Část výplaty načerno, je to legální?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@EvcaZb píše:
Díky, ale manžel je teď rozčílený.
At vychladne a nebo si jde delat neco nelegalniho sam
Nevim, o jake jde penize ani v jake jste situaci samozrejme, ale ja uz po svych zkusenostech rikam, ze za klidny spanek zadne prachy nestoji
(a nedelala jsem zadne machinace, jenom tezce zvladala pracovni stres
a ty bys z toho zjevne mela poradny vitr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem dělala účetnictví dvacet let. U normální firmy, kde všechno přes účetnictví šlo a samozřejmě jsem viděla různé fiktivní faktury. Všechny mi šéf musel podepsat a pak mi to bylo jedno. Ale fakt bych nevěděla, co bych dělala, kdyby po mě chtěl nějaký černý fondy atd. a že kolikrát chtěl, ať něco vymyslím. Dělala jsem blbou. Já bych to fakt dělat nemohla. Nemohla bych vést nějaký vedlejší účetnictví. Všechno přece prochází přes účty, všechno musí být doloženo fakturami. @_Kaczenkaa_ Pokud by majitel někde bral ty černý peníze a sám je lidem na černo vyplácel a nechtěl po mě, abych se do toho nějak zapojovala a já mohla dělat normální účetnictví, tak bych do toho šla. A jaký je to účetnictví? Podvojný nebo daňová evidence? Zaučil by tě někdo? Další poznatek, když pak přijde kontrola, majitel to všechno hodí na tebe, že jsi pitomá a neumíš to. Třeba ne a většina je takových. A za tyhle všechny věci může naše vláda. Ty zákony jsou udělaný tak, aby tohle všechno procházelo. Ty lidi pak třeba onemnocní a nemají skoro žádnou nemocenskou, nízký průměry a pak nedostanou hypotéku atd. Tohle všechno jsou nezdaněné peníze. Kdyby tady byl pořádek, snižily by se podnikatelům daně, zaměstnavatelům odvody za zaměstnance, hned by bylo líp. Ale to by ten pořádek musek chtít někdo udělat.
Za mě: kdyby mě někdo zaučil, šla bych do toho, existuje zklušební doba tři měsíce a uvidíš, jaký to bude. Jestli tu práci potřebuješ, jdi do toho. Když nic jinýho, alespoň získáš zkušenosti, jak se to nemá dělat.
- Citovat
- Upravit
Hele jestli majitel tímto zpusobem šetří na mzdach, proc by najednou dával velky peníze účetní po které by chtěl jen vedeni legálního úcta, se tím ze černotu si bude zařizovat sam. To nedává smysl, velmi pravděpodobně bude po účetní požadovat machinace. Ale asi ji poradi, jak na to, takže jo, zauceni bude ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
můj pohled na věc jako zaměstnavatele osvč, né žádného obřího koncernu:
Já dám zaměstnanci minimální plat a zbytek na ruku, ale mě je v konečné fázy jedno jestli jim dam 10.000,– oficiálně a 10.000,– „na černo“ protože těch 10.000,– které já vlastně už nemám, protože jsem je vyplatil na černo musím stejně na konci zůčtovacího období vysvětlit, když to neudělám, tak za to zaplatím. Když přiznám celých 20.000,– tak tu částku budu platit celý měsíc na odvodech, nebudu mít problémy s tím hledat do firmy náklady, abych nemusel ze zisku nic platit a zaměstnanci budou sami naštvaný protože díky státu dostanou o tisíce méně a ještě budou muset zaplatit finančáku. A to že budou mít lepší průměr na důchod??? Tomu snad nikdo nevěří ![]()
V takovémto případě je mi jedno jestli za mnou přijde třeba zaměstnankyně, který bude chtít jít v budoucnu na PPM, abych jí dával celou výplatu oficiálně
Můj pohled na věc jako zaměstnance: Tak buď dostanu 10.000,– a zbytek na ruku a už státu nic nezaplatim. A nebo dostanu 20.000,– a oni mi z toho ještě x tisíc seberu. Co je pro mě přednější?
Určitě to vůči státu neni úplně fér, ale přiznejme si, stát vůči pracujícím lidem je fér?
účetní: účetní v takovéto firmě, nemusí o výplatách na černo vůbec vědět. Zaměstnavatel nahlásí účetní každý měsíc třeba těch 10.000,– ona to zavede do účetnictví, zaměstnancům se to oficiálně vyplatí a majitel firmi asi nebude žádnej blb, když byl schopen rozjet podnikání a bude schopen odečíst od opravdové mzdy třeba od těch 20.000,– těch 10.000,– a zbytek zaměstnanci vyplatit. Podle mě tohle účetní nikdo nedokáže že o tom věděla. Pokud tedy nějaké léjstro, kde to bude napsané, nepodepíše.
- Citovat
- Upravit
A kde to ten podnikatel vezme, tech 10 tis na ruku? Leda by musel mít nejake zákazníky kteří mu taky platí bez faktury.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veria : Nevim jak přesně v podvojném účetnictví, to mi nikdy nešlo, ale v De je spoustu možností. Podnikatel si domů kupuje stoustu věcí, který si může odepsat v účetnictví ve firmě, takové banality jako jsou čistící prostředky, toalaetní papír, barvu-potřeboval vymalovat pracoviště, nová světla, lednici-pro zaměstnance. Pokud má auta, se kterými jezdí pro firmu, tak tam se dá taky hodně „projezdit“ třeba, a když nějaké peníze i po tomto přebývají, tak se dají napsat jako osobní spotřeba podnikatele. Opravdu nákladů se dá najít spousta. Znam třeba jednoho, řekněme, že to byl třeba právník a ten po účetní chtěl aby mu dala do nákladů i žrádlo pro psa, protože ten pes mu hlídá kancelář
ta ho samozžejmě poslala někam
- Citovat
- Upravit
@veria píše:
A kde to ten podnikatel vezme, tech 10 tis na ruku? Leda by musel mít nejake zákazníky kteří mu taky platí bez faktury.
Jasně, takhle se to taky dělá dělá. Ti podnikatelé v tom umí chodit a pokud by po mě nechtěli dělat falešné účetnictví, tak bych do toho šla.
- Citovat
- Upravit
Přesně tak, musí se starat, aby taky dostal zaplaceno něco bez papírů a nebo přes firmu pere peníze.. Ale ještě jedna věc…velký pozor na to, jít a udat takového zaměsnavatele na FÚ. Člověk se tady bohužel zastání nedočká. FÚ zahájí kontrolu a protože nikde nenajde žádný důkaz (podepsáno, že doplatek je vyplácen bokem), uzavře případ, protože co tam má hledat a zahájí řízení s Vámi. Takže vy v dobré víře na začátku prásknete zaměstnavatele, že vám dává 10tis bokem a ve finále Vám finanční úřad doměří daň, kterou budete muset doplatit včetně penále. A to se pak nebudete stačit divit
. Takže z takového toho vykřikování zaměstnanců si zaměsnavatelé nic nedělají, protože ví jak to chodí a jelikož Vy v tomto případě stavíte FÚ do pozice kdy musí přečin dokazovat, Z 99% to skončí tak jak jsem psala. Je to hnusné, je to tak a bohužel v dnešní době, pokud chce člověk pracovat, tak nemá jinou možnost než na to přistoupit
. A pokud jsi zakladatelko opravdu začátečník, tak nedoporučuju, opravdu se můžeš dostat do obrovských problémů. Nabrat zkušenosti a potom do takové nabídky jít, ale jako začátečník si zaděláváš na pěkný psychický problém
… omlouvám se za anonym, ale z titulu mé pozice tohle nechci uvádět veřejně :-
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Určitě to vůči státu neni úplně fér, ale přiznejme si, stát vůči pracujícím lidem je fér?
No, když to tak čtu, tak si říkám, proč se vlastně tolik lidí rozčiluje, že se rozkrádají peníze z veřejných zakázek, když je přece okrádání státu normální
v čem ti politici dělají něco jiného? Akorát mají přístup k větším částkám a jsou pro novináře zajímavější…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Přesně tak, musí se starat, aby taky dostal zaplaceno něco bez papírů a nebo přes firmu pere peníze.. Ale ještě jedna věc…velký pozor na to, jít a udat takového zaměsnavatele na FÚ. Člověk se tady bohužel zastání nedočká. FÚ zahájí kontrolu a protože nikde nenajde žádný důkaz (podepsáno, že doplatek je vyplácen bokem), uzavře případ, protože co tam má hledat a zahájí řízení s Vámi. Takže vy v dobré víře na začátku prásknete zaměstnavatele, že vám dává 10tis bokem a ve finále Vám finanční úřad doměří daň, kterou budete muset doplatit včetně penále. A to se pak nebudete stačit divit. Takže z takového toho vykřikování zaměstnanců si zaměsnavatelé nic nedělají, protože ví jak to chodí a jelikož Vy v tomto případě stavíte FÚ do pozice kdy musí přečin dokazovat, Z 99% to skončí tak jak jsem psala. Je to hnusné, je to tak a bohužel v dnešní době, pokud chce člověk pracovat, tak nemá jinou možnost než na to přistoupit
. A pokud jsi zakladatelko opravdu začátečník, tak nedoporučuju, opravdu se můžeš dostat do obrovských problémů. Nabrat zkušenosti a potom do takové nabídky jít, ale jako začátečník si zaděláváš na pěkný psychický problém
… omlouvám se za anonym, ale z titulu mé pozice tohle nechci uvádět veřejně :-
A proč je to tak? Protože zákony jsou udělány tak, aby to šlo. Vždyť i Klaus snad říkal, že není rozdíl mezi čistými a špinavými penezi. Proč by kontroloři z FÚ něco hledali (a že by určitě našli), když je v tom nikdo nepodporuje. Když stačí, že si zaškrtnou pár položek a do hloubky nejdou? Všechno se dá zkontrolovat, když se chce. V této zemi ale není politická vůle. Když někdo blbě spočítá DPH, tak má postih hned, protože je to jednoduchá. Když někdo vozí lehké topné oleje a vydává je tady za pohonné hmoty, leta se tím nikdo nezabývá. A takových věcí je. Taková půlka výplaty načerno je proti tomu nic.
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 je svářeč, na živnost měl 35 tis a ted sotva 17 a ještě si stěžuje, že 4 tis projede, přitom jezdí ještě se 3mi kluky, takže projede litr. Holky to by jste museli vidět těch argumentů u soudu. Zatím mi to teda nechali z těch 35 tis, ale pořád lítáme po soudech…V místě bydliště vím, že kluci mají na smlouvu 25 tis, on prostě nechce, proč asi, to už tam pracoval. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, nechci zakládat novou diskuzi, tak snad poslouží tato. Jde mi o to, že bývalý manžel mojí kamarádky „podniká“ načerno. Pravidelně vykazuje činnost, ze které má příjem, ale nemá živnost, ani nic jiného. Jinak je na UP, takže alimenty nulanula nic, ač má příjem „načerno“ dost slušný. Dá se toto někam hlásit? Na finančák? Nebo kam
Ráda bych ji nějak pomohla
Prosím anonym ![]()
- Citovat
- Upravit
Na živnostenský odbor - neoprávněné podnikání… pak to možná bude zajímat i ten finančák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit