Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
@shellmyska píše:
Levandule je velmi silna aromaticka bylina, nicmene take nejlepe ucina na uklidneni mysli a tela, zvysuje ovsem poceni.
U trezalky pozor - v tehotenstvi muze zabit plod prekrvenim male panve. Od staroveku se pouzivala k potratum. Naopak take rusi ucinky antikoncepce, v tom pripade je lepsi kozlik lekarsky. Ovsem opet v omezenem mnozstvi.
K bylinkam doporucim M. TREBEN:Byliny z Bozi zahrady.
Maria Treben naprosto souhlasím
… babička nás dle ní léčila už od mala
. Super nejen na byliny, ale i přírodní pomocníky na různé zdr. problémy… pamatuju si, že mě při angíně zachránily kousky křenu navlečené na provázku a pověšené na krku
. Taky nedám dopustit na Švédské kapky funguje jako dezinfekce aj pár kapek do vody a kloktat při bolesti v krku… Jinak babička vyrábí různé mastičky, atd. kdybych měla v tom našem pidi bytě vybavení, tak bych už s tím mohla jít na trh
.
@Kyselá okurka Vyuzivam ji od mala a sama si pestuju bylinky a sbiram, pro rodinu. Mam ji rada, protoze jsou tam navody na masti, tinktury a koupele. ![]()
@shellmyska píše:
@Kyselá okurka Vyuzivam ji od mala a sama si pestuju bylinky a sbiram, pro rodinu. Mam ji rada, protoze jsou tam navody na masti, tinktury a koupele.
A máš všechny ty knížky? Ony se některé už nedají sehnat
…například má i speciální o „ženských obtížích“, a ta by mě teda zrovna zajímala, ale není k sehnání
…
Holky, byl by zájem o soukromou skupinu na téma bylinky, přírodní pomoc na různé neduhy nebo prostě jenom na vylepšení zdraví a pohody, a další vychytávky? Mohly bychom si předávat svoje vyzkoušené tipy a recepty
…
@Kyselá okurka
mam jeji knihy po babicce z rakouska. Znala Marii osobne z detstvi, obe se narodily v Zatci a cesty je nikoliv spolecne vedly do Rakous. Nevim jestli mam vsechny, ale mam je vsechny v nemcine. Kazdopadne ceske dostupne preklady staci. Ty knihy totiz vydali v 93. roce oddelene, ale M. Treben je vydala ve dvou knihach - zdravi z bpzi lekarny, z moji domaci lekarny… jeste pak taky lecive byliny h boui lekarny. Mam i jeden cesky preklad, ale to je oproti puvodni knize tenka kjiha. Takze epredpokladam, ze ji rozdelili, v nemeckych originalech to totiz neni delene, ale soucasti onech knih. No nevim… ![]()
@Mamculina hehe, se nemáš za co stydět, když je nouze nejvyšší v práci nebo na návštěvě si holt toho Jacobse dám taky. Kvalitní káva - tak já si pod tím představuju zrnkovou maximálně do 3 měsíců od upražení. Takový ty drahý sra. čky typu Lavazza, Illy, dokonce i Tchibo, to maj klidně rok po upražení a furt to prodávaj
Mlít si ji musíš sama (prodávaj se ruční nebo elektrické mlýnky, popř automatické presovače maj mlýnek v sobě), neb už 15 minut po umletí ta káva vyčichne, prostě namlít jen na ten svůj šálek. Já nejdřív nakupovala tady: www.cerstvakava.cz, pak mi někdo poradil přímo zdroj http://www.kavaprodej.cz/
Doporučuji jednodruhovou Arabicu buď Brazílie nebo Etiopie a pak postupně zkoušet. Já tuhle objednala kávu z Malawi - hnus mi nechutnala, tak aby tě to neodradilo, ty kávy z Brazílie např. tam je to tutovka, že se budou líbit všem.
Jo ještě káva se dělí na Robustu - víc kofeinu, nevoní tolik a je lacinější (pro mne shit, ale tak do nějakých směsí se dává, no
) a na Arabicu - hodně aromatická, méně kofeinu, dražší a kvalitnější.
Bezkofeinovou kávu nebrat vůbec shit maximální - ten kofein se odstraňuje macerací zrnek v kyselině sírové
to si radši dej meltu ![]()
Příprava je jednoduchá - buď presovač (to je taky vyšší dívčí - můj přítel fajnšmekr jedině pákový, automat máme v práci, je dražší, ale jednoduchý na obsluhu, zas si ale nenastavíš hrubost mletí zrnek, délku spařování a co já vím co ještě
Takže presso je prostě nejlepší a nejzdravější způsob přípravy. Za vysokého tlaku se dostanou do nápoje jen ty nejlepší látky a ty třísloviny se tam zbytečně dlouho nemáčej. Dál je moka konvice - to mi teda nechutná a je s tím sra. ní
To si radši udělám turka a aby mi ten lógr neplaval v hrnku, tak je lepší prostě ten frenchpot. Káva překapávaná - no nechutná mi, ale tak od pohledu bych řekla, že to bude zdravé tak stejně jako frenchpot ![]()
A nejdarši tu kávu piju s medem a s mlíkem
I když čím kvalitnější káva, tím méně ji musím sladit.
Ještě bych zapomněla rozpustná káva je samozřejmě shit také - to, co zametou z podlahy v pražírnách, tak z toho uvařej kávu, vysušej a prodávaj. A největší shit všech shitů je rozpustná bezkofeinová
![]()
Ty kopřivy natrhej nejlépe nějaké mladé nebo jen ty lístky z vršlů. Takové ty staré rostliny s květem, to je hnusný na chuť. Používám tak dvě lžíce nebo půl hrsti na čtvrt litru, to pak vychytáš, nechat cca 10-15 minut louhovat a scedit. Na vlasy silnější odvar, na pití slabší, neb by ti ten silný opět nechutnal.
@Kyselá okurka já bych zájem měla, prosím o pozvánku, pokud skupinu o bylinkách založíš ![]()
@shellmyska píše:
@Kyselá okurka
mam jeji knihy po babicce z rakouska. Znala Marii osobne z detstvi, obe se narodily v Zatci a cesty je nikoliv spolecne vedly do Rakous. Nevim jestli mam vsechny, ale mam je vsechny v nemcine. Kazdopadne ceske dostupne preklady staci. Ty knihy totiz vydali v 93. roce oddelene, ale M. Treben je vydala ve dvou knihach - zdravi z bpzi lekarny, z moji domaci lekarny… jeste pak taky lecive byliny h boui lekarny. Mam i jeden cesky preklad, ale to je oproti puvodni knize tenka kjiha. Takze epredpokladam, ze ji rozdelili, v nemeckych originalech to totiz neni delene, ale soucasti onech knih. No nevim…
Tyyyjo
… Jj, je to fakt rozdělené…V Čechách se nakladatel asi rozhodl vydělat
.
@shellmyska píše:
Koprivovy nalev je vynikajici pro celkove zdravi tela - a navic kopriva pomaha pri kojeni. Zvysuje tvorbu materskeho mleka.
tak to je paráda
![]()
@shellmyska píše:
@Kyselá okurka
Je to srandovni no, a trochu skoda, ze to neni ucelene.
Jako já bych si klidně všechny ty díly extra koupila, jenže něco seženeš už jen v antikvariátu a něco vůbec… Třeba léčebné úspěchy jsem dosud nesehnala a babička svojí někomu půjčila a ten dotyčný už ji nevrátil
… Koukala jsem, že snad všechno mají v knihovně, ale kopírovat mi to přijde blbý…ale toto, by mě zajímalo zrovna http://search.mlp.cz/…oroby/44022/ ![]()
Holky tak jsem se pochlapila a založila skupinu o bylinkách a dalších přírodních vychytávkách, udělala jsem to trochu širší, ať se nemusíme omezovat jen na odvary z bylinek
… Kdo by měl zájem se přidat, skupina se jmenuje „Přírodní orgasmus“
…
@Kyselá okurka
Tak jak je to v knihovnach a vidim, ze je to tenke, tak bych si to okopirovala. Jsem sice velky knihomol a knihomil, ale pokud nesezenu, tak aspon ty informace mam a treba sezenu pozdeji. ![]()
@Gina108 píše:
@Mamculina hehe, se nemáš za co stydět, když je nouze nejvyšší v práci nebo na návštěvě si holt toho Jacobse dám taky. Kvalitní káva - tak já si pod tím představuju zrnkovou maximálně do 3 měsíců od upražení. Takový ty drahý sra. čky typu Lavazza, Illy, dokonce i Tchibo, to maj klidně rok po upražení a furt to prodávajMlít si ji musíš sama (prodávaj se ruční nebo elektrické mlýnky, popř automatické presovače maj mlýnek v sobě), neb už 15 minut po umletí ta káva vyčichne, prostě namlít jen na ten svůj šálek. Já nejdřív nakupovala tady: www.cerstvakava.cz, pak mi někdo poradil přímo zdroj http://www.kavaprodej.cz/
Doporučuji jednodruhovou Arabicu buď Brazílie nebo Etiopie a pak postupně zkoušet. Já tuhle objednala kávu z Malawi - hnus mi nechutnala, tak aby tě to neodradilo, ty kávy z Brazílie např. tam je to tutovka, že se budou líbit všem.
Jo ještě káva se dělí na Robustu - víc kofeinu, nevoní tolik a je lacinější (pro mne shit, ale tak do nějakých směsí se dává, no) a na Arabicu - hodně aromatická, méně kofeinu, dražší a kvalitnější.
Bezkofeinovou kávu nebrat vůbec shit maximální - ten kofein se odstraňuje macerací zrnek v kyselině sírovéto si radši dej meltu
Příprava je jednoduchá - buď presovač (to je taky vyšší dívčí - můj přítel fajnšmekr jedině pákový, automat máme v práci, je dražší, ale jednoduchý na obsluhu, zas si ale nenastavíš hrubost mletí zrnek, délku spařování a co já vím co ještěTakže presso je prostě nejlepší a nejzdravější způsob přípravy. Za vysokého tlaku se dostanou do nápoje jen ty nejlepší látky a ty třísloviny se tam zbytečně dlouho nemáčej. Dál je moka konvice - to mi teda nechutná a je s tím sra. ní
To si radši udělám turka a aby mi ten lógr neplaval v hrnku, tak je lepší prostě ten frenchpot. Káva překapávaná - no nechutná mi, ale tak od pohledu bych řekla, že to bude zdravé tak stejně jako frenchpot
A nejdarši tu kávu piju s medem a s mlíkemI když čím kvalitnější káva, tím méně ji musím sladit.
Ještě bych zapomněla rozpustná káva je samozřejmě shit také - to, co zametou z podlahy v pražírnách, tak z toho uvařej kávu, vysušej a prodávaj. A největší shit všech shitů je rozpustná bezkofeinová![]()
Ty kopřivy natrhej nejlépe nějaké mladé nebo jen ty lístky z vršlů. Takové ty staré rostliny s květem, to je hnusný na chuť. Používám tak dvě lžíce nebo půl hrsti na čtvrt litru, to pak vychytáš, nechat cca 10-15 minut louhovat a scedit. Na vlasy silnější odvar, na pití slabší, neb by ti ten silný opět nechutnal.
Ty jooo já jen čučim jak péro z gauče.
Jsi úplně profík, promiň že odepisuji až teď, ale vůbec jsem se nedostala k pc, no hned mám chu´t toho velvéta vyhodit z okna a objednat si tu kvalitní kávičku, já mám nejradši taky preso ( ale jen se smetanou, zádasně nic nesladím ), hlavně v kavárnách, ale doma na to nemám přístroj. Ale časem nějaký kávovar koupím, líbí se mi jeden od Delonghi, právě také mele kávu.
A jinak s tima kopřivama jsem to už zkusila, není to šptné, ale asi jde o zvyk. ![]()
Na procisteni organismu doporucuji Gresika s cervenou repou.