Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky. Chtěla jsem se zeptat jestli některá nebydlíte ve srubu nebo sroubence. Začínáme uvažovat o stavbě a nemůžeme se rozhodnout. Já jsem pro roubenku manžel pro srub. Nemám moc představu s interiérem. Chtěla bych zařízení trošku moderní, prostorné, ne staročeský styl. Stavěli jste si něco i svepomoci? My jsem našli firmu, která uděla srub včetně štítu, zbytek bychom chtěli svépomoci s tím, že hypo bychom si brali tak 1,5 mil. Pozemek máme. Myslíte si, že je to reálné. Navíc jsem uvažovali, že se udělá hrubá obyvatelná stavba (sociálka, kuchyn, jedna ložnice a obyvák). Pokoje v patře bychom dělali za pochodu, jak bychom už bydleli. Ještě se chci zeptat kde jste bydleli, když jste stavěli? Bydlíme v obecním bytě. Dá se postavit do roku, aby se neplatit dva nájmy (hypo, nájem)?
Děkuji za všechny vaše postřehy ![]()
Neporadim s vyberem… jen bych chtela rict muj postreh - pokud nemate zavazny problem s penezmi, udelejste si vsechny pokoje, i v patre, najednou… potom, kdyz uz bydlite je dalsi bordel, prutahy, starosti… uz nikdy vice!!! ![]()
U techhle typu staveb je potreba hooodne dobre predem planovat interier, blbe se tam pak dodelavaji obyc veci jako zasuvky, vypinace, ppvesit linku nebo cokoli na zed je slozitejsi…pristavet kus domu. Mame kousek od baraku srub a nevypada to hezky mezi klasickou zastavbou, i kdyz je to u lesa. A roubenka/srub s modernim interierem mi nejdou dohromady. Jo takova roubenka na vsi, klasicka, stara, to je nadhera ![]()
Ja bych brala oboje, jak srub tak roubenku. I kdyz roubena chalupa je muj sen a srdecni zalezitost
zarizeni se urcite da vymyslet moderne, dulezita je podle me jednoduchost. A pokud to fakt muzete udelat vse v jednom, tak je to 100% lepsi. A pokud mate pozemek, tak ta hypo je v poho. Drzim place, at se vse dari.
Ať už se rozhodnete pro cokoli dobře si vyberte firmu, která vám to postaví. Kamarádka má roubenku a lituje neskutečně
Všemožně jim tam táhne, dřevo pracuje jak nemá, praská jim to všelijak…když jsem u ní byla měla na schodišti pověšené igelity, že jim tam z patra fouká. Prý neskutečně zfušovaná práce a kdyby se měli teď rozhodovat tak raději něco zděného…
Ahoj, když čtu o tvém úmyslu postavit si roubenku, srub se mi hodí do Kanady, k nám nic moc, tak strašně zajímavá roubenka je na kokořínsku jako hotel. Nevím přesnou adresu, ale napiš jenom roubenka truskavna. Je to stará roubenka, ale jsou tam jednotlivé pokoje zařízené různým stylem, třeba červený a žlutý pokoj má zajímavé kombinace s pohledovým betonem, sprchy v prostoru, jeden pokoj je zařízený modernou, jsou tam i pokoje v klasickém staročeském stylu, ty mi také vyhovují nejméně. Třeba by šlo zjistit si jaký architekt jim to dělal a podívat se na jeho práce. Mě přijde nádherná kombinace roubenky s moderními prvky. Je tak krásná, že se tam občas i fotí móda, krása.
Bydlíme 3 rokem v nově postavené roubence, s firmou nebyl žádný problém, dřevo na stavbu schlo 2 roky dopředu, samozřejmě, že dřevo pracuje, ale s tím se musí počítat. Zařízení máme převážně v masivu, ale není to žádný skanzen, myslím, že se to dá skvěle skloubit. Důležité pro nás bylo aby to zapadlo do okolní zástavby. Postup praci byl takový, že na podzim se udělala základová deska, v dubnu se začalo stavět a na Vánoce jsme se stěhovali. Práce, které jsme zvládli (lištování, palubkování, zateplování příček, nátěry apo.) jsme si dělali sami.
Bydlí se v ní náramně a neměnila bych.
Tak srub pracuje opravdu hodne, protoze drevo je vyschle minimalne. Dela se to z celych kulanu. Tam ta pravdepodobnost, ze tam jsou skviry a tahne dovnitr je celkem velka. Srub mame v rodine a jsou tam tyto problemy. Je potreba stavbu nechat alespon dva roky stat nez se tam nastehujete. Pokud se udelaji uvnitr zdi ze sadrokartonu driv nez po tech alespon dvou letech, tak popraskaji a to hodne. Co se tyce roubenych domu, tak zase zalezi na postupu stavby. My mame „sendvic“ drevo-izolace, kabely, trubky atd., a zase drevo. Takze to vypada, ze je to z jednoho kusu, ale neni. Drevo bylo vyschle a tak zadne problemy nemame. Zadne skviry, zadne popraskane zdi, nemame jediny problem. Je potreba premyslet hodne do budoucna, protoze jak uz tu nekdo psal, je pak tezke neco menit nebo dodelavat. Zasuvky jsme nacpaly kam jsme mohli
Bydleni opravdu krasne, drevo drzi teplo, takze v zime nemusime tolik topit. Kazdy kdo sem prijde tak rika jak nam to tu kasne voni drevem. My uz to necitime, bydlime tu pres rok. Jinak stavba trvala 3 mesice. A mesic dodelavky. S tim, ze uz byla hotova zakladova deska. Na zacatku cervna dovezli prvni kamion s drevem a v pulce rijna jsme se stehovali do hotoveho. Firma delala hrubou stavbu. Ty dodelavky uvnitr a zakladovku ne. Mame bungalov. Za me bych sla do toho bydleni klidne znovu ![]()
Jen se chci zeptat, čím ošetřujete dřevo? Lak, lazura nebo něco jiného?
Dobrý den, mám dotaz, kdo vám stavěl domeček, uvažujeme také o roubence, ale ta firma, která?
Máte někdo roubenku cca 8×8 m s podkrovím?
Užitná plocha
94 m2
Obytná plocha
74 m2
Zastavěná plocha
58 m2
Dispozice
4+1 (až 5+1)
Zajimalo by mně kolik cca m3 je zapotřebí pokácet dřeva. Mám les a chtěla bych najít firmu která akceptuje vlastní dřevo a tak ušetřit. Žádna firma na moji otázku nereaguje. ![]()
Obnobuji diskusi, kdo prosim bydli ve srubu ci v roubence. Jak odstranujete smůlu z nabytku, gauce atd? Obcas nam misty odkapne a je to peklo to pak dostavat dolu. Mate nejaky vyzkousny prostredek?
Dekuji a hezkou nedeli ![]()