Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
A patří ten Domov vůbec pod město?
Nepíšeš, jak se k vám na to pískoviště dostali.
Tito lidé zpravidla mají osobu, co je za ně zodpovědná. Zkusila bych ji vyhledat a probrat to s ní. My jsme takto řešili souseda, jeho kurátorka za ním na zaklade stížností vsech sousedu docházela častěji. Teď je momentálně hospitalizovany, ale až se vrátí, bude doufám zase pod dohledem.
Když nepomůže zodpovědná osoba, klidně bych zavolala policii. Na Vašem pozemku nemají co dělat a už vůbec ne s dítětem. Oni za to nemůžou, ale musí existovat někdo, kdo tu zodpovědnost za ně má. Buď rodina anebo nějaká úředně přidělena osoba.
A taky si zamykejte a nenechavejte dite samotne. Pak se vám nestane, že je najdete, jak se s ní hrají na písku…
Řešila bych to normálně, bez emocí, viz výše.
Nám začali přímo naproti baráku stavět nájemní domky pro 4 rodiny a všechna okna k nám. Masakr. Už vidím, kdo rozumný a bezproblémoý se bude stěhovat do 2kk s balkonem na vesnici do nájmu, kde autobus jezdí 2× za den… ![]()
klienti jsou určitě otravní, ale lidi, kterým to pálí rafinovaněji a jsou ze sociální skupiny „prusvih“, jou snad jeste horsi… ![]()
@PaníBovaryová píše: Více
Museli přelézt branku, nebo nižší plot u sloupku, viděla jsem je až na pískovišti, když jsem je vyhazovala, branka zamčená a brána byla zavřená, ta se nedá zvenku nijak ručně otevřít…
Taky by mi vadili cizí lidi bez dovolení na pozemku. Co dát kameru, aby byl i důkaz, že k vám jen tak přišli? ![]()
@Midaku píše: Více
A to má každý asi jinou osobu, co? Prý tam za nima nějak pravidelně docházejí, ale to vím od těch klientů, nikdy jsem tam nikoho nepotakal ![]()
Jak píšu výš, museli se dostat přes plot, branku zamykáme a brána nejde zvenku ručně otevřít…
V první řadě volej do příslušného zařízení! Alespoň u nás to tak funguje. Popřípadě lidé chodí kvůli stížnostem osobně. U nás některým klientům zakázali nebo upravili vycházky. Jenže v chráněném bydlení to nejspíš nepůjde. Možná by mohli mít vycházky s doprovodem po nezbytně nutnou dobu.
.
Služby obecně se snaží všechny alespoň trochu funkční klienty co nejdříve posílat do chráněných bytů. V ústavech, ti „lepší“ do pár let vůbec nebudou.
Zabezpečte si zahradu tak, aby se k vám nedostali! Můžeš zkusit zavolat na město, napsat nebo tak. Většinou se to na pár týdnů uklidní. Zakázat vycházky úplně jin nejspíš vůbec nemůžou. Akorát s nimi budou mluvit, vysvětlovat a připomínat
![]()
@Anonymní píše: Více
Jak je to v pečovatelskych domech nevím, ten náš bydlí normálně sám v bytě, má jednu svoji kurátorku a vím, že ona má takto na starosti více lidí. Ale většinou je tou zodpovědnou osobou někdo z rodiny, rodič, sourozenec…ten náš soused nikoho nemá, proto má tu paní z úřadu. A pokud vám prelezaji plot, tak si tam dejte kameru. Bude důkaz a s tím se vše řeší lip. Ať jsou, jací jsou, porušovat zákon nesmí.
Záleží na tom jestli mají opatrovníka někoho příbuzného nebo mají opatrovníka nějaké město či ústav. Na městě může mít jedna osoba několik klientů třeba. Nebo můžou mít několik úředníků. Většinou ale stejně všechno řeší ústav s opatrovníkem. ![]()
Jak jsem psala, máme zamčeno, ostnatý drát na plotě nemáme…
V pondělí zavolám do Domova, ten je v jiné obci, když se podívám na katastr, tak majitelem domků je náš kraj, takže na město asi nemá cenu chodit ![]()
Tak služba musí spadat pod nějaké centrum. Dům nemusí být jejich.
Denně by tam měli někoho mít. Někdo jim musí dávkovat léky, organizovat lékaře, manipulovat s penězi. Někdo ten dům musí mít na starostí.
určitě je dobré aby příslušná organizace věděla co klienti dělají ve volném čase aby s nimi mohli dál pracovat. Zdůrazní se ale, že jejich neopravené návštěvy budeš řešit s policií. Na to většinou slyší jak vedení, tak klienti.
Děkuju za rady, to jsem ani nečekala
Spadá to pod nedaleký Domov, to vím určitě, zřizovatelem je kraj, ještě jsem mrkla na katastr a i ten Domov v nedaleké obci je v majetku kraje…
Někdo musí být zřizovatel, šla bych na to město, tam by ti měli poradit. Může to být ten Krajský úřad. A tam bych to řešila. Anebo volat tu policii, jak ti někdo píše. Holt si asi nad nimi budou muset pořešit ten dohled.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Určitě tu dostanu čočku, ale už nemůžu
Postavilo se zde i několik malých domků chráněného bydlení pro nedaleký Domov, kde žijí v ústavní péči mentálně postižení, ve městě mají těchto bydlení víc, ale vždy jde o jeden byt/jednotku, vychovatelé k nim sice pravidelně dochází, trvale tam s nima nikdo není. Oni jsou extrémně kontaktní, do místního obchodu jsme přestali chodit, protože nás hned objímají, sahají na nás, když se člověk proti nim vymezí, tak za 5 minut to neví a zase se na člověka sápají
Nám každý den visí na plotě, koukají do zahrady, pokřikují na nás, když je vyhodíme, stejně přijdou znova. Naše tříletá dcera je bezprostřední, s každým se dá do řeči a v týdnu koukám, že si s ní na písku hrají 2 klienti
Šla jsem za nima, jak se dostali na zahradu, že se minule bavili s dcerou přes plot, tak za ní přišli a poslední kapka přišla dnes, z okna vidím, že je někdo na písku, tak tam jdu a tam 3 klienti, tak jsem na ně vystartovala, co tam dělají, prý přišli za dcerou, tak jim říkám, že není doma (jela s manželem na výlet) a prý, tak my tu na ni počkáme
Už toho mám opravdu dost, chápu, že tihle žijí v naší společnosti a nebudou zavření jen v ústavech, ale tohle mi přijde moc, jak je to denně něco a oni jsou absolutně splachovací, nedá se s nima domluvit. V týdnu už jsem brečela, že to tady po 15 letech prodáme a odstěhujeme se. Přemýšlím, že to půjdu řešit na město, ale pochybuju, že je vystěhují, mně by asi nevadilo, když by tu bylo klasické zařízení, kdy mají pořád nějaký dohled, to si tolik nedovolí, ale takhle
Asi jsem se chtěla jenom vypsat, kromě stěhování to jiné řešení nemá 
S manželem jsme si dost tvrdě vydřeli vlastní dům, původně v klidné lokalitě na kraji menšího města (cca 7 tisíc obyvatel). Před pár lety se tady začala budovat nová infrastruktura a parcely, utěšovali jsme se, že my jsme jakoby z druhé strany, tak budeme mít i dál svůj klid, omyl