Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, asi to bude pro někoho záviděníhodná situace
ale trošku se už obávám, zda je to v pořádku. Naše malá skvěle spí od narození, od cca půl roku spí celou noc, bez buzení. Nedávno jsme se přestěhovali, má vlastní pokoj a od té doby, co má soukromí, je schopná prospat 3-4 hodiny přes den a za dvě hoďky chce zas. Máte někdo podobnou zkušenost? Možná to je hloupost, jen všude čtu/slýchám spíš opačný problém, jsem samozřejmě ráda, že hezky spí, jen si říkám, zda to je v pořádku.
@lussynet luci, kamarád mi zrovna říkal že jeho dcera 14mes začala spát po obědě na 3-4h
byla bych v klidu
@lussynet
si to nezakřikni ať takovéhle spaní vydrží co nejdéle
![]()
@novakova.t jo? mně přijde, že spí čím dál víc. Dneska mě fakt dostala, po 4hod spánku o dvě hodiny později začala kňourat, že chce zas
a v sedm usíná už na celou noc..
@rusovlaska.e jooo já jsem ráda
sama jsem hodně spavá, ale tak trošku se bojím, aby byla v pořádku
@lussynet píše:
@Inam 14 měsíců jí bylo včera
Co si tak pamatuju, tak kluci mi spali v tomto věku dvakrát denně tak dvě až tři hodinky, holka ta spala taky dvakrát ale jen hodinku, je to různé, ale jestli se ti něco nezdá, tak se zeptej doktorky. My máme moc hodnou paní doktorku, kolikrát jsem jí i jen volala, když se mi něco nezdálo, abych tam nemusela jezdit. Jsme z vesnice a spoje autobusem strašné. ![]()
Syn v tomto věku spal jednou denně max. hodinu, někdy i míň. Cca po druhých narozeninách začal spát i 3 hodiny odpoledne a to jsem ho chodila kontrolovat, jestli dýchá. Pokud malá prospívá, nehubne, nemá problém s jídlem a dalšími věcmi, tak bych tomu nahoře poděkovala za takové dítě a užívala si to.
@lussynet píše:
@weykypeknej obrazek s hlavou v taliri
přesně tak vypadám po ránu díky svojí nespavce ![]()
@lussynet
Syn (13 měsíců) taky hodně přes den spí. Noc prospí celou a přes den chodí tak 3× po hodině až dvou. Takže taky hodně. Taky jsem přemýšlela, jestli je to normální. asi jo:)
@lussynet je to o diteti. Moje dite spi v 11m jednou denne hodinu, dite me kamaradky spi v roce a pul 12 hodon v noci bez buzeni a trikrat pres den
i kdyz te chapu, kdyby mi ted zacal spat celou noc a jeste tolik pres den, asi bych letela k dpktorce, jestli nema spavou nemoc ![]()
Pokud se jinak projevuje normálně, má pestrý jídelníček, je schopná bez problémů nárazově velké pohybové aktivity, tak bych si hlavu nedělala, bála bych se jen kdyby dítě nemělo zájem se v bdělých fázích hýbat, běhat či lézt, bylo by apatické, odmítalo by běžnou stravu a mělo jednostranně zaměřený jídelníček.