Bývalá přítele a alimenty

1151
4.2.12 14:01

Bývalá přítel-alimenty

můžu se zeptat. Přítel platí na svou dceru (6 let) bývalé 2500 tisíc měsíčně. Ta se před rokem vdala. Čekáme s přítelem miminko a mám strach, že když se to jeho bývalá dozví (dělá jenom problémy), okamžitě podá žádost na zvýšení alimentu. Má na to nárok, když už je vdaná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14721
4.2.12 14:06

Samozřejmě. Je to přítelovo dítě a vždycky bude. Návrh na zvýšení výživného může podat kdykoliv :nevim:

Příspěvek upraven 04.02.12 v 14:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425

Samozřejmě, že má. Dítě má mít stejnou životní úroveň jako rodiče. Může si zažádat o zvýšení,když se ji zvýší náklady , třeba když dítě nastoupí do školy, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398

Právo na to má.
Ale manžel bude mít novou vyživovací povinnost k vašemi dítěte a nejspíš i k tobě,když budeš mít mateřskou a poté rodičák.
Zkusit podat žádost o zvýšení může,ale záleží na soudu, který právě přihlídne i ke skutečnosti očekávání vašeho miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
4.2.12 14:08

Jojo, návrh podat může, nicméně soud by měl vzít v potaz, že ona se znovu vdala a příteli, že přibudou další 2 vyživovací povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1151
4.2.12 14:09

děkuji moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
4.2.12 14:09

Vzhledem k tomu, že bude mít přítel další vyživovací povinnost, tak by mu nemuseli alimenty zvýšit.
Ale je to spíš podle potřeb a věku dítěte.
Já dosávám na 18ti letou dceru 3000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
4.2.12 14:10
meillaa píše:
můžu se zeptat. Přítel platí na svou dceru (6 let) bývalé 2500 tisíc měsíčně. Ta se před rokem vdala. Čekáme s přítelem miminko a mám strach, že když se to jeho bývalá dozví (dělá jenom problémy), okamžitě podá žádost na zvýšení alimentu. Má na to nárok, když už je vdaná?

Samozřejmě, že nárok má. Otcem jejího dítěte je pořád tvůj přítel. Její svatby na to nemají vliv (na nárok). Otázkou je, jestli má tvůj přítel takové příjmy aby mu alimenty zvedli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1151
4.2.12 14:11

neříkám, že by nic chtít neměla, když jde malá do první třídy. Raději at napíše co malá potřebuje a vše se nakoupí. Ale ona takové koupené věci o bývalého malé zásadně vyhazuje, což mi příjde trochu trapné. Některé ženské jsou fakt padlé na hlavu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.2.12 14:29

U nás je to zase trochu jinak. Manžel platí bývalce v přepočtu 25.000,– tak by mě logicky zajímalo, jestli mu to nesnížej, až se nám narodí prcek… Tak jsem se ho na to ptala a hned bych si dala přes hubu nejradši, že jsem nebyla zticha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1151
4.2.12 14:31

25000? jej…tak to my žijem trochu z jiných financí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.2.12 14:36

Taky z toho, co nám pak zbyde vyžíváme horko těžko :zed:
Ale s tím jsem do toho šla, takže bych si neměla stěžovat. Akorát jsem nebyla v tý době těhotná, tak nevím, jestli se mi neotočilo myšlení :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
4.2.12 14:37
little_witch84 píše:
Taky z toho, co nám pak zbyde vyžíváme horko těžko :zed:
Ale s tím jsem do toho šla, takže bych si neměla stěžovat. Akorát jsem nebyla v tý době těhotná, tak nevím, jestli se mi neotočilo myšlení :D

No počkej, jestli má alimenty 25.000 tak k nim musí mít přiměřený plat. To mi neříkej, že ze zbytku vyžijete horko těžko :) . Pokud teda nemáte přemrštěnou hypotéku atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1151
4.2.12 14:39

taky právě mi to do hlavy neleze… 25000 alimenty…to by přítel musel mít plat tak dvakrát tolik ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
4.2.12 14:42
meillaa píše:
taky právě mi to do hlavy neleze… 25000 alimenty…to by přítel musel mít plat tak dvakrát tolik ne?

Minimálně dvakrát tolik, takže méně než 50.000 určitě ne :) .

Jinak tady orientačnítabulka

Věk dítěte Díl z platu připadající na výživné

0 – 5 let 11 – 15 %
6 – 9 let 13 – 17 %
10 – 14 let 15 – 19 %
15 – 17 let 16 – 22 %
18 a více let 19 – 25 %

Není pravidlem ale mělo by se to přibližně takto pohybovat. Jinak teda ještě dodám, že dítě má ze zákona nárok na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče, takže je jasné, že pokud je např. otec milioář, nebude platit alimenty 2000 přestože by to na „uživení“ dítěte stačilo ;) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová