Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Obrat se na vedení Domova, pokud to nepomůže, tak na zřizovatele. Opatrovník zástupuje opatrovance v právních ukonech, obvykle v takových případech toho moc nezmůže. Při dalším vniknuti na pozemek volej policii. Reálně se těm klientům nic nestane, ale možná konfrontace se skutečným světem může pomoct.
@Anonymní píše: Více
To ano. To my máme taky. Já myslela přímo vedení toho domova. Kraj s tím nic moc dělat nebude. Tohle spíš vnitřní problém. Kraj si myslím, že by zasáhl kdyby to bylo opakovaně a stěžovala si mnohem větší skupina lidí. Popřípadě pokud by byli problémů s vedením.
Podle mě by stačilo zajít do příslušného domu, vyžádat si vedoucí dne třeba a řešit to s tímhle člověkem popřípadě si od něj vzít kontakt na jejich sociální pracovníci nebo vedoucí. Ti už můžou něco dělat. V podstatě i domluva už je určitě řešení a práce s klientem. Taky všichni hodně slyší na PČR. Jak to přesně funguje v chráněné bydlení nevím. Nepracují v něm. Ale pracují s adepty na něj. A taky rukám, jak by se to řešilo u nás.
Mně to přijde přehnané. Určitě není běžné, aby kdokoliv včetně lidí s mentálním postižením (které je lehčí, jinak by totiž nemohli mít jen občasný dozor) přelézal ploty. Podle mě neříkáš pravdu a nemáte oplocený dům. Mně by tady přes plot čučeli i sousedi bez zdravotních potíží. Nic proti nim, ale soukromí chci, takže plot je kovový 1,8m s hustým křovím, neprohlídne nikdo skrz a ani ho nepřeleze.
Pokud bych opakovaně našla někoho na svém pozemku, v první řadě kontaktuji tu službu a řeknu jim, že zavolám policii, nezabere, volám policii. Nemysli si, že lidi s lehčím mentálním postižením neví, co je policie.
Dokud jsem neměla plot, procházeli se mi po pozemku i půl metru od domu cizí lidi. Zdravý ![]()
@inkakřivák píše: Více
přesně, udělat pořádný plot, který nejde přelézt a přes který není vidět dovnitř
@Zmatka píše: Více
No, naší klienti si dovolí vlézt na zahradu k pracovníkům. A to i k těm co jsou třeba v důchodu nebo už ve službách nepracují.
ono bohužel některým stačí jednou povolit, dát, podat a už si myslí, že můžou protože kamarád. Nikdy se mi ale nestalo ani jsem od žádné kolegyně neslyšela, že by někdo přelezl plot. To ne, to je moc práce. Jsou na to líni i když by to zvládli. Ale to, že někdo utekl a plot podlezl, to už se za moji praxi stalo.
Taky se mi nezdá, že by lezli přes plot, to moc nedokážou, ale OK, vyfoť je příště - dopouští se dokonce přečinu porušování domovní svobody, takže v pořádku to rozhodně není, dala bych kameru, nafotila to, napsala stížnosti s fotkama (aby věděli, o které klienty se jedná konkrétně, jinak to moc smysl nemá) jak na Domov, tak na kraj, v krajním případě by tohle už řešila i policie, i když se jedná o osoby s omezenou způsobilostí k právním úkonům, tak každý z nich má svého opatrovníka.
proč by to nemělo jiné řešení, pořádný PLOT se to jmenuje,
a pak ty ostatní rady, co tu zazněly - kamera, řešit v ústavu, volat PČR
@Kelsey1 píše: Více
no, tak jak je napsaný ne, buď nemají plot nebo je to pískoviště veřejné, pak bych tomu věřila,
ale spíš je to vymyšlené, ta hysterie, že „musíme se odstěhovat“ ![]()
@Zmatka píše: Více
Jsem ráda, že se mi dostalo rad, než přišli lovci trollů.
Nebudu reagovat na všechny, že přelezli plot byla jenom moje domněnka, psala jsem, že nevím, jak se na pozemek dostali nic jinýho mě nenapadlo, kolem sloupku máme jen nízký kvůli přístupu k němu. Znám je a vím o nich, že nejsou mentálně v pořádku, tak mě ani nenapadlo volat policii ![]()
To je přesné, oni berou dceru jako kamarádku, řekla jim svoje jméno, mává jim, baví se s nima, ale nechápou tu hranici slušnosti.
Tak asi byste měli mít vyšší plot všude…
Já bych teda nejdřív rázně domluvila jim, potom řešila s opatrovníkem/pečovateli. A klidně, když nezabere, s policií. Pak přece pochopí i dítě, že s policii se nezahrává.
Nechci být ošklivá, ale stěžuješ si, že je někdo mentálně retardovaný a chová se divně, ale ty, zdravá, ani nevymyslíš řešení (ve smyslu jít za pečovateli, domluvit těm lidem, cokoliv).
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Zavolám v pondělí do Domova, domky patří pod ně, koukala jsem na jejich webovky a mají je uvedené jako chráněné bydlení i s fotkama.