Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
posledních 14 dní mi často tvrdne břicho…Jsem ve 26. týdnu a dnes už mi ztvrdlo aspoň po páté…Nevíte, co to může být?Někde jsem četla, že je to z přemáhání…Ke gynekologovi jdu až 19.6., takže jsem z toho nervózní. Děkuji za pomoc a přeji zdravá miminka
). Samozřejmě pokud se Ti něco nezdá, nečekej do kontroly a klidně za dr. zajdi dřív.
Z přemáhání to klidně může být, před měsícem jsem o víkendu malovala jen takovou malou šatničku a břicho mně pak tvrdlo dva dny fest..
Ahoj, říká se, že do 10 denně je to v normálu. mě tvrdlo břicho od 24. tt a to víc než 10× denně. měla jsem doporučený klid a magnesium. pokud to tvrdnutí nevede ke změnám na čípku a k otevírání, je to dobrý a musí se to jen hlídat. ale rozhodně bych se nepřepínala a asi zašla za doktorem dřív, aby to zkouknul.
Ahoj,mě také často tvrdlo břicho.Hlavně okolo 19.týdne.Šla jsem k dr. a řekla mi,že pokud se neotvírám tak je to v pohodě.Doporučila mi magnesium 3-4 krát denně.Buď v klidu,určitě to bude v pohodě ![]()
Ahoj, me tvrdlo brisko (zhruba, nepamatuju si to presne) od 16. do 28. tydne a to docela hodne, prislo mi, ze porad. Tady v UK se to neresi, ale ja se dost bala, nevedela jsem, jestli se nahodou neotviram… Vsechno ok
. Takhle zpetne mi prijde pet, deset tvrdnuti za den asi celkem normalni. Ja brala magnezium a odpocivala, pomohlo mi spis to odpocivani. Hodne stesti a zdrave miminko ![]()
Ahoj,
tak ja som tiez ukazkovy pripad na tvrdnutie brucha.
V prvom tehu mi zacalo tvrdnut v 26 tt, zo zaciatku to bolo parkrat za den a koncom siedmeho mesiaca zacali poslickovia. 8 a 9 - ty mesiac sa da povedat, ze som mala brucho tvrde uplne stale akonahle som sa postavila na nohy. Brala som magnesium, neskor uz ako cukriky a porodila som v termine.
Druhe tehu, to mi tvrdne brusko od zaciatku siedmeho mesiaca, dnes som v 32 ttt a brucho mam ako kamen skoro vzdy. TAk uvidime.
Hlavne oddychuj, nenamahaj sa a ber magnesium. Nedvihaj tazke veci, nehladkaj si brusko a neopaluj ho na slnku.
Mne tvrdlo aj pri sexe a hlavne po orgasme, tak som musela aj troska celibatovat hehehe.
Ahoj holky, mě také tvrdne břicho a bolí, hlavně odpoledne. Jenže když beru Magnézko, tak mám průjem a křeče a ve střevech. Měla jste to některá???
Díky za odpověď!
Asi v 18TT mi také odčas(hl. navečer) tvrdlo bříško, doktor mě prohlédl a nic nenašel, tak jsem brala magnézko a přestalo to. Včera to začalo znovu i v klidu. Tak jsem zas na:,–(ila Mg a vykašlala jsem se na páteční úklid a relaxuju, prcek je ve školce, tak to využívám. Ve středu jdu na ko, tak snad nebudu muset dřív. Asi jsem moc nepomohla, ale aspoň víte, že je n ás takových dost. Jo, u Štěpánka jsem to neměla vůbec.
můžu se zeptat, co vlastně konkrétně považujete za tvrdnutí břicha??
V jaké poloze se to má zjišťovat? Mám břicho jako kámen skoro pořád a tak nevím zda je to ono.....
Ahoj holky našla jsem tuhle diskusi a chtěla bych se na něco zeptat
končím 26tt a dneska od rána mi tvrdne bříško ale připadá mi že ho mám tvrdé v kuse
tak jsem volala doktorce a ta mi řekla at si koupím magnesko a dneska a zítra to sleduju a pokud to nepoleví tak zítra vyrazit do nemocnice
jenže mě bříško začlo i dost bolet po stranách tak nevím jestli je to tím tvrdnutím nebo tím jak roste děloha a všechno se to natahuje??
mám docela strach, že budu muset na tu pohotovost
máte s tím zkušenosti??
Muze te pobolivat od natahovani vazu. Tvrdnout muze od vetsi namahy, coz se muze zklidnit. A prezenu to, taky to muze byt porod.
Lehni si, bud v klidu a odpocivej. Pokud by se to nezklidnilo, zajela bych vecer do nemocnice. Tam se ti nic nestane, jen te zkontroluji. Lepsi jet zbytecne, nez to podcenit.
Jestli mas špatný pocit, jed na pohotovost, jestli se v bříšku něco děje, je dobre to zastavit, přece jen jsi teprve 26tt. Já bych jela určitě, vyšetří té, udělají monitor. Mě břicho tvrdilo od cca 20tt, v 32tt jsem skončila v nemocnici a to mě bříško jen pobolivalo. Ležela jsem tam 14 dní - hranicni nález na cípku, hrozící předčasný porod. Na nic bych nečekala. Nechtěla jsem té vystrašit, jen píšu svou zkušenost. Držím palce ![]()
@kačulka1234 píše:
Ahoj holky našla jsem tuhle diskusi a chtěla bych se na něco zeptatkončím 26tt a dneska od rána mi tvrdne bříško ale připadá mi že ho mám tvrdé v kuse
tak jsem volala doktorce a ta mi řekla at si koupím magnesko a dneska a zítra to sleduju a pokud to nepoleví tak zítra vyrazit do nemocnice
jenže mě bříško začlo i dost bolet po stranách tak nevím jestli je to tím tvrdnutím nebo tím jak roste děloha a všechno se to natahuje??
mám docela strach, že budu muset na tu pohotovost
máte s tím zkušenosti??
mě tvrdlo břicho v obou těhotenství zhruba od 20 týdne. cítila jsem takové nepříjemné tlaky jakoby v děloze směrem k páteři. Dr. mě poslal na týden do nemocnice na kapačky. V prvním těhu to zabralo, pak jsem brala magnesium a občas břicho ztvrdlo, ale opět se mi to rozběhlo až v 36 týdnu, tak jsem zůstala v nemocnici až do 38 tt. u druhýho těhu už jsem od toho 20 tt polehávala díky tvrdnutí pravidelně, přísný klid na lůžku a od 32 tt už to vypadalo na porod, ale naštěstí jsme to ustáli až do 36 tt
pokuď je to tvrdnutí opravdu i při sebemenší námaze a je takové jako bolestivé, tak mi bylo řečeno, že je děloha podrážděná a mělo by se to hlásit u dr. jinak občasné tvrdnutí břicha, které zase odezní je prý normální
Děkuji holky
vzala jsem si to magnesko a ležím tak uvidím jestli mi zabere nebo ne…přítel se kolem 5 vrátí z práce tak pokud by to do té doby nepřešlo tak vyrazíme
pohyby cítím krásně a když jsem v polosedu tak mi bříško netvrdne.. nejhorší je to v leže na zádech
uvidíme jestli magnesko zabere..každopádně budu klidnější vyšetřená tak možná tam večer hopneme tak i tak ![]()
@kačulka1234 píše:
Děkuji holkyvzala jsem si to magnesko a ležím tak uvidím jestli mi zabere nebo ne…přítel se kolem 5 vrátí z práce tak pokud by to do té doby nepřešlo tak vyrazíme
pohyby cítím krásně a když jsem v polosedu tak mi bříško netvrdne.. nejhorší je to v leže na zádech
uvidíme jestli magnesko zabere..každopádně budu klidnější vyšetřená tak možná tam večer hopneme tak i tak
pokuď máš ztvrdlé bříško, nelež na zádech, ale na boku
…to mi poradili v nemocnici
Držím palce, ať je vše v pořádku, ať jste s mimísem zdraví!!!