Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
tak od včerejška mám dietu (teď jen doufám, že kluci tuhle radost nepoznají). Potřebuju informace, recepty, rady. KOukala jsem na netu, ale pokud máte něco ozkoušené, byla bych radši. Mimochodem, když je na obalu : může obsahovat stopy lepku, můžu to nebo ne? A když potravina není přímo popsaná, jako bezlepková, ale lepek ve složení není??
Ahoj, u nás to drží manžel. Stopy lepku - těch bych se vyvarovala nějakou dobu, než se pročistíš a pak to klidně použij. Nejlepší jsou s přeškrtnutým klasem. Ale z praktického hlediska se prostě nějakých stopků lepku nevyvaruješ. Kujupu bezlepk. mouku a těstoviny v lékárně či v Albertu. Mají tam i sušenky. Peču z toho vše. Do cukroví dávám nějakou gumu, která nahrazuje lepek, příp. víc vajíček. Koupili jsme si pekárnu na chleba, koupíš všude směsy na chleba, většina má kvasnice, některé ne, tak si je kup. Dáš tam vodu, kvasnice a na konec směs na chleba, zmáčkneš knoflík a za cca 3hod. máš chleba (dle programu). Takže žádná doba na přípravu. Nebo se dá mouka nahradit pudinkovým práškem na pečení buchet, bábovek. Má to určitou výhodu, když dojde chleba, nasypeš do pekárny - nemusíš nikam do obchodu
. Nebo manžel jí kukuřičné chleby, ke snídani cornflakes s jogurtem. Ale pozor hodně jogurtů je zahušťovaných, takže ne nějaké aktivie apod. Musíš pravé jogurty. Dražší kečupy, tvrdé salámy - žádný gothaj a levné párky, jen lepší klobásy. Je to drahá, ale zdravá dieta. Ale zvykneš si.
@jizvíková To že může obsahovat stopy lepku znamená většinou, že se vyrábí produkt ve stejné továrně, kde dělají i věci s lepkem. Většinou se tím firmy jen jistí. Zezačátku bych se tomu snažila vyhnout, ale ono je to napsané skoro na všem, vím.
Ty stopy lepku jsou o tom, že mají jednu linku a tam chvíli jede něco s lepkem a pak bez lepku, takže to může něco nachytat. Ale stejně, to bys musela číst pokaždé návod na všem a věřit, že údaje uvedené jsou 100% pravdivé, proto říkám, že bych ze začátku se pročistila cca 3měsíce a pak se na to vyprdla.
Jinak držení diety není žádná ostuda, u nás v práci ji má víc lidí a dokonce píší ve školce, že mají i pár dětí s potravinovou nesnášenlivostí, takže už je to dost běžné. Jinak DM vede bezlepkové potraviny. Dokonce i hotely vaří bezlepkově na vyžádání - samozřejmě některé, stačí se zeptat. Jeden manželovi pekl čerstvý chleba, jídlo mu nezahušťoval, sehnali mu i roládu bezlepkovou. Máme ho vyzkoušený, tak tam jezdíme. V Maďarsku jsme normálně v Tescu kupovali bezlepkové potraviny pro manžela - sušenky apod. Takže to není ani problém s cestováním.
@jizvíková
Ahoj, já už na tuhle stránku dala pár odzkoušených receptů
https://www.emimino.cz/…ankovani/59/
Snad půjde odkaz otevřít.
Hodně zdaru s dietou, my máme celiakii s manželem oba, takže o to je držení diety jednodušší:)
@jizvíková
Je spousta potravin přirozeně bezlepkových, luštěniny, jáhly, pohanka, rýže, kukuřice, brambory, veškeré ovoce a zelenina.Ze stravy musíš vyloučit ostatní obiloviny včetně ovsa, takže odpadá kupování běžného pečiva a většiny polotovarů - pokud nejsou určené přímo pro celiaky. Mi nejvíce vyhovuje mouka a směsi od Jizerky a těstoviny, které prodávají v Kauflandu. Jsou i cenově přijatelné, konečně po letech nestojí balíček 60 korun, a chuťově to téměř nepoznáš. Na zahušťování používám klasickou jíšku z bezlepkové mouky, chce to trochu praxe, aby člověk zjistil kolik jí má dát - víc zahušťuje. Ale jinak dieta není žádná katastrofa.
Pokud máš ale děti, tak bych ti doporučila, jim taky udělat testy, zda nemají celiakii, pravděpodobnost je velká a čím dřív se na dietu přejde, tím líp
@Anais píše:
@jizvíková
Je spousta potravin přirozeně bezlepkových, luštěniny, jáhly, pohanka, rýže, kukuřice, brambory, veškeré ovoce a zelenina.Ze stravy musíš vyloučit ostatní obiloviny včetně ovsa, takže odpadá kupování běžného pečiva a většiny polotovarů - pokud nejsou určené přímo pro celiaky. Mi nejvíce vyhovuje mouka a směsi od Jizerky a těstoviny, které prodávají v Kauflandu. Jsou i cenově přijatelné, konečně po letech nestojí balíček 60 korun, a chuťově to téměř nepoznáš. Na zahušťování používám klasickou jíšku z bezlepkové mouky, chce to trochu praxe, aby člověk zjistil kolik jí má dát - víc zahušťuje. Ale jinak dieta není žádná katastrofa.
Pokud máš ale děti, tak bych ti doporučila, jim taky udělat testy, zda nemají celiakii, pravděpodobnost je velká a čím dřív se na dietu přejde, tím líp
a ty testoviny maji u testovin nebo v nejakem special koutku???
@jizvíková ano, ale mají je třeba v bille nebo v jiných supermarketech - tamvězelený obal. Jsou kukuřičné. Nebo ve zdravé výživě, tam mají i pohankové, rýžové…
Jinak ja mam negativni biopsii, mam protilatky v krvi a ted se ceka na genetiku… nejvic se bojim kvuli detem, porad chteji babovky, buchty, pernik, proste pecu fakt hodne
jinak se zeptam, ve spouste receptu jsem nasla kukuricny nebo bramborovy skrob, chapu, ze je to misto lepku, ale nelze se bez toho obejit?? me to totiz v jidle hrozne nechutna, byt jeden sacek pudinkoveho prasku v buchte ![]()
a jakou gumu nahrazujete to pojivo??
jinak ja uz mam dost nacteno, pozjistovano, ale porad clovek nachazi neco, co najednou nevi, jestli ano nebo ne
normalne polevky ani omacky nejiskuju, pecivo vlastne taky nejim, jen polystyren a kukurine chleby, tak pro me to extra sok nebude
ted jsem cetla, ze v nekteem mouckovem cukru je lepek?? to fakt?
@jizvíková
Hledej u těstovin, jsou v zeleném obalu a je tam myslím Gluten free.
Bohužel koutek se speciálními potravinami v Kauflandu už zrušili a mají to roztroušené po celém obchodě. Teď mě napadá, že je mají i v Albertu u Dia potravin. Pokud jsem kupovala pohankové a jiné těstoviny, tak se vždycky rozvařily a byly docela nepoživatelné. Tyhle jsou fakt dobré. Luxusní těstoviny má i Schaar ale to si pěkně připlatíš ![]()
@Anais píše:
@jizvíková
Hledej u těstovin, jsou v zeleném obalu a je tam myslím Gluten free.
Bohužel koutek se speciálními potravinami v Kauflandu už zrušili a mají to roztroušené po celém obchodě. Teď mě napadá, že je mají i v Albertu u Dia potravin. Pokud jsem kupovala pohankové a jiné těstoviny, tak se vždycky rozvařily a byly docela nepoživatelné. Tyhle jsou fakt dobré. Luxusní těstoviny má i Schaar ale to si pěkně připlatíš
no, budu to jist jen vyjimecne, ja stejne nejvic obedvam tofu a polentovy knedlik
Recept na chleba mojí kamarádky, pekla jsem v pekárně.
# 200ml vařící vody
# 300ml vlažné vody
# 250g červené FINAX (s mlékem)
# 250g mouky Michalík (nebo jakákoliv světlá mouka – Jizerka apod.)
# 100ml pohanky lámanky
# 50ml lněného semínka
# 50ml oleje (másla)
# 20g čerstvého droždí (půl kostky)
# 1 lžíce Psyllia
# lžička cukru
# lžíce octa (ovocného, vinného, klasického…)
# sůl, kmín, semínka dle chuti
#
# Pohankovou lámanku a len přeliji v kastrolku 200ml vařící vody, přikryji utěrkou
# a nechám zchladnout (téměř, může zůstat mírně teplé).
#
# Do 300ml vlažné vody rozmíchám Psyllium a droždí se lžičkou cukru. Nechám 10
# minut bobtnat. Poté přidám odstátou pohanku se lnem a zbylé přísady. Vymíchám
# el. hnětačem těsto, asi 5 minut.
#
# Rozdělím těsto do dvou chlebíčkových forem (používám silikonové, ale nejsou
# podmínkou, plechové stačí vyložit pečícím papírem), dám formy na pekáč (lepší
# manipulace) na teplé místo cca 30 minut kynout. (ideální místo je na sporák a
# zapnout troubu)
#
# Peču na 200° na dolním roštu, je možno přikrýt povrch chlebů pečícím papírem.
# Konec pečení prozradí vůně a barva.
#
# Nechám zcela vystydnout na mřížce, krájím na plátky a uskladňuji v mrazáku.
# Několik plátků dám do dózy do ledničky, na denní spotřebu.
To pojivo se jmenuje xanthan nebo xantan guma. Syna testovali v roce a nemá ji. Je otázka kolik je toho opravdu dáno geny. Do roka jsem syna krmila jen bezlepkově a i bez kravského mléka.
V albertu v dia koutku kupuju za cca 25kč pytel kukuřičných těstovin. A jíme to celá rodina - nebudu dělat dva těstovinové saláty. To ten finanční rozdíl utratím za dvoje vaření, dvoje mytí nádobí apod.
Jinak fakt peču manželovi normálně z bezlepkové mouky a jíme to taky celá rodina - neudělám přeci dvě borůvkové bublaniny, ne? Hrozně ráda pěču bezlepkově piškotové těsto a do toho zamíchám pudink uvařený a pak to teprve peču a pak nakonec nahoru zakysanou smetanu, nebo klasickou bábovku - 300g mouky bezlep., 250g cukru, 4vejce, olej, aby těsto zřídlo a kypřící prášek. Nerozeznáme od jiné. Peču ji většinou jednu pro manžela a jednou pro syna, aby dostával taky lepek. Tvarohové knedlíky dělám bezlepkové, knedlíky kynuté dělám z prášku, který se běžně kupuje v lékárnách a v Albertu je mají taky.
Určo si zvykneš a přijde ti to za chvíli jako normální jídlo.
@Osmanka píše:
To pojivo se jmenuje xanthan nebo xantan guma. Syna testovali v roce a nemá ji. Je otázka kolik je toho opravdu dáno geny. Do roka jsem syna krmila jen bezlepkově a i bez kravského mléka.V albertu v dia koutku kupuju za cca 25kč pytel kukuřičných těstovin. A jíme to celá rodina - nebudu dělat dva těstovinové saláty. To ten finanční rozdíl utratím za dvoje vaření, dvoje mytí nádobí apod.
Jinak fakt peču manželovi normálně z bezlepkové mouky a jíme to taky celá rodina - neudělám přeci dvě borůvkové bublaniny, ne? Hrozně ráda pěču bezlepkově piškotové těsto a do toho zamíchám pudink uvařený a pak to teprve peču a pak nakonec nahoru zakysanou smetanu, nebo klasickou bábovku - 300g mouky bezlep., 250g cukru, 4vejce, olej, aby těsto zřídlo a kypřící prášek. Nerozeznáme od jiné. Peču ji většinou jednu pro manžela a jednou pro syna, aby dostával taky lepek. Tvarohové knedlíky dělám bezlepkové, knedlíky kynuté dělám z prášku, který se běžně kupuje v lékárnách a v Albertu je mají taky.
Určo si zvykneš a přijde ti to za chvíli jako normální jídlo.
super děkuju moc