Celý den nepil
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ale ono to nejde rozdělit na tekutiny a jídlo. Zkrátka voda je všude a všechna se počítá. Pokud dám ke svačině 200ml mléka, které obsahuje 93% vody tak je to to samé, jako když dám rohlík s obasahem vody 40% a dítě to zapije 180ti ml vody. I jogurt obsahuje 90% vody, takže 200g jogurt stačí zapít 20 ml vody a jste na tom stejně, jako u dítěte s rohlíkem, co vyžahne 170ml.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se nechci dohadovat,ale odvodnují jen věci co obsahují kofein jako káva ,černý čaj,zelený čaj a sul atd. .
Ostatní potraviny co tohle neobsahují a obsahují vodu ,vývar zavodnují.
Předpokládám teda že dítěti nikdo nedělá gulášovou polévku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alpaka píše:
Je přeci fuk, jestli vypiju 3 dl vody a pak sním 6 odměrek sunaru nebo vypiju rovnou 3 dl mléka.
Stěžejní pro organismus je, jaké celkové množství tekutin přijme a je jedno, v jaké podobě - jestli je to voda v čaji nebo voda obsažená v rohlíku.
Protože by počítání veškeré přijaté vody, včetně vody v potravinách bylo poněkud komplikované, počítá se s určitým průměrným množstvím vody přijatým v potravě a zbytek má připadnout na pití.
Pokud se potrava liší od průměru, mění se i nutné množství vody, kterou musím přijmout.
Abych pravdu řekla, zní mi to logicky, tudíž věcně argumentovat nedokážu - jen by mne zajímalo, proč se to tedy v každé debatě o pitném režimu zdůrazňuje, že mléko se do příjmu tekutin započítávat nemá. ![]()
Ale zpátky ke konkrétnímu problému - jelikož tříleté dítě už je opravdu docela velké, asi bych se ho snažila spíš směrovat k tomu, že přes den se pije voda (nebo něco podobného) a mléko že je k večeři nebo k snídani.
Když si na pitný režim aspoň trochu nenavykne teď, co bude dělat ve školce a ve škole? Myslím, že tohle nepřijde s věkem (resp. možná ano, v dospělosti
)… ![]()
Příspěvek upraven 21.01.11 v 23:38
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BohunkaP Nepřijde… ani v dospělosti… jen člověk v dospělosti zjistí, že se to s tou nutností pití přehání…
Tady teď se fakt nutím, jelikož kojím, ale jinak toho taky moc nevypiju.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,u nas je piti taky velky problem.je zazrak,kdyz vypije za den aspon pul litru,ale klasicky to je jen 250ml…:(
Kazdou chvili mu pripominam at se napije,ja mam taky flasku na piti a taky vetsinou pijem spolu a vzdycky si tuknem a toho bavi ![]()
Pokud nechce pit vubec,caj mu osladim a nebo mu dam neredeny dzus,protoze neco proste vypit musi.
Jo a z malych panaku taky rad pije ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně se tedy nejvíc líbí odpovědi s těmi štamprdličkami atak.Jít na dítě nějakou hrou se občas opravdu vyplatí. Určitě bych nevyhrožovala nemocnicí,doktorem atak.To se nemá a jednou se vám to vrátí.Náš Daník taky neni nějaký extra piják. Pije sice ze všech možných pítek, ale za celý den vypije sotva dva hrnečky.Ale zjistila jsem, že když mu dávamnapít normálně z klasické skleničky, tak mi vypije najdenou třeba 200ml…takže má svoje pití+já mu dávam během dne (za mojí asistence) napít ze skleničky.
- Citovat
- Upravit
Bohunko, mě taky přijde, že nějaké pokud se nenapijš, nebude… bude mít ten samý efekt jako soutěže - zkrátka pít se dítě samostatně nenaučí. Ve školce mu taky učitelky nebudou dávat ultimáta, bude jim to fuk. Ta hra je pro mě přijatelnější.
S tou vodou versus mléko. V momentě, kdy dítě vypije 200ml denně, jdou všechny moje představy o tom, kdy má být dítě zvyklé pítmléko stranou. Respektive moje dítě už by běhalo s hadičkou v nose.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alpako - nemáš pravdu, fuk to ve školce určitě nebude, zvlášť, pokud na to maminka upozorní. Samostatně pít se taky určitě naučí, ale teď je stěžejní, aby dítě vůbec pilo (např. my jsme museli dlouho líného prvorozence u oběda aspoň zčásti krmit, začal pořádněji jíst až s nástupem do školky, taky jsem nemohla říct - nebudu krmit, protože se nenaučí jíst, resp. mohla, ale už tak byl vždycky vyhublý - dneska jí normálně).
Donucovací prostředky určitě lepší, než aby si na třech letech odboural ledviny.
Jinak ale nesouhlasím, že by se mléko nezapočítávalo
. Nezapočítává se káva a alkohol. Mléko svým složením je potravina, ale zároveň je to taky tekutina (tedy přesněji kapalina
, nevím, proč se pořád používá slovo tekutina).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lentilko, myslím, že jsme se špatně pochopily nebo jsem to blbě nepsala. Myslím, že v tomto případě může pomohou pomoct i ty ultimáta. Ale nesouhlasím s Bohunkou, že by v tomto případě nepoužívala soutěže a hraní, ale šla by na dítě tvrdě.
Opravdu tady je třeba zkoušet všechno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na Majdu docela platí nechat na stolku můj hrnek s pitím, říct, že to je moje pití a odejít na záchod nebo tak… Než se vrátím, je vypito.
Jako asi to není extra výchovné, ale jinak by taky byla schopná vypít deci za den a konec.
Nebo to ťukání na zdravíčko, to ji taky baví. Občas chce nějakou flašku nebo hrníček tekoucí/netekouví, co měla jako malá a třeba dva, tři dny pije z toho, pak už ji to zas nebaví…
Já taky piju málo, ale už jsem velká, tak se hlídám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alpako - aha. No přiznám se, že kolikrát na nějaké to hraní už u nás taky nezbývá energie, i když platí (myslím si absolutně nevýchovné
) „ne, že to teď vyzunkáš“. To se můžou přetrhnout, aby neposlouchali a dělali opak
. Ale ne vždycky.
S tím pitím ve školce to ale tak opravdu není, třeba v naší školce do jídla a pití nenutí, to nám říkali rovnou, ale znám z rodiny případ, kdy dítě nesmí odejít od hrníčku s kakaem, dokud ho nevypije
(což je dost problém, protože ho z kakaa navaluje a učitelka to ví
). Takže školka od školky. Na požádání ale určitě dají na pitný režim pozor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás ve školce taky nesmí odejít od stolu dokud nevypijou po jídle hrnek čaje.Vždycky když mě vidí že už na něj čekám tak to chudák do sebe hodí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alpako, v zásadě máš jistě pravdu - rozdíl je v tom, že Ty mluvíš o ročním dítku, já o tříletém. To se nedá srovnávat.
Na mladším synovi taky zatím praktikuju hry - a jistě ještě nějakou dobu budu (i když on to moc nepotřebuje, pije dobře). S dcerkou jsme blbli celá rodina, různými způsoby - ale tohle prostě nejde dělat donekonečna… Ony i ty hry začnou být časem stresující pro všechny zúčastněné a začnou ztrácet efekt. Tříleté dítě už má vlastní hlavu, nedá se jen tak oblbnout - a když pít nechce, můžeš zkoušet hry, jaké chceš, ono na Tebe bude koukat a odpoví Ti „maminko, nechci si tak hrát, musela bych bumbat a já nemám žízeň“…
U nás jsou prostě nastolená některá pravidla, přes která nejede vlak - od žádného jídla se nevstává bez napití, před každou sladkostí se nejdřív napijeme („bonbon bude v bříšku plavat“), a pár dalších…
A nevěř tomu, že ve školce je hlídat nebudou - když na to upozorníš a požádáš o dohlédnutí, tak minimálně při obědě a při svačině dítku bez napití vstát nedovolí. Ono těch (z hlediska pitného režimu) problematických dětí je celkem hodně, takže pro učitelky už se to stává víceméně samozřejmost. Samozřejmě je to školka od školky, ale moje zkušenost je v tomto zatím kladná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohunko já mám skoro 4 leté a funguje to pořád.Spíš naopak že čim je větší tak těch her a všeho jde vymýšlet mnohem víc.Stačí mít trochu fantazie
- načítám...
- Citovat
- Zmínit