Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@gyffy píše:
jo dekuji za info, je toho ze zacatku hrozne moc…zatim jsem si nakoupila hotove pecivo a ted studuji z ceho se co pece, je to hrozna vedaa pudlo ty jsi z prahy??jsou tam nejaky restaurace kam clovek muze jit si sednout??
moc do restauraci nechodime, ale skoro vsude neco bezlepkoveho je, grilovane, nebo ti to i pripravi
Ahoj, já mám bezmléčnou dietu cca 10 let a na celiakii mi přišli cca před 5 lety. Co držím dietu cítím se o 100 % líp. Neboj, není to žádná katastrofa, jen budeš víc přemýšlet o tom co jíš a já to řeším tak, že hodně vařím doma(manžel je diabetik a celiak taky). Kdybys chtěla poslat nějaké recepty, tak se ozvi a pošlu ti to mailem:) neboj, je to fajn dieta, kde se těžko přibírá, tak ti každý bude závidět jak jsi štíhlá
Markéta
Anais ja uz ted jsem docela dost stihla, pokud budu jeste vic, tak nevim…spis jsem pribrala od te doby co mam tu dietu
ale pokud mas nejaky recepty budu jedine rada, jsem fakt vdecna za kazdou radu ![]()
Já hodně používám normální recepty, dám mouku bezlepkovou a místo mléka normálního dám rýžové, jen dám toho mléka trochu víc, než je v receptu. Máme problém jen s pečením chleba, moc se nám nedaří udělat takový, který by dceři chutnal.
Ja pouzivam to mleko bez laktozy. ale taky zkousim spoustu receptu jen nahradit, ale ne u vseho se to dari
To s tou štíhlostí jsme na tom asi stejně, jám mám 48 kg:)
Chceš recepty na buchty, knedlíky, chleba??
Ahoj, mohly byste mi prosím poradit, jaký můžu použít ztužovač do šlehačky? Bylo mi poraděno koupit od Labety - může být? A kde bych ho tak mohla koupit? (Normálně kupuju Smeta-Fix od Oetkera, a potom používám Dr. Oetker Želatinový ztužovač za studena, který by snad bezlepkový být měl.) Díky za případné odpovědi.
@Anais píše:
To s tou štíhlostí jsme na tom asi stejně, jám mám 48 kg:)
Chceš recepty na buchty, knedlíky, chleba??
Ahoj, vím že otázka nebyla směřovaná mně, ale moc ráda bych nějaké nové recepty vyzkoušela, jestli to nevadí…
@Len-til-kah píše:
Ahoj, mohly byste mi prosím poradit, jaký můžu použít ztužovač do šlehačky? Bylo mi poraděno koupit od Labety - může být? A kde bych ho tak mohla koupit? (Normálně kupuju Smeta-Fix od Oetkera, a potom používám Dr. Oetker Želatinový ztužovač za studena, který by snad bezlepkový být měl.) Díky za případné odpovědi.
na nebvhodny ztuzovac jsem nenarazila, momentalne mam doma tesco a labeta. ztuzuji ostosest
Holky tie kila vam fakt zavidim, ja som po zavedeni bezlepkovej diety nabrala 20 kg
ale recepty pri ktorych sa netloustne by sa mi hodili tak o ne prosim o nejake
mail pata308@kenpa.cz dakujem ![]()
@Pudloslava inak dekuju moc za radu, fuchs mi povedal presne to co si mi pisala ![]()
500 g mouky Jizerka ( z jinou nemám dobré zkušenosti), 1 vařený menší brambor nastrouhaný na jemno, lžička soli, 400–450 ml studené vody, jedno sušené droždí a pokud máte rádi semínka, můžou se přidat slunečnice, sezamové, nebo dýňové semínko. Zapnout bezlepkový program a za pár hodin si člověk pochutná na výborném chlebu. Dřív jsme kupovali hotové směsi na chleba od Jizerky, ale když se použije jen mouka, tak je cena poloviční. A ještě jeden tip, aby v chlebu nebyly díry po míchacích metlách, doporučuju je vydat, jakmile se chleba domíchá.
200 g Jizerky, 35 g cukru, 10 g droždí, 30 g másla, trocha soli, 1 vejce, 1 dcl vody
Uděláme kvásek, přidáme mouku, vejce, sůl, cukr a máslo a nelíp necháme zamíchat v robotu, až se těsto nelepí ( používám obyčejnou Etu a hnětací metly). Fígl u kynutých buchet je ten, že je uděláte hned - tedy naplníte hned povidly, můžete těsto použít na koláč s ovocem a drobenkou, tak jakékoli jiné kynuté těsto a až pak necháte vykynout! Pak okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a upečete. Žmolenka: 100 g Jizerky, 50 g másla, 50 g cukru - pokud vám zbude, klidně ji zamražte ve skleničce s víčkem (nenatáhne pach mrazáku) a máte ji na víc použití
4 vejce, 250 ml vody, 60 g burizonů, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 250 g bezlepkové mouky - já mám nejlepší zkušenosti s Jizerkou
Olej na vymazání hrnečků
Smícháme 4 žloutky, vodu, mouku, burizony, kypřicí prášek, osolíme a nakonec přimícháme sníh z bílků.
Vymažeme si olejem hrnečky a plníme do 3/4 - ještě nabydou.
Hrníčky vložíme do hrnce s vařící vodou, tak aby hrníčky byly ponořené cca do 1/2 a vaříme 30 minut.
Pokud jich budete mít zase víc, klidně zamrazte, jsou chutné i pak.
Vánoce jsou sice daleko, ale kdo doma nepeče na Vánoce perníčky:)
120 g medu, 2 vejce, 160 g cukru, 60 g rostlinného tuku, 400 g bezlepkové mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička koření do perníku, citronová kůra, vejce na potření.
Med zahřejeme, přidáme cukr, vejce a rozehřátý tuk. Tuto směs vlijeme do mouky s kořením, jedlou sodou a citr. kůrou. Vypracujeme těsto. Ti co máte doma pekárnu, doporučuju vymíchat v pekárně, hodně to ušetří práci.
Těsto je nejlíp nechat odpočinout do druhého dne a pak se pustit do pečení ![]()