Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den všem,
prosím pěkně, mám dotaz ohledně makrocystické formy na plíci. Jsem v 21. týdnu těhotenství a na ultrazvukovém vyšetření v Centru genetiky našli malému velké cysty na pravé plíci. CCAM I. - makrocystická forma. Hned mi brali plodovou vodu + krev mně i manželovi, příští týden jsem objednaná na vyšetření do FN Motol. Nic moc jsem se od doktorů nedozvěděla, samé možná, snad, asi, šance tak 80%… Nemáte, prosím, někdo podobnou nebo stejnou zkušenost a mohl byste mi říct jaké jsou vyhlídky? Jsem úplně na nervy, snažím se myslet pozitivně, ale jde to jen velmi těžko. Předem všem děkuji za odpovědi. Ať už budou jakékoliv. ![]()
Moje zkušenost je zprostředkovaná. Děti se s tímto nálezem rodí dříve. Po narození, se cysty zvětší a hrozí útlak okolní tkáně. Musí se pak chirurgicky odstranit lalok postižené plíce.
@IvaKai Dobry den, mohla bych se zeptat, jak to u vas dopadlo?
Pokud je vam to neprijemne, tak muj dotaz ignorujte. Jen se snazim chytnout kazdeho stebla. Mame par dni zjistenou podobnou diagnozu - ccam ale mikrocysticka forma nebo plicni sekvestr. Jsem malinko zoufala, i kdyz lekar je optimisticky. Dekuji za kazdou pripadnou zkusenosti. A verim a doufam, ze se vam dari dobre!!
![]()