Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den.
Máme syna 1,5 roku, a za tu dobu co je na světě, prodělal už na můj vkus, docela dost nemocí.
Když nepočítám nějaké rýmičky, tak to byla laryngitida 2×, pátá nemoc (hospitalizace v nemocnici), dvakrát zánět str. ucha z toho 1× píchaní obou, nejake teploty, a tak. Navíc teď bojujeme i s moluskama.
Co se jedná skrz chození někam mezi děti, to bývá opravdu jen jednou za čas, nějaká herna, byváme spíš doma a nebo na procházce za barákem, nejsme nějací že by jsme chodili často někde mezi maminy s dětma a tak. Proto mi nejde do hlavy že je tak náchylný.
Proto jsem se rozhodla že začneme dávat něco na posílení imunity. Dáváme colostrum, probiotika, sirup Hlíváček, a skrz molusky teď i homeopatika Thuyja occidentalis a Dulcamara. Skrz stravu má syn rád ovoce i zeleninu, takže vitamínů má si myslím dost. Vodu pije jen obyčejnou, sem tam nějaký čajík, prostě zdravá strava vesměs. Četla jsem že hodně se dětem dává i rybí olej, a další věci, ale spíš bych chtela poradit co opravdu pomohlo. Před nástupem do školky bych chtěla aby měl už tu imunitu opravdu vybudovanou
děkuji za odpovědi.
@Sabina1999 hele,někde ty nemoci chytit musel, taková 5.nemoc se prostě neobjeví jen tak.. u nás všechno dotáhnou starší že školy. Takže hned ze startu měl zánět průdušek a podobné srandy
děti prostě imunitu získávají až prodelanim nemocí.. můžeš pokračovat v pestré stravě, případně třeba rakytníkový sirup, otužování, pobyt venku za jakéhokoliv počasí. Ale samospasne to není
Pokud dáváte rybí olej kvůli omega 3, je vhodnější lněný. Rybí tuk rychle žlukne, ani kapsle nejsou vhodná volba, opět skrz žluknutí. Jinak pobyt venku a oblékat trochu míň, aby si zvykalo na chlad. A taky pohyb, hlavně venku. Mi dcera od půl roku taky narodila, ale u nás to bylo vždy z plavání a hernicek. Že se kolektivu vyhybate neznamená, že se nevyskytnete v místech, kde před vámi byly děti. Obchod, společné prostory v domě…
@PETRAKIM ano to je mi jasné, třeba na nákup do obchodu semnou taky chodí a tak. Spíš mi jde o tu imunitu než abych hledala příčinu kde co chytl, když to můžeme takhle aspoň trochu eliminovat posílením imunity. Vyhýbat se dětem a prostorům není řešení, spíš opravdu řeším tu radu skrz imunitu. Rybí tuk jeste nedavame
@Sabina1999 s tou imunitou toho extra moc nezmůžete. Má jasně daný počet bílých krvinek a buněk pracujících s patogeny. Musí se vytrénovat. Navíc je zimní období a ty infekty zhruba od října do dubna jsou více než přes léto. Jinak pokud sledujete, letos a loni byla enormní nemocnost mezi dětmi do 6ti let. Vás kluk se do toho narodil. Ono pokud z každé rýmy nemá zanet průdušek a nebere ATB několikrát do roka, tak je nemocný podobně jako jiná batolata. Jen to zatím neznate, teprv tu zkušenost získáváte.