Časná vs. pozdní menopauza a vliv na zdraví

Anonymní
16.7.24 07:46

Časná vs. pozdní menopauza a vliv na zdraví

Diskuze o těhotenství mne inspirovala k podobnému zamyšlení
Našla jsem nějaké studie, že pozdní menopauza snižuje riziko srdečních chorob, ale zvyšuje riziko rakoviny vaječníků a dělohy.
Věk dožití se zvyšuje o 2 roky u pozdní menopauzy (55 let) versus časná 40 let. Máte nějaké zkušenosti třeba v rodině?
U nás máme v rodině spíše pozdní, cca těch 56 let.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
16.7.24 07:55

Nikdy jsem nepátrala, jakou a kdy měl někdo v rodině menopauzu. K čemu to? Člověk to stejně neovlivní. Jediné co umím ovlivnit je, že vím, co příjmu do těla v podobě potravin, tekutin, cvičení. Nad tím přemýšlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.24 08:01
@Kelsey píše: Více

Tak já to založila prostě k diskuzi.
Mně se třeba ptala gynekoložka, když mi vynechala menstruace.

• Citovat
  • Upravit
15433
16.7.24 08:12

V rodině i okolí je spis pozdní menopauza, všechny až po 50 roce, kolem 55. Nikdo z nich nemá rakovinu vaječníku ani dělohy. To je, ale nic neříkající vzorek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.24 08:17
@Alušáček píše: Více

To je jasné. On i ten věk dožití 2 roky rozdíl je takovy nezachytitelný.

A myslíte, že to má třeba vliv na vzhled? Že když je žena plodná déle, tak vypadá třeba mladistvěji? Jako ať z toho aspoň něco je :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
14313
16.7.24 08:23
@Anonymní píše: Více

Me matce začala menopauza v 55 letech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15433
16.7.24 08:24

Těžko říct, v moji rodině jsou ženské dlouhověke a vitální, moji babice bude letos 99let. Maminka v 70 vypadá sotva na 60,je stihla, aktivní,,ale jestli na to má vliv pozdní přechod, netuším. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.24 08:36

Pendrek, adenokarcinom delohy jsem mela v 51 a menopauza tomu predchazela o pulrok..takze studie tezce mimo.

• Citovat
  • Upravit
2294
16.7.24 09:14

Srdeční choroby a rakoviny mají daleko víc příčin. A jedna z příčin jsou hormony. A není ani tak prioritně důležité kolik jich je, ale v jakých poměrech. od 35 let přirozeně klesají, estradiol klesne do menopauty o cca 35% ale progesteron o cca 75%. Žena se postupně dostává do estrogenové dominance. A zdravé tělo si s tím v menopauze poradí a poměry zase srovná. Důležité jak pro kardiovaskulární tak pro estrogenově vázané karcinomy je, aby tělo bylo v této nerovnováze co nejkratší dobu, a zase zde hraje úlohu řada faktorů včetně stavu imunitního systému. A samozřejmě je tato rovnováha důležitá i pro osteoporozu. Pokud máte z takových problémů strach, zajímejte se, kromě zdravého životního stylu a klidu v tomto období také o hladiny hormonů před a po menopauze. Moje matka v 70 letech ve svých +- 28 letech podstoupila 2× HST, asi to tehdy byl pořádný „šmirgl“. MP měla v 50ti letech. Prokázat to nemohu, nikdo ji nikdy hormony následně neměřil, ale zpětně si uvědomuji, že vykazovala co si pamatuji v letech cca 1975 - 1985 příznaky estrogenové dominance. Nepila, nekouřila, stravovala se zdravě, měli jsme vlastní zahradu, králíky, slepice. V roce 1986 prodělala těžkou mozkovou příhodu ve svých 52 letech.
Tedy nemyslím si, že úplně záleží na tom, kdy přijde menopauza, ale že mimo jiné záleží na tom, kromě životosprávy a tak, jak se tělo popere s hormony a jak z toho po MP vyjde, protože některé ženy, obzvláště ty při těle, mohou zůstávat v estrogenové dominanci i po MP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.24 16:55

Myslim, ze to vliv na vzhled ma. Ja mela celkem brzkou menopauzu ve 44, do tech 40 jsem vypadala na 25 a pak to slo, podle me, rapidne dolu, neni estrogen, neni kolagen, clovek take pribere. Na druhou stranu stale vypadam mladsi, nez jsem. I mamka s babickou vypadaly vzdy mladsi i s brzkou menopauzou, talze tezko rict. Ale vliv to rozhodne ma, skoro lituju, ze jsem nebrala hormony.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa