Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
tak jsem tu opět s dotazem. Už si připadám jak blbec, břicho už mi tvrdne od 17. týdne, ležela jsem 11dní v nemocnici, v pondělí mě propustili, ale nelepší se to. Ani mě nevyšetřili, v úterý jsem byla u svého dr. a prohlížel mě (vše v pořádku, čípek dost dlouhý, tvrdý, zavřený), dělal i velký utz, miminko je v pořádku. A na kontrolu mě pozval až za měsíc 5.4. a to jsem mu říkala, že mi to břicho stále často tvrdne. Říkal, že do 5 - 10 ztvrdnutí za den to nevadí. Ale mě tvrdne i 15× za den a celý den mám takové tlaky, táhnutí dolů vpodbřišku. U malé jsem takovéto problémy tak brzy neměla, nedokážu si představit dalších 20 týdnů. Jdu na wc a hned se mi chce zase, pomalu bych se počůrala, ale nic tam není, nebo jen kapka. Tak si říkám, co budu dělat později. Máte někdo taky takovéto problémy, budu ráda ze zkušeností, že jste mimi donosili i přes to tvrdnutí až do konce. Moc se bojím, že budu muset opět do nemocnice, malou mi teď nebude mít kdo hlídat, budeme to muset zvládnout. Můj dr. už ze mě nemůže, mám za těhu už tolik problémů, že tam bývám často, v nemocnici mi dnes dali také najevo, že si mám vše řešit se svým gyndařem. Celkově se tam ke mě nechovali moc hezky. Omlouvám se za román..
ahoj, kamaratke tiez takto tvrdlo podbrusko od 20tt, aj s s tym bola tyzden v nemocke a mala sa narodila 3 dni pred terminom ![]()
a mame taku kocku s castym tvrdnutim aj v teme a je teraz 37tt.
ak je krcok ok, tak si myslim, ze nemusis mat velke obavy ![]()
Soldi, já se hlavně bojím, aby se ten čípek nezačal zkracovat a otvírat, aniž bych o tom věděla. Když mám kontrolu až za měsíc, každý týden na pohotovosti,..mám strach abych něco nezanedbala. A ty kamarádky ležely? já se snažím odpočívat, ale teď už to tolik nepůjde, protože budu muset obstarávat malou
břicho mi tvrdlo v obu těhotenstvích někdy od 16-18. týdne. počet vždy „nad“ limit. tentokrát to raději nepočítám.vprvně jsem rodil 4 dny po termínu.
spíš mě zaráží to močení - nemůžeš mít zánět? zmínila ses u doktora? i to by mohlo tvrdnutí způsobovat.
Alpaka, když jsem byla v nemocnici, brali mi krev, moč, stěry, v pochvě jsem měla zánět enterococa a staphylococa a přeléčili to macmirorem, nicméně stále tam cítím pálení. Zánět močáku jsem měla ve 13.týdnu a to byly panečku bolesti. Dr. jsem to říkala v úterý a říkal, že jsou těhotný který sedí celý těhotenství jen na záchodě, takže mám být v klidu ![]()
Tvrdnutí bych neviděla jako problém, pokud doteď čípek neovlivnilo, viděla bych to jako fyziologickou přípravu dělohy na velké finále
Akorát v dalších těhotenstvích to někdy člověk cítí víc, tělo už má něco za sebou, ty svaly už tam nejsou tak čerstvoučké a novoučké jako před prvním porodem ![]()
To čurání mě nejdřív přišlo od pánevního dna, ale pokud by tě při něm ještě pálilo, může to být pozůstatek zánětu močáku, případně se rozjíždějící další, já jsem po zánětu ještě dlouho měla tyhle pálivé stavy, obrovský vliv na to měl pitný režim, jakmile jsem ten močák dostatečně neproplachovala a nedržela záda a zadek v teple, tak to začalo ![]()
Moč si můžeš kontrolovat i sama, v lékárně jsem si koupila papírky, pětikombinaci, je tam i krev a bílkovina, bílkovina by tuším značila zánět, krev třeba písek v močáku, který toto mírné pálení může mít na svědomí.
Jinak po zánětu se prudce zvyšuje riziko, že se to bude opakovat, čím častěji nastane zánět, tím hůř, zjizvuje se povrch močáku a močové trubice ![]()
Takže já bych proplachovala a proplachovala, lepší prevence opakování zánětu asi není ![]()
Gladys, já na ten zánět taky dost trpím. Měla jsem i dvakrát zánět ledvin. Ty papírky mám doma, včera a dens ráno jsem zkoušela, jen bych potřebovala poradit, u té bílkoviny jsem měla třeba jen kraj nebo kousek zelený, zbytek žlutý. Jak to brát, je tam bílkovina nebo ne? Já ten zánět v tom 13tt to je před skoro dvěma měsíci chytila nejspíš z cévky, dvakrát mě cévkovali, moč sterilní a pak pár dní na to z hodiny na hodinu šílený bolesti, že jsem seděla na záchodě a brečela, jak to bolelo. Teď mám doma Uroval drink, piju ho druhý den, při i po čůrání mě trochu pálí, tak nevím, jestli je to z pochvy nebo odkud
V pondělí v nemocnici mi dělali kontrolní stěry na kultivaci, ale to jsem ještě brala ten macmiror, tak nevím jakou to má vypovídací schopnost, když mě dobrání atd vždy dělali kontrolu až po třech dnech, že to jinak nemá smysl ![]()
Navíc gyndař mi po tom zánětu řekl, že mi další atb nenapíše, i kdyby tam něco bylo, už jsem je brala dvakrát v těhu a to pokaždé augmentin.
Nenapsat na zánět antibiotika je pěkná blbost. To bych raději zajela na pohotovost. Vždyť zánět může právě rozjet předčasný porod. ![]()
Na tu bílkovinu bych se tedy nespoléhalaKlidně může bý t zánět močáku aniž by bylo cokoli na papírku patologického.
Alpaka, jako já už jsem hotová, na pohotovosti u nás v nemocnici už mě nechtějí ani vidět, můj dr. to řešit nechce, urolog tam už jsem taky několikrát byla a dal mi najevo, že zbytečně stresuji, jednou jsem teda ten zánět měla opravdu. prý když nemám teplotu, zakalenou moč a kdoví co, takže mi atb další stejně nedá když ani gyn, to nechce, takže už fakt nevím, kam bych jela, navíc jsme ted každž den po d oktorech, zítra jedu na utz srdce a můj už z toho taky není nadšenej.Fakt nevím, co dělat, ale bojím se o mimi a abych něco nezanedbala. Moje obvoďačka mi ani moč nepošle do laborky, když nevyjde bílkovina a krev na tom papírku, jsem fakt z toho už hotová
Alpaka, jako já už jsem hotová, na pohotovosti u nás v nemocnici už mě nechtějí ani vidět, můj dr. to řešit nechce, urolog tam už jsem taky několikrát byla a dal mi najevo, že zbytečně stresuji, jednou jsem teda ten zánět měla opravdu. prý když nemám teplotu, zakalenou moč a kdoví co, takže mi atb další stejně nedá když ani gyn, to nechce, takže už fakt nevím, kam bych jela, navíc jsme ted každž den po d oktorech, zítra jedu na utz srdce a můj už z toho taky není nadšenej.Fakt nevím, co dělat, ale bojím se o mimi a abych něco nezanedbala. Moje obvoďačka mi ani moč nepošle do laborky, když nevyjde bílkovina a krev na tom papírku, jsem fakt z toho už hotová
POkud ještě nebereš, kup si magnesium mě docela pomohlo (břicho mi tvrdlo od 26. týdne a ještě se mi zkracoval čípek)zkus trochu odpočívat, nepřetěžovat taky to pomůže a na ten močák si kup brusinky nebo nějaký preparát z brusinek - mě doporučovali na pohotovosti po dobrání atb preventivně.
Magnézko beru už přes 14dní. V nemocnici jsem byla i na kapačkách - 10g denně. Brusinky jsem měla od swissu a ty nezabraly, teď mám uroval drink a popíjím 2× denně. Tohle těhoteství je asi zakletý nebo co, od začátku zánět středního ucha, viróza, zánět močáku, slabší chřipka, autonehoda, v nemocnici na kapačkách, jsem z toho už unavená, problémy s astmatem, celkově mám už dlouho oslabenou imunitu - i buněčnou, chodím na imuno. Takže se v tom plácám a nejradši bych aby už bylo konec těhu a já měla v náručí zdravé miminko a mohla svoje léky.
ahojki holky,jsem v 18.tt a už cítím tvrdnutí břicha.nejčastěji když vstávám v noci na wc a to je samozřejmě i několikrát za noc nebo i při ranním vstávání.Kdy poznám,že je něco špatně?jak často je normální že břicho tvrdne za celý den?čekám první miminko tak mě to docela překvapilo.dneska ráno bylo fakt dost tvrdé a dokonce mi na jedné straně vyskočila boule a nechtělo se jí zmizet,ale zmizela za chvíli.jsem z toho trošku zmatená tak prosím o rady.Děkuji.
Ahoj holky jsem 19+4tt a uz tyden mi tvrdne bricho v prostred podbrisku smerem k pupiku jednou se mi tam udelala jakoby boule ale po chvilce zmizela..taky casto chodim na wc vim ze v tehu to je normalni, ale sotva vyjdu s wc potrebuji znovu..
nekdy je to neprijemne a jakoby me to tahalo..a k tomu mam male mnozstvi vytoku
naposledy jsem byla 16.12 na screningu a na dalsi kontrolu jdu az 11.2 coz je dlouha doba
mela bych jit k doktorovi??? Jsem prvorodicka tak se nevim zda je to normalni dekuji predem za odpoved..