Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky maminky potrebovala bych poradit co mam delat.....před 7 měsíci jsem byla zamestnana na dobu urcitou tak jsme si rekli ze kdyz mame po svatbe tak zalozime rodinu tudiz jsem vysadila prasky a snazili se bohuzel se par mesicu nedarilo a bohuzel mi smlouvu neprodlouzili tudiz jsme se pokus o miminko pozastavili a sla jsem na pracak ted mam praci ale jsem na zacatku zkusebni doby (3 smeny provoz) a zjistila jsem ze jsem tehotna na jednu stranu velka radost ale na druhou nevim co bude jako tehotna nemuzu pracovat na 3 smeny a ve zkusebni dobe me klidne vyhodit muzou tak se obavam ze nebudu mit narok na materskou
nemate nekdo s timhle zkusenosti dekuji. ![]()
pokud je zaměstnaný manžel, tak můžete nárokovat mateřskou na něj. je to novinka letošního roku. asi bych to v té práci zkusila co nejdýl, ale uvidíš, jak to budeš zvládat. pak se to ještě dá řešit neschopenkou…
Já jsem to řešila po domluvě se šéfem neschopenkou
a RD mám na přítele ![]()
a jak to funguje na toho pritele to dostava normalni pracovni plat a muze dal chodit do prace?
myslím, že by to mělo být tak, že je jeho příjem rozhodující pro určení nároku na peněžitou podporu v mateřství. samozřejmě na mateřskou dovolenou nastoupíš ty. ale pohledej si to tu v diskusích, případně na stránkách MPSV.
jo, ještě k té neschopence - pokud se nic letos nezměnilo, tak na neschopence nemůžeš dostat výpověď jen se ti na dobu neschopenky přeruší zkušební doba a ta pak doběhne až se z neschopenky vrátí. takže teoreticky, pokud půjdeš na neschopenku a pak rovnou nastoupíš na mateřskou a rodičovskou dovolenou (tam jsi taky chráněná), tak by ti měli dát výpověď až po návratu z rodičovské…
Není to náhodou jen že když vznikne muži nárok na ppm, tak může volit rodičák, ale samotnou ppm nedostane? Se v těch nových pravidlech moc nevyznám ![]()
PPM: http://portal.gov.cz/…/_s.155/8713?…
RP: http://portal.gov.cz/…/_s.155/8713?…
Jinak já nevím, já se přiznávám, že bych asi zatloukala po dobu zkušebky a pak bych řekla, že jsem o těhotenství nevěděla
Protože takto tě vyhodí, a pokud to chápu s tím nárokem manžela správně, tak budeš dostávat až ode dne narození dítěte rodičák ve zvoléné výši, tj. zřejmě tříletý a do té doby tě už zřejmě nikdo nezaměstná, maximálně na nějakou brigádu a bude tě muset živit muž ![]()
Samozřejmě, že pokud bys měla nějaké problémy, tak je to jiné, ale běžné zdravé těhotné by ten třísměnný provoz zas tak vadit nemusel, ne… Záleží na práci, ale já dělala noční ve směnárně a byla to naprostá pohoda a klidně bych si tam šla dřepnout i za těhotna, sedět za kasou a udělat pár transakcí za noc mi nepřišlo nijak namáhavé ![]()
nozu píše:
jo, ještě k té neschopence - pokud se nic letos nezměnilo, tak na neschopence nemůžeš dostat výpověď jen se ti na dobu neschopenky přeruší zkušební doba a ta pak doběhne až se z neschopenky vrátí. takže teoreticky, pokud půjdeš na neschopenku a pak rovnou nastoupíš na mateřskou a rodičovskou dovolenou (tam jsi taky chráněná), tak by ti měli dát výpověď až po návratu z rodičovské…
To se něco změnilo? Já myslela, že právě před rokem či dvěma už může dostat člověk výpověď právě i na té neschopence
Dřív to bylo opravdu tak, že zaměstnavatel nemohl člověka ve zkušebce vyhodit, ale právě to tuším bylo pak změněné
jj taky jsem slysela ze te v neschopence nemuzou vyhodit po dobu 14 dnu ale pak jo. No uvidim snad nebudou komplikace a budu to muset vydrzet ty 3 mesice me slo jen o to ze je to i v zakone ze se to nesmi a doktorce se to taky moc nelibilo tak uvidime necham to na osudu ![]()
Já se přidám ke Gladys,taky si myslím,že PPM na manžela je blbost.Pokud ti nevznikne na PPM nárok budeš dostávat rovnou RP.
maraida píše:
Já se přidám ke Gladys,taky si myslím,že PPM na manžela je blbost.Pokud ti nevznikne na PPM nárok budeš dostávat rovnou RP.
Jo, ale RP pak už bude moct zvolit délku, pokud má muž nárok na ppm - oni to jen zjednodušili, že se dřív nějak přepsala na jeden den na muže MD, on udělal podle svého nároku volnu rodičáku a pak se to přehodilo a ženské už ta délka zůstala. Takže i kdyby teď práci neměla, tak nemusí automaticky na čtyřletý rodičák
holky, s tou neschopenkou a výpovědí je to asi možné. fakt netuším… chtělo by, aby se zakladatelka koukla do zákoníku práce. tam to určitě bude uvedené. je opravdu možné, že jsem to napsala špatně
jistá si jsem tím, že po dobu neschopenky se prodlužuje (prodlužovala) zkušební doba.
Ve zkusebni dobe lze dat vypoved i na neschopence, ja to mela presne stejne a dosla mi domu vypoved. Ale clovek je v ochranne lhute, pokud do 6 mesicu od te vypovedi nastoupis na PPM (tedy pokud jsi mela v predchozich 2 letech opracovano 270 dni), tak na ni normalne z te ochranne lhuty mas narok. Jen holt po PPM a RP nebudes mit praci…
Takze ja dostala ve zkusebni dobe vypoved, byla do 8 tydnu pred porodem na neschopence, pak sla na PPM a vybrala si triletej rodicak, RP beru doted. Jen mi nikde nikdo nedrzi praci. Bylo to tedy pred 2 lety, tak snad se nic nezmenilo.