Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj,malá bude mít 10 měsíců a když ji uložím spát v osm,budí se mi každé dvě hodiny,v noci stále kojím,a když se probudí zkouším ji hladit poťapkávat,dát čajík ,ale nepomuže nic až když ji vytáhnu z postýlky a dám k prsu,ale nepije jen dudlá,malá už má skoro 11kg a vytahovat ji v noci každé dvě hodiny z postýlky je celkem náročné.Dudlík nechtěla od malička takže dudlík nechce.Říkala sem si že to muže být i zoubkama,rostou jí rychle a má jich dost a přes den pořád hodně sliní,ale někdy jsou noci lepší a jindy je to to buzení po 2hodinách.proč se tak často budí těma zoubkama nebo to může být i něco jiného??dík
Nebo prostě chce cítit tvou přítomnost? Co si ji nechat ve své posteli? I kdyby se ti budila dál, tak stačí v (tvém) polospánku zašátrat, pohladit, podrbat a spí se dál. Mně tohle přijde méně náročné, než neustále trmácení se k postýlce.
Některým dětem holt trvá několik let, než zvládnou celonoční spaní bez přerušování, buzení atd.
Ahojky, tak našemu malému také táhne na 10 měsíc a je to u nás také tak. Spát chodí kolem sedmé, v deset se začne vrtět, to ještě stačí, když dostane cucnout čaje a dudlíka (kojit jsem přestala po 8. měsíci), pak se začne vrtět a kňourat kolem půlnoci, to už mu dávám mléko, pak kolem 3-4, zase mléko a dudlík a nakonec vstane mezi 6-7 hod. Zoubky to jsou asi také, protože od 4 měsíců mu rostou a už jich má 8 a stále se mu nalévají dásně, ale také hodně trpí od narození na prdy, takže většinou ho budí právě bříško. S 11kg to musí být pěkný záhul, vydrž ![]()
Kojené děti a zvlášť ty, co nemají dudlík se bohužel budí častěji a potřebují si podudat, když není dudlík, mají prso. Je to trochu náročné, ovšem buď to chce vydržet pláč a nedat prso, nebo vydržet buzení.
Aghata píše:
Nebo prostě chce cítit tvou přítomnost? Co si ji nechat ve své posteli? I kdyby se ti budila dál, tak stačí v (tvém) polospánku zašátrat, pohladit, podrbat a spí se dál. Mně tohle přijde méně náročné, než neustále trmácení se k postýlce.
Některým dětem holt trvá několik let, než zvládnou celonoční spaní bez přerušování, buzení atd.
jenže nejhorší je že jí nestačí jen pohladit a podrbat,na chvilku se třeba uklidní a zane fňukat a pak plakat dokud ji nedam prs,ududla se a usne,je to hrozně nepříjemné když jen tak dudlá a za další přece ji nebudu dělat dudlík.no zkusim se zeptat i dr.když pujdem do poradny v 10 měsících. ![]()
Máš 2 možnosti vydržet a dávat prso nebo vydržet řev. Jiná zázračná metoda asi není. ![]()
neczuz píše:
Máš 2 možnosti vydržet a dávat prso nebo vydržet řev. Jiná zázračná metoda asi není.
hm to je taky fakt ale aspon mám na výběr bud to prvni nebo to druhe
snad to obdobi zvladnem a bude lip.
I já si myslím,že to bude hlavně skrz kojení,já kojila 7,5měsíců malá má 10měsíců,v 5m.začala se často budit,ale já začala odstříkavát a v noci dávat flaškou a během tří dnu bylo po buzení,my máem bohužel jiný problém a to s večerním usínáním
je to fakt hrozný a prostě jinak neusne než se uřve…
Nějaká rada???
Dceři bude za týden 10měsíců a v noci se stále často budí na jídlo (cca co 2hodiny). Nekojím už od 2.měsíce, takže je na UM, zoubků má už 6 rostou, ale i když je klidné období, taknoci se nemění. Už mě to strašně unavuje a přestává mě to bavit, jednu dobu jsem vyzkoušela dávat čaj ale to ted už nepomáhá a prostě dokud jí nedám mléko tak neusne
Chodí spát mezi 19-20h. Zkoušela jsem kašičky, krupičku, změnu pozice při spánku ale nic nezabírá. Čekala jsem že to se spánkem bude lepší alepší ale je to přesně naopak. Vím, že je každé dítě jiné, dokonce jsem četla diskuze, kde se děti budili třeba až do dvou let, což je děsivá představa
jen mě tak napadlo, tuto diskuzi zase oživit a třeba si o tom s dalšíma maminkama popovídat ![]()
No malá měla rok a budila se kolikrát i 6krát do noci, chtěla spát se mnou ale to jsem pak nespala já. Taky pořát kojím, tedy částečně, jelikož už pomalu není co. Pořát s tím máme problémy ale kolikrát se stane že se probere a kňourá a po chvilce to zaspí. Dudlík vedeme taky jen na ozdobu
tím je to náročnější. No, pomáhá jen vydržet řvaní a mlíko z flašky. Začala jsem jí v roce dávat na noc sunar a budí se tak třikrát do noci. Takže částečný úspěch ![]()
Moje dcerka už bude mít 18 měsíců, a taky se stále budí. Musím jí dát dudlíka, přikrýt a spí dál. Pěkně usíná, ale ráno brzy vstává. Kolem prořezání zubů a při nemocech se to zhoršuje, při takové klidnější části k ní vstávám 2-3×. Při zoubkám mi pomohly to vstávání snížit homeopatika, a taky jsem časem zjistila, že nesnese na noc moc horko. Máme starší domek, takže já spím pod duchnou, a jí jsem teda taky patřičně balila do spacího pytle apod. Teď má overalek na spaní jeden bavlněný, jeden flísový a takovou tu dečku z mikrovlákna (chlupaťoučkou), kterou si musí v noci žmoulat, uklidňuje se tím, ale přikrytá není. Vůbec to nechápu, že jí to stačí, ale prostě jsem zjistila, že se v noci přehřívá, a méně oblečení jí ten spánek trochu zklidnilo.
Uklidňuju se i tím, že jsou děti, které se budí a už nemůžou usnout
což je asi horší.
Jo a taky jsem zkoušela přestěhovat postýlku a možná, že o jedno vstávání míň ![]()
@siisi
No tak je to u nás, pokud jí nedám mléko do určité doby, tak se probere kňouráním úplně a už neusne. Kolikrát byla vzhůru i 2hodiny. Lehla jsem si k ní, a hezky pospávala ale neusla. Stačilo jak jsem se trochu pohla a hned koukala, co dělám. Nedej bože, kdybych si dovolila odejít ![]()
@Misheila píše:
@siisi
No tak je to u nás, pokud jí nedám mléko do určité doby, tak se probere kňouráním úplně a už neusne. Kolikrát byla vzhůru i 2hodiny. Lehla jsem si k ní, a hezky pospávala ale neusla. Stačilo jak jsem se trochu pohla a hned koukala, co dělám. Nedej bože, kdybych si dovolila odejít
taky se většinou nemůžu ani pohnout
ale spíše k ránu.
Tohle mi dělala malá vždy týden kolem prořezávání zoubků. Po mléku usla. Pomohly mi homeopatika, vždy se to zmírnilo.
Máme to taky holky. Je nám 6,5 měsíce a v noci furt vzhůru a u prsa. Už jsem z toho taky zoufalá. Spával pěkně kolem 4 měsíce, ale pak se to zhoršilo. Přemýšlím, jestli jsem si to nepohnojila sama - já vždycky u toho kojení vytuhnu, pak dávám do postýlky až se vzbudím, někdy taky ne. Napadlo mě, jestli si na to malý nezvykl. Přemýšlím o koupi knížky - „Každé dítě může dobře spát“ - máte ji někdo? Stojí to za něco? ![]()