Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. S přítelem jsme objednaní do CAR Fertimedu v Polance nad Odrou. A proto bych se vás chtěla zeptat, zda máte některá s Fertimedem zkušenosti a jaké…Vím, že nějaká témata už založená byla, ale je to před dlouhou dobou a jsou uzamčená. Proto se na obracím na radu, co očekávat od první návštěvy, jak to teď tam probíhá, zda opravdu pomáhají nebo je to jen „továrna na peníze“ a jaký je pan doc. Sobek - prostě všechny vaše pocity a dojmy. Děkuji moc všem:-)
@itsi uprimne? ja odtamtud po prvni navsteve Sobka odchazela s brekem… totalne me psych. odrovnal…jeho vety typu - proc vubec chceme decka ( doslova) ze on ma snad 3 a ze by je spis zabil..ze on u nas u dveri nezvonil ze my po nem neco chceme apod..no ale kdyz jinak nedame, ze nam teda nejake asi udela/..apod. nevim zda ten den nemel svuj den ci co, ale bylo toho vice a ja z toho byla zcela v haji…za prvni konzultaci jsme vyfasli neco kolem 500 kc - prakticky za nic… vzpamatovavala jsem se z toho cca 3 mesice - pak jsme zkusili jit do FN Olomouc a pristup byl zcela o necem jinem a ty ceny taky… daleko daleko levnejsi…takze takova ma zkusenost…
My tam chodili 3 roky, takže ty prvotní dojmy už dost vyčichly. Ale na konzultaci se Sobkem jsem šla připravena (z e-mimina i od kamarádek) a nakonec to nebylo tak ironicko sarkastické (z jeho strany). Ale on je prostě divný, humor-no on to považuje za humor, ale kdo ve stavu neplodnosti na tento typ legrace má náladu
Ale na jeho obranu, po čase, když jsem měla problémy, něco se muselo řešit - řešil, léčil, přemýšlel a kombinoval. Ale na psychologický pokec to hold není. Jinak Dr. Holub, sice na pokec taky moc není, ale úžasný člověk a skvělý lékař v jednom. Ležela jsem i u něj v Bohumíně. Dále je tam doktorka jejíž jméno neumím vyslovit, natož napsat. Ale je tam jen jedna a je prostě skvělá, psycholog a supr ženská v kupě. A sestřičky jsou na jedničku všechny. Ale nemám srovnání s jiným centrem. V podstatě jsem spokojená byla. Technicky se i zadařilo (IVF), to že to nedopadlo, s tím nemá Fertimed nic společného. Ale přiznám se, že jsem po čase o změně už uvažovala, ale jen z důvodu změny, změny prostředí, možná i systému, nebyla v tom nijaká nespokojenost. Nakonec to snad nebude třeba. Je to hodně o názoru, klidně to tam zkus a když ti něco nebude sedět, trh v tomto směru je nasycen víc než dost a na změnu není nikdy pozdě ![]()
Ahoj, holky nechápu proč platíte doplatky např za za Gonaly, pojištovny hradí 2250j což většinou stačí na stimulaci. Ty doplatky jsou někdy až 10 tisíc., proč se necháváte okrádat, ne všechny centra to dělají. Snad se objevuje i nová záležitost, že není cílem abychom byli těhotné, ale abychom hlavně měli další a další cykly ubývá totiž pacientke ve všech centrech. Pište co se kde hradí co, kde stojí a za co jste platily ať všichni víme, kde nás jen škubou a kde i léčí.
@22222 píše:
Ahoj, holky nechápu proč platíte doplatky např za za Gonaly, pojištovny hradí 2250j což většinou stačí na stimulaci. Ty doplatky jsou někdy až 10 tisíc., proč se necháváte okrádat, ne všechny centra to dělají. Snad se objevuje i nová záležitost, že není cílem abychom byli těhotné, ale abychom hlavně měli další a další cykly ubývá totiž pacientke ve všech centrech. Pište co se kde hradí co, kde stojí a za co jste platily ať všichni víme, kde nás jen škubou a kde i léčí.
Tak to souhlasím, že určitě to dělají tak, aby z nás vytáhli prachy…já jsem zatím na IVF nebyla. Mám za sebou návštěvu Fertimedu a už i první IUI - a po tom, co jsem zjistila, že se špatným spermiogramem, který máme, je IUI bez šance, ale ve Fertimedu říkají, že to vůbec není problém, taky vidím, že jim jde spíše o peníze
Dělali mi IUI dvakrát - jeden den prý ještě nebyla ovulace, tak mi píchli po IUI pregnyl a potom za dva dny - to už bylo po ovulaci a stejně mi znovu píchli pregnyl…zbytečně, když už ovulace byla, ale potřebovali to asi pojišťovně zaúčtovali. Na další cyklus nám naplánovali zase IUI (i když mi sama laborantka řekla, že je to bez šance v našem případě) a dokonce se stimulací, i když já problémy nemám žádné a ovulaci mám ukázkovou…Tak by mě taky zajímalo, jestli nám chtějí pomoci nebo jen inkasovat peníze od pojišťovny ![]()
Netuším, co má Fertimed společného s tématem ceny léků, ale měla by jsi se podívat např. na http://www.mzcr.cz/leky.aspx?…. Daný počet jednotek hradí pojišťovna dle svých tabulek, kde se platí pouze doplatek (který je momentálně vyšší než příspěvek pojišťovny po zdražení v září) a další jednotky se platí v plné výši. Otázka zní, jak to dělají centra, kde to neúčtují doplatky za léky - mají např. dražší služby související s IVFkem nebo si účtují neprovedené úkony? Nebylo by to žádné překvapení ![]()
@itsi Právě končím ve Ferťasu a odcházím spokojená, všude se najdou mouchy, ale důležitý je výsledek… a profesionálně si nemůžu stěžovat, jak na prim. Holuba, doky Štefku nebo i doc. Sobka. Nejasnosti jsme si vždy vyříkali a nedělali žádné móresy ![]()
Ono IVF je náročné, takže ti chtěli asi dát šanci zkusit to jednodušeji a méně náročným způsobem. Naopak bych utekla z car, kde bezdůvodně hned tlačí do IVFka
Co znamená špatný spermio? Hodně pomáhají chlapům vitamíny, takže to zkus pozjišťovat a neházej flintu do žita
Přeji ať se zadaří už na další IUI ![]()
@itsi oni v POlance chtějí za IUI peníze? Nebo jen za ty pregnyly si platila?
Ahoj, za IUI jsem neplatila - jen za léky, utrogestan, pregnyl…Ale jinak děs běs, jsem ráda, že jsem z Fertimedu brzo utekla ![]()
Já u IUI v Polance platila jen za Pregnyl a Utroš, korunové položky, jinak nic.
@itsi ahoj
no já jsem z ov a vzhledem k tomu, že do EF chodí spousty známých, tak jsem chtěla vzhledem k zachování trošku soukromí Polanku, tak říkáš, že nejsi spokojená?
@Lajka09 a zadařilo se ti díky Polance IUI nebo IVF?
@Lucyfer Ahoj, já už jsem z Fertimedu dávno utekla, opravdu to bylo hrozné, sestřičky ještě fajn (ale jak která), ale ti doktoři, co nic neřeknou, střídají, atd., hrůza. Dělali nám jen IUI a až pak jsme zjistili, že s hodně špatným spermiogramem, je to k ničemu, takže zbytečná zklamání, atd. Dodnes mi nechtějí dát okopírované výsledky, vůbec na mé žádosti, že máme právo na pořádný výpis z karty a kopie výsledků nereagují, když jsem si proto byla v Polance osobně, tak mi řekli, že kartu mají v Olomouci a nic mi nedali
Bylo toho více, proč jsme odtamtud utekli, to všechno tady nemůžu ani psát, třeba to, jak si účtovali na pojišťovně i vyšetření, která nám nikdy nedělali, nebo si napočítali třikrát vyšší množství léků, než mi dali. Teď se chystáme do Reprofitu Olomouc, tak konečně snad tam, bude vše v pořádku. Tady na severu Moravy dobré CAR není, jen se snaží z nešťastných lidí vymačkat co nejvíce peněz, lituji toho, že jsme hned nešli do toho Reprofitu, nebo někam do Brna, nechtělo se nám dojíždět, ale raději asi jezdit dále, než tady vyhazovat zbytečné peníze a prožívat zklamání. Takže jestli ti můžu poradit, zkus to raději někde jinde, než tady v MS kraji. Ale přeji každopádně hodně štěstíčka ![]()
@itsi moc děkuji, je to opravdu zvláštní, strašně si všichni stěžují na Gyncentrum, pak jsou zase opačné názory a to stejné mají lidi u Fertimedu, že Polanka jde a Olomouc ne. Prý v Olomouci je fajn FN, a co jsem slyšela je nejlepší Brno. No já si říkám, že na IUI nejde nic zkazit, ale na IVF, kdyby k němu někdy mělo dojít, jak u prvního tak u druhého bych šla do Brna. A vy se jak dl. snažíte? MOc držím pěsti ![]()
@Lucyfer To jsem taky četla, že v Gyncentru snad nikdo spokojený nebyl. Ale Fertimed a Polanka fakt ne, stejně ani Eurofertil. Ono se sice na IUI nedá nic zkazit, ale když ti doktoři neřeknou výsledky vyšetření, nebo i když něco najdou, ale nevysvětlí ti diagnózu, neléčí to, tak to prostě nejsou odborníci. A aby se předešlo IVF, je sakra zapotřebí být v rukou odborníků, kteří se snaží přijít na kloub problému, proč to nejde, provedou veškerá vyšetření a zahájí léčbu. Protože neplodnost je právě třeba léčit, a ne jen bezhlavě dělat IUI a IVF. Takže proto je to ve Fertimedu, Eurofertilu, atd. ztráta času, nesnaží se přijít na to, kde je problém a ten řešit. Čas je v případě touhy po miminku opravdu neúprosný, hlavně když je ti třicet a více. Ale jinak máš pravdu, v Brně budou určitě lepší centra. My jsme si teď vybrali Reprofit hlavně proto, že má hodně kladné ohlasy (a to u holek, které přímo IVF už podstoupily, nebo kterým jinde nepomohli, až tam) a v Olomouci mají jen pobočku, hlavní centrum v Brně. Pro nás je ale ten Olomouc blíž, tak to byl takový kompromis mezi „brněnskými“ centry
Jinak my se snažíme už dlouho, raději to už ani nepočítám, ale už to bude tak 2,5 roku
A ty jsi teda ještě nebyla v žádném CARU? A jak dlouho se snažíte a kde máte problém, víte? Taky držím moc pěsti, ať vám to co nejdříve vyjde a už nemusíte žádná centra řešit ![]()
@Lucyfer Ano, vyšlo hned první IVF. To sice nedapodalo, ale technicky vyšlo. Na IUI to u nás nebylo - špatné spermio.
@Lajka09 děkuji za zprávu a moc blahopřeji k Filípkovi
, ať se má k světu.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.