Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@KKK85 píše: Více
Náš současný byt chceme pronajímat, ne prodat. Pomáhalo by to vykryt částečně výpadek mého příjmu a můžeme tak být více flexibilní.
Mám k tomu několik bodů.
1. Šla bych do většího.
2. Klidně panelák, podle toho jaké tam jsou, jaký je stav baráku, hospodaření svj, okolí, vybavenost. Některá sídliště jsou na tohle super a bývají tam i velké byty 4+1. Manžel by měl navíc pracovnu.
3. Stávající 2kk neprodávat - nechat na pronájem a později pro dítě. Peníze z pronájmu vám zvýší bonitu a pomůžou platit novou hypotéku.
4. Developerský projekt nemusí být ve fázi na papíře (do toho bych nešla - riziko), může být už postavený a jen se dokončují interiéry. Kdybyste takový našli, je to za mě dobrá varianta.
5. Koupit byt v nabídce realitky je peklo, pokud nemáš štěstí hned. Mám zkušenost z poslední doby asi z deseti prohlídek bytů. Na žádné z nich inzerovaná cena neplatila, vždycky ji šponovali aukcí, kdy zájemcům navzájem tajili, kolik kdo nabízí. Bez přítomnosti majitelů se v bytech chovali hnusně, například kritizovali zařízení po jejich babičce, nebo v jiném bytě chodil v botách po kobercích v dětském pokoji a odlupoval těsnění dveří… pro mě fakt hnus a nechtěla bych to už absolvovat. Kdyby prodával někdo z vašich známých, je to obrovská výhoda a ušetříte spoustu času, nervů i peněz za provize.
My jsme se dvěma dětmi v 2+1, 50m2. Dětem je 9 a 10. Chtěli jsme větší bydlení, ALE: bydlíme v posledním patře v cihlovém domě se dvěma byty na patře, vedle nás i pod námi důchodci, o kterých skoro nevíme a nikdy nám nikdo nevyčetl hluk apod. (ale když manžel zapomněl zavřít jedny dveře auta, hned soused zvonil a upozornil); vždycky tu zaparkujeme; pod okny je družinová zahrada a spousta stromů, nikdo nám nekouká do oken a my koukáme do zeleně (o víkendech a večer božský klid); děti to mají do školy 3min. pěšky; pěšky se dostaneme všude; v bytě jsme si upravili dispozici tak, že v kuchyni je i psací stůl a křeslo rozložitelné na jednolůžko, v obýváku je jídelní stůl s rozkládací dvoulůžko, v dětském pokoji mají děti vysoké postele a uprostřed zatahovací závěs a můžou si pokoj podélně rozdělit a každé má svůj pracovní kout atd. Takže i za Covidu pracoval manžel v kuchyni, já v obýváku a dítě se učilo v pokoji. Stejně tak máme tři oddělitelná místa, kde se dá spát.
Když stávající podmínky srovnáme s panelakem s pokojem navic, za 5let jsme nenašli takový být, kde bychom udrželi stávající komfort a vyrovnali současný diskomfort a stalo by to za tu cenu. Vždycky nám z toho vyšlo, že metry navíc vyměníme za něco jiného (výhled, vzdálenost, parkování, hluk), a že nám to za to nestojí. Syn byl teď u kamaráda v paneláku a říkal, že to tam mají větší, ale na záchodě slyšel někoho prdět a vytah dělal rámus a to by fakt nechtěl.
Máme koupený i pozemek vedle staré chalupy se zahradou a mohli jsme stavět, ale děti samy nechtěly dojíždět a vyhovuje jim to, co nám dává aktuální nastavení. Na chalupu jsme natáhli net a na HO tam občas jezdíme.
Chce to si fakt dát na misky vah, nám se spousta lidí diví, ale vyhovuje nám to. A novostavby u nás mívají blbou dispozici (metry navíc jsou uprostřed koupelny a v obýváku jsou prosklené celé stěny, takže tam ani nábytek člověk nedá, v malém bytě toho máme víc, než bychom dali tam) a většinou jsou v nějakých prolukách mezi domy, takže výhled do stěn jiných domů a oken, nás pohled do zeleně by nám chyběl strašně.
Jasný, ono fakt záleží KDE a jaký byt.. i panelákové bydlení může být krásné, spravené a když je to třeba 4patrák v pěkné lokalitě, tak je to terno…
horší jsou ty 10patrové „věžáky“ bez špetky soukromí a rachotem, ten hluk na wc a od výtahu je pravda, řešívá se to odhlučněním dveří a reko celého jádra…
navíc se i s panelákem dají dělat kouzla - otevřít to částečně mezi kuchyní a obývákem apod., takže panel bych nezavrhovala…
2kk s jedním dítětem taky není nic, v čem by se nedalo spokojeně žít, pokud se chytře zařídí (všude je spousta tipů jak šetřit prostor, např. postel ve skříni, jídelní stůl s bočními deskami, který se po jídle za vteřinu změní jen v malý čtverec a zas je trochu víc místa na průchod v kuchyni apod), chce to hodně koukat, chodit na prohlídky, ten pravý byt na vás mrkne
partner loni kupoval a byli jsme snad na 20 místech - až to bylo už děsné - ale našel krásný cihlový velký 2+1 (68m2) v bytovce kde jsou jen 4 byty, se zelení kolem, krásné parkety, nová kuchyň - to byla láska na první pohled…
Bydleli jsme v 2kk, už splaceném, takže podobná situace jako ta vaše. Manžel také pracuje z domova. Tak přidám naši zkušenost.
Tak do 6m dítěte, hlavně léto a hezký podzim, to šlo. Myslím, že pokud by manžel pracoval z kanceláře, šlo by to tak do 2-3 let dítěte, možná i déle.
Každopádně tak práce z domova dělá fakt hodně. Matka s dítětem, které už potřebuje příkrmy a pohyb prostě nemůže být zavřená v ložnici půlku dne ![]()
Chce to spočítat, možná by vám vycházelo lépe, aby si manžel pronajal kancelář, případně pracovní místo ve sdílené kanceláři (záleží na povaze práce). Tak jsme to praktikovali my několik měsíců, manželovi to ale nakonec nevyhovovalo a šli jsme do většího.
@Ulrike píše: Více
Jelikoz jste ted v byte spokojeni, proc stahovat kalhoty, kdyz brod je jeste daleko?
Jinymi slovy: zacla bych hledat vetsi bydleni az trebas ve 2.trimestru (pokud se vubec podari otehotnet),kdy uz bude vic natuty, ze vas bude vic.
A ze zacatku pokud byste honem nic nenasli, tak holt buete jeste v puv.byte, neni to nic k nepreziti.
Nechala bych to, až bude dítě školkové. Budete mít 2 příjmy a než bude dítě ve škole, svůj pokoj stejně zas tak nevyužije ![]()
@Annonymní_007 to hrozně záleží na dítěti. My aktuálně plánujeme stěhování ložnice, předělávka na pokoj pro 3,5 l dítě. Důvod je množství hraček v obýváku, neustále rozložené lego, kostky, vlaky … chci mít už obývák obývákem. Nečekám, že bude v pokoji 100% času sám, nebo že si nebude brát do obýváku, ale je to mazec. Ale dětský pokoj z obýváku už nechci. Představa čekat 3 roky, tak mě aktuálně švihne
Jo úkoly do ZŠ bude dělat u stolu v kuchyni, jako všechny děti ![]()
Příspěvek upraven 20.09.24 v 19:57
Vlastně jsem se neptala na to jak to zvládnout v tomhle bytě, ale na zkušenosti z celkové rekonstrukce panelového bytu, naklady, komfortu bydlení ve srovnání s novostavbu.
Manžel potřebuje na svoji práci klid, zároveň on u ní není potichu. Má nekolika hodinové online konference, takže klid tady taky není. Proto neplanujeme zůstat v tomto bytě.
Je panel a panel
moje zkušenosti z velmi častých návštěv jsou dobré, oba mě známé paneláky, byly tiché, narozdíl od cihlových domů z zimě extrémně teplé. Mě vadí nízké stropy, potřebovala bych prostor o to víc otevřít a o to méně nábytku.
a to uz ted jsem minimalista
rekonstrukce může být rychlá, pokud chytnete dobrou firmu. Cena záleží na to co všechno chcete přestavovat a jak budete nároční na nové vybavení ![]()
V panelaku a bytovych domech vubec je to hlavne o sousedech a proto my jsme si trebas koupili takovy mensi mensi 2kk v novostavbe jako vikendovy apt v posl. poschodi, kde uz jsou jen 3 byty na poschodi a nikdo nam nedupe nad hlavou. A nikdy bych uz nevolila jinak.
V panelacich vymira stare puv. osazenstvo a ti schopnejsi a movitejsi se stehuji do „domecku“; tyto byty se dedi a novi majitele tam nasadi najemniky, takze dalsi duvod proc byt v bytovkach az uplne nahore.
Tebe sice zajima rekonstrukce, ale zjevne ti unika a neznas „panelakove“ prostredi, kam chces nainvestovat milionove castky
. Rovnez tak bych si vybrala velkou bytovku s mnoha byty a to z duvodu, ze nekteri majitele bytu ve fin. problemech (a neni techto lidi malo)proste prestanou platit povinne platby, ale vodarny, cez, plynarny fakt nebudou dodavat energie nikomu zdarma, takze naklady neplaticu plati do vyreseni pripadu za dum zbyli majitele.