Čas před braním AD a dovolená

56
2.8.25 12:02

Čas před braním AD a dovolená.

Ahoj, ráda bych se zeptala na zkušenosti…

Po náročném roce v práci, kde bylo hodně stresu a neměla jsem. vysloveně panické ataky, ale stresové situace co cca měsíc, a třeba 1× za měsíc už mi bylo i do breku - buď z práce nebo z nestíhání domácnosti atd…jsem se obrovsky tesila na letosni dovolenou u more. Strasne moc, ze zrelaxuju. Bohuzel koncem cervna obe deti angina a 14 dní doma, postupne s kazdym - takto jsem travila svoji dlouho vysnenou dovolenou. Pak bylo par tydnu u pribuznych a stresory a po jedne hadce uz jsem mela tihu na hrudi, ktera teda nepresla ani po ibalginu. Psycholog ke kteremu chodim uz roky a vse s nim resim, doporucil AD. Protoze se s temito somatickymi projevy. proste. nemuzu vratit do prace…v domacnosti by to slo,.a casem by to mozna preslo, ale. stejne…no. Nemam spatne myslenky, jen se citim slabsi a mam ty somaticke projevy - s tou bolesti hlavy a tihou na hrudi to nejde a neurol neni reseni. Nu, takze cekam ze v pondeli mi prijde recept. Za tyden se nam v dovolenych otevrelo nahodou „okno“, ze preci jen bychom mohli k mori,.jak jsem.se jeste v cervnu strasne tesila a vysnila si. Jenze - prijedeme zpet a ja pak hned v pondeli jdu do prace. Kdybych mela AD uz od pozitri, stejne trva 3 tydny nez zaberou - a jestli (je to zatim prvni volba).

Ale zvazuju jestli mame jet. Jestli se na to nevys… už pro letošek a nechat to být a užít si dovolenou u moře až příští rok, až mi bude dobře. Ale zase si rikam, ze by more a dovca me mohla osvezit, ze by mi mohla dopomoct k tomu ze by mi ustaly ty lrojevy, nabrala bych energii… mozna to naopak potrebuju vic nez driv!
Ja bych chtela jet, vlastne v to porad doufam, prooze to pocasi v cr je hrozne a ja si vcera i topila :oops:. A zima je pro mne obdobi depky. Na druhou stranu nechci davat desetitisice za dovolenou, kde se to treba ani nezrelaxuju protoze to neprejde.

Co myslite, jeli byste? Nebo kdyz uz je vam takhle s naladou a energií na hrane, by bylo radeji lepsi zustat doma, cekat az a jestli zaberou AD?

Mam to tak 50 na 50… a nechce se mi jet hlavne z duvodu, ze nas na rat by vychazel na to ze pak za dva dny jdu do práce a bojím se toho šoku…ale na druhou stranu by mě to moře mohlo nabít energií…

Psycholog jen říkal, že to je na mně, víc mě nenapadlo to rozebírat, a ted už se s ním nestihnu do té doby sejit…

Uvítám, zda má někdo zkušenosti.

Nemám depky že bych nic nechtěla a nemohla vstát z postele, mám jakoby stresy a spíš nervy, neradost…autopilot,.ale dovedu si užít i procházku venku,.mám chuť něco dělat, jen se mi špatně dýchá a bolí pořád hlava a mám knedlík v krku a jakoby tu tíhu na hrudi a skrz to jsme se na ty AD s psychologem právě dostaly. Že nepomáhal ibalgin ani neurol.. ale smát se směju, chutná mi koláček… ale. třeba nechci se vídat s lidma, zvát si návštěvy a tak.

Tak třeba by to moře pomohlo..? Nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
andrasteia
2.8.25 12:10

Je to na tobe.

Chapu spravne, ze mas manžela?

Predeleguj na nej co nejvic zařizování- baleni, deti, plánování a pod.

A pak dovolenou berte zlehka. Nevim, proč byste meli zustat doma, doma to stejne asi nebude lepsi, ne?

• Citovat
  • Upravit
56
2.8.25 12:25
@andrasteia píše: Více

No nebude.

Jen si rikam ze pokud me tam bude porad bolet ta hlava…jestli to neni skoda penez.

Baleni a vsexko zvladame, stresovy si to nedelame nikdy. Naopak mne treba baleni bavi, pripravuju se na to nekdy i mesice, mela jsem. playlist do ahta… :oops:

Ale mdyby mi melo byt tezko a bolet ta hlava, tak nevim…jako horsi to nebude asi, to je pravda. Kdyz kouknu dneska z okna na to pocasi… :think:

Spis se mi ted fakt nechce. Takovyto jak vam neco neyjde a pak musite dlouho cekat na nahradni termin, tak pak si rikate ze uz to nema smysl ze jz to neni „to“ s tim tesenim balenim… abych pak za deaitky tisic neprisla k mori a nerekla : hm.

Zas jako my docela setrili… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
2.8.25 13:42
@HrdyBudzes píše: Více

Chápu, ze jestli mas deprese tak ti vse přijde narocny a zbytecny (byla jsi realne u psychiatra?). Ale pokud neco nezmenis ty, tak ta situace nebude tak jako taj lepsi.

Kdyz budeš doma, bude vse stejny. Ubehne dovolená, pujdes do prace…

Kdyz lojede na dovolenou, tak si ji uzijou treba aspon děti. Ty s manželem možná… Jestli to budou vyhozene peníze nevis dopredu nikdy.. U zadny dovolený.

• Citovat
  • Upravit
34
2.8.25 13:44

Na dovolenou bych jela, ale byla opatrná s programem a volila spíš odpočinek a lehké procházky. A klidně bych na začátku braní AD poprosila o neschopenku, aby si to lépe sedlo. Manžel začal brát AD před rokem a říkal, že ten první měsíc až dva to bylo divoké a cítil se divně. Normálně se mnou podnikal poklidné procházky, ale na práci to nebylo. I tak si poté musel najít klidnější místo bez nočních směn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
2.8.25 14:26

A řešení je jaké? Co způsobuje ty úzkosti?
Dovolená fajn, pokud léky zaberou … Ta hlava Tě bolí z nějaké příčiny. Makej na příčině … Já bych jela i s tím, že mě může bolet hlava - prostě si ten stav připustit. Pokud si umíš užít procházku, atd… tak to dáš :kytka:

• Citovat
  • Upravit
56
2.8.25 14:55
@andrasteia píše: Více

Jo, to je fakt. Asi necham konecny rozhodnuti na muzi a detech, jestli chteji. Taky nic nerikaji. Manzelovi se spis nechce, mne by more pomohlo, to jo… uvidime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.8.25 14:59
@Snopy123 píše: Více

Tam jde o to ze lrave mám pk sezeni, dalsi ted nebude a AD mam poprve v zivote a jeste nestihnou zabrat, ani nevime zda prvni zvolena AD budou spravna volba. jedeme za deset dni, pokud pojedeme.

Tak uvidime.

Uzkosti nemam, spis si myslim ze to je nervove zhrouceni…vsecko hrotim, i malickosti mne rozhodi, jsem unavena, nevykonna, plactiva a nesebevedoma. Bojim se ruznejch nemoci, vsechno mozny a resim kazdy prd co reknou pribuzni, nic mi neni dobre ale zaroven ani vvzivote nic nechci a mam pocit, ze na nic nemam cas.

K psychologovi cbodim leta, kvuli nizkemu sebevedomi a to se ted prave prohloubilo narocnou praci.
Ale v podstate ted mne asi 14 dni tizi na hrudniku a boli ta hlava a nelrechází to, po neurolu jen malo, takze je na rade medikace antidepresivy + KBT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1843
2.8.25 15:00

Ahoj a můžu se zeptat, kdo Ti ta Ad předepsal? Protože psycholog to rozhodně být nemůže.
Jinak zaleží jaká, začneš asi na malé dávce. Popisuješ začínající panickou poruchu, může být ve spojení se sociální fobii nebo agorafobií, ale to bys měla problémy pak venku.
Ta hlava je od toho, mě to dělalo takový tlak do hlavy…
Nebylo by dobré jít na chvíli na PN? Ale to bys musela mít asi od psychiatra nebo možná i obvoďák. Než začnou působit + než se člověka nějak dá do kupy, může to být pár měsíců.
Dovolená to nespasí, ale proč si něco neužít, žádná není dokonalá.
V začátcích by měl pomoci Neurol, Tobě nic nedělá? A ani Ibalgin nic?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.8.25 15:53
@Monik29 píše: Více

Ahoj, díky za reakci. Ta bolest hlavy a buseni srdce je takove tupé… tepavé… začalo mi to vlastně když se to krylo s menstr. Bolestmi, ale nepřestalo to,.uz je to 10 dní.

Neurol pomáhá trošku. Ale pak to r! chle vyprchá a teda žádná sláva. Obvodní mi tedy dá zkušebně první a když nezaberou tak psychiatr. Jinak se realně ničeho nebojím, lidí taky ne, jen se mi je nechc hostit obskakovat… ale kdyz jsem.doma sama,.je mi zase smutno :lol:
Ale to bude tim ze mam malo energie.

Je to vlastne nasledek hodne stresovych situaci a ocekavaneho odpocinku, mktery ale neprisel.

Ale panickou ataku jsem. nikdy nemela. Jako ze bych se nemohla nadechnout nebo s
Mela zatmeno nebo myslela ze umru to vubec.

Spis proste slo vic situaci, kdy jsi ve stresu a treba se udaly 3 do mesice a to je hodne. (Predstav si treba stres ze státní zkousky, ktery trva cely den… pak dalsi, pak dalsi… ) a pak ta zrusena dovolena a splin.
Pak jedna hadka s rodici kdy mi stoupl fakt tep a adrenali a od te doby to jakoby nechce dolu, i kdyz davno stres nemam a nic mi neni… ted je to 3 dn!, kdy se to samo od sebe zacalo mirne zlepsovat.

Zkousela jsem ruzny veci - sex, thajskou masaz…nic mi vyrazne nepomohlo.

Ale pomohla mi jedna věc - ta mi ty pocity z hrudi jakoby vlila zpět do hlavy, která rozbolela, ale jakoby to utíkalo ven - a to byl nucený smích. Zkoušela jsem dýchání, ty klasické techniky, autogenni tre ink, ale to mi nikdy nepomáhalo.

Ale ten smích jo! Ani nevím, jak mě to napadlo. Včera jsem se násilně začla usmívat, pdostě dala pusu od ucha k uchu a ono to zacalo neskutečně zabírat. Nějaký chvění se dostalo do těla a odlehčovalo se mi. Pak jsem zkusila i nahlas. Bylo teda njtny to vydrzet dlouho. Ale pomáhá to a pomalu to přechází…nevím, jaký hormon se uvolňuje smíchem, ten mi asi chybí, no.

Ale furt to neni ok, teď to zkouším teprve druhý den. Ale byla to první věc, která výrazněji pomohla, asi cca na urovni neurolu. Skoro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.8.25 18:50

Jinak mi ted bylo uzko, zkusila jsem si vzit neurol a zadnej efekt ten neurol nema… :nevim: mozna mel v prvnich momentech, ale prijde mi ze to nic nedela. Me tedy psycholog i obvodni rikali, ze je neurol na nic.

Spis nez panicka porucha si myslim, ze to bude nervovy vycerpani, prebytek adrenalinu, nulovy prisun hormonu stesti v posledni dobe, narocne situace.

A ze telo neumi vystoupit z toho stresu. Predstav si stres pred zkouskou, a po zkousce se ti ulevi v myslenkach, ale ty telesny priznaky zustavaji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.25 19:53

Jako člověk, co pred par letyuspesne prošel léčbou panicke poruchy a silných uzkosti (dlouhodobý stres, následný kolaps a 3m PN - KBT+AD na 1,5 roku)bych ti řekla par postřehů, jak tě tak čtu:
1. Strašně se zasekavas na těch somatickych projevech. Až si opravdu pripustis, ze ti to dělá hlava a přestaneš tomu věnovat pozornost, bude to mnohem lepší. Treba motani hlavy a bušení srdce je úplně typické.
2. Psycholog s tebou neresi, co tě zuzkostnuje a jak se tím pracovat? Píšeš, ze chodíš roky, musíš mit prece taktiku, jak zvládnout, kdyz je toho moc, jak se nenechat uzkostnou myslenkou pohltit, co dělat, kdyz se uzkost somatizuje..KBT určitě pomůže (mne pomohla moc), ale kromě tomu, ze me naučila, jak čelit tomu, kdyz je zle, bylo zasadni, ze jsem ja udělala ty změny v zivote, ktere jsem mela udelat.
AD te nespasí, koupi ti ale čas, abys na sobě mohla maknout.
Na dovolenou určitě jed, přestaneš tam resit, ze mas tíhu na hrudi a mota se ti hlava..
Držím palce.

• Citovat
  • Upravit
1843
2.8.25 19:53

Tak to Ti dost lhaly, se divím, kamarádku odrovná i jeden :-)
Já beru tři denně na přežití (mám Diazepam + samozřejmě AD), ale už víc jak 10 let, funovalo to, než přišla válka a další a další stresy…

Já myslím, že to PP je, co myslíš, že tu úzkost způsobuje, ona PP není jen o bušení srdce, nebo že se někdo bojí, že umře, to jsou strašně stejně napsané příznaky. Já měla takové stavy, že umřít bylo to nejlepší, co by v tu chvíli mohlo přijít :lol:

Hlavně člověk nesmí sledovat každou malinkou změnu a při začátku braní AD to samé.
Snad Ti pomohou, jsem zvědavá, co Ti napsali. I když pokud můžeš mít sex, relaxační masáže atd., to je vše v začátcích a spíš nějaká pořádná terapie.
Držím palec :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.8.25 20:07
@Anonymní píše: Více

Diky. Prosimte jak jako ze se zasekavam na somatice? Jasne ze s KBT pracuju, ale. popravde receno mi to moc nejde…veh na dlouhou trat. Typicke je co? Buseni srdce… jak jsi to myslela?

Nefunguje mi dychani, befunguje mi presvedcovabi, mrak, myslenky… zato kdyz se odstrani pricina, okamzite se mi ulevi a je mi do ulevneho breku (priklad : pohadam se s mamou, je mi tezko. nejde mi to hodit za hlavu nic. Pak mi napiše vlídnou sms - a najednou se mi obrovsky uleví do úlevného pláče.

Samozřejmě pár maličkostí se mi s psychologem podarilo prenastavit, ale asi jsem. clovek s fakt silnyma lredstavana o svete a tohle se mi fakt prenastavuje straslive tezko. Nejlepsi je kdyz proste zmizi pricina. (Dalsi priklad - mam strach ze se na mne nekdo v praci hneva. Kolegyne mi rekne ok nebo se na mne usmeje a mne to prejde. Do ty doby si tisickrat muzu afirmovat a vyuzivat techniky ale moc mi to nejde. ) mne to nikdy neslo, ale. jasny, pracujeme na tom dal a dal a neustale. Ale bez leku byxh se asi z toho nedostala. A doted jsem proste ty fyzicke projevy nemela dlouho…vzdycky presly. Ted ne a proto to tak resim.

S psychologem ted najedeme KBT intenzivneji,.doted to bylo spis narazove vypovidani se.

Mam si najit veci ktere me nabiji. Hledam i ktere to jsou a do toho to musim zorgsnizovat se skolkovymi detmi a praci. Prave kombinace narocne skolkove dite s diagnozama bespavec + podceneni casu pro sebe + navrat do prace kde jsou vysoke naroky to spustil. No a nyni o prazdninach to byl konflikt s rodinou (klasika) a po tomto konfliktu kdy mi vystoupl adrenalin a ja se rozcilila, uz me neprestala bolet ta hlava a to uzko na hrudi.

Diky moc ze reaguhes. Ja se vlastne tesim ze se to konecne zlepsi. Strasne jsme s muzem podcenili narocnost dite +prace a nemame zadbe hlidani, spoustu veci jsme podcenili, postupne se vytratily konicky, u hlídaček jsme šetřili, plácali to sami, možná jsem si vzala i velké sousto úvazku a z toho to vsecko bylo. Kdyz ted mely deti anginy a my bejeli ani k tomu mori, uz me.to semlelo a hadka s rodinou dohnala ted sem.

P. s. ten neurol nezabral…nebo mozna ted dve hodiny po to. Co jsem si ho vzala mne trochu aktivoval… ale nejviccpomuze mila spolecnost manzela a priroda. A to jak jsem.se nutila se smát a zpívat, to mi pomohlo hodne.

Panika zatim ne, niceho se jakoby nebojim, jen si myslim ze k tomu jeste prisla krize stredniho veku (spatne jsem snasela sve 40. Narozky) besplneny sny a tak…

Diky ze reagujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.25 20:44

Jak jsem na to přišla? Cituji:
Protoze se s temito somatickymi projevy. proste. nemuzu vratit do prace…v domacnosti by to slo,.a casem by to mozna preslo, ale. stejne…no. Nemam spatne myslenky, jen se citim slabsi a mam ty somaticke projevy - s tou bolesti hlavy a tihou na hrudi to nejde a neurol neni reseni.
Hele, ja jsem 5 let po vysazení AD a somaticke projevy uzkosti znam velice dobre..kdyz se něčeho leknu, mravenci mi v rukách a taky se mi začne motat hlava. Pokud mam vetsi stres, objevi se komorove extrasystoly. Ja vim, ze je to jen somatizace, takze si řeknu, aha, lekla ses nebo..je toho moc, prodychat, prestat venovat pozornost..a přestanu to resit, tím pádem to zmizí. Kdyz je toho víc, dojdu se vykecat k psycholozce.
Ale ja ty bezne stresy zvladam uspesne likvidovat (beham).
U tebe teda podle dalšího psaní je těch problemu mnohem víc, začít brat AD a věnovat se terapii intenzivněji, je určitě dobrý krok.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová