Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, jdu si pro radu a jiné pohledy na naši situaci. S manželem pořád spekulujeme ohledně naší bytové situace, zatím jsme jenom dva, ale rádi bychom založili rodinu. V současné době bydlíme ve vlastním bytě 2kk, náš domov milujeme, máme to tady opravdu rádi, ale pro příchod dítěte to není ideální.
Vážně jsme zvažovali koupeni bytu v developerskem projektu, ale vzhledem k moc abstraktnim výsledků a výšce úroků jsme to zavrhli. Další variantou je počkat než se objeví byt, který by se nám fakt líbil, což může být na dost dlouhou dobu. A nebo vzít prostě větší panelakovy byt a kompletně ho předělat. Manžel je takový antikutil, museli bychom to dát jako kompletní zakázku firmě. Bydlíme v krajském městě, tudíž ceny jsou tu astronomické, ty panelákové ještě jdou. Navíc se nechceme extrémně zadluzit, ať během rodicaku nemusíme počítat úplně každou korunu ( coz byl i duvod proč upustit od novostavby).
Možná jsem to rozepsal až moc že široká, pointou je, že jsem nikdy nebydlela v paneláku a nemam s tím zkušenosti, jaká je tam kvalita bydlení. Je to rozdíl oproti novějším typům bytovek? Popřípadě na kolik vás vyšla kompletní rekonstrukce bytu 3+1 cca 75m² a více?
@Atisia je to jenom 2kk, 54m². Navíc manžel pracuje z domu, takže potřebuje místo, kde může v klidu pracovat. Na nějakou dobu by to šlo, ale ne dlouhodobě
@terien píše: Více
Můžou plánovat jedno a pak mít trojčata. Člověk míní, život mění.
Plánujeme jedno dítě a byt kde žijeme letos doplatime, takže ano, jsem už víceméně bez hypo.
@Ulrike píše: Více
V tom případě bych na řešení nespěchala a ujasnila si, co je přednější. Jestli bydlení v menším bez hypo s větší možností cestování nebo větší byt. A asi bych i počkala, jestli se vaše plány ohledně počtu dětí nezmění nebo zůstanete u jednoho. Pak by byla možná i varianta malý byt a chata třeba (to je za mě ideální).
Tak základ na větší byt máte pěkný. Asi bych uplně do paneláku nešla.. raději pošetřila zatím a počkala na byt který zase budete mít rádi… Pokud tedy se vám nezadaří trojčata jak se píše výše.. tak s jedním dítkem ve 2+kk zvládnete i do jeho 2-3 let…
To mi přijde v pohodě, bydleli jsme se 2 dětmi v menším a dalo se to. Samozřejmě větší je lepší, my se přestěhovali do většího, až když mladší byly 3 roky. Ano, problém byl s jejich spaním, ale jak píšu, dalo se to. Tak si myslím, že máte pár let se rozhodnout a nemusíte to uspěchat a tlačit se do nějakých kompromisů.
Jinak já bych určitě šla do pěkného místa a domu, neusí to být za každou cenu novostovba, ale celý dům (i panelák) by měl mít pěknou atmosféru i okolí. Nevím, jestli čekat na snížení úvěrových sazeb, ono zas po pár letech můžeš refinancovat. Skočila bych zkrátka po dobrém bydlení, když ho najdu.
@terien tak mají to 2+kk.. tak to nevím jak by tam byli… dítě pokoj a obývak s kuchyní a ložnici dokupy.. to nevím tedy… do budoucna bych chtěla o ten pokoj navíc, ale zatím bych to neřešila…
Když vidím, jak tady staví nové developerské projekty v Praze, tak to jsou většinou také paneláky. Jen tu a tam je to zděné cihlami nebo tvárnicemi. Dokonce jsem viděla, jak přivezli celou hotovou stěnu domu s otvory pro okna a dveře a svařili ji s boční stěnou domu. Nevím jak u vás, ale tady, když to není někde úplně na kraji Prahy, tak se většina nových domů staví do účka, aby byl pozemek maximálně využitý. Takže řada bytů si z oken kouká naproti k sousedům a v dolních patrech jim tam ani nejde slunce. Proti tomu zlatý panelák v zeleni s výhledem.