Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Naushika píše:
jizvík no jak se divam do tveho profilu,tak se vam to povedlo hned nekolikrat
my chcem taky hodne deti,ale ted mam strach aby bylo aspon to jedno![]()
bubu to je dobry ze nezalezi na poctu kusu,to u nas bohuzel neni.ale ze jedno vyhodi kdyz je liche na mrazeni - to je teda na …
cvana drzim pesti a s chuti do boje.
Příspěvek upraven 17.01.12 v 12:07
z ivf jsou dvojcata, nejmladsi se povedl samospadem - omylem, jsme pocitali s tim, ze proste deti mit nemuzeme a ono, jak to bylo brzo po porodu, tak jsem byla profouknuta a slo to
. jeste mame jednoho mrazacka, tak uvidime, jestli mu dame sanci ![]()
Naushika píše:
Tak to je takovej příjemnej „omyl“
moc ![]()
jak jsme byli překvapení, že jsem těhotná, tak o to radši nakonec jsme ![]()
dodalo to trochu naděje i mně
snad se nám taky už zadaří.a bylo to tvoje první ivf nebo jsi jich měla víc?
Holky chci vás poprosit o radu.. Kamarádka se v Brně připravovala na IVF. Původně jí řekli částku za kalsické Ivf bez prodloužené kultivace a zamrazení 26tis. Pak že jí musí dát silnější stimulaci a bude to dražší. Souhlasila. Holky, nakonec měla jen 2 vajíčka, z toho jí odebrali jedno, aniž by vysvětlili proč a pak jí jen oznámili, že k oplození nadošlo,taky neví proč, takže neproběhl ani transfer. Takže 42 tis., které si musela půčit v háji a vyhlídky špatné, protože má za pár dní 40. Když chtěla kopie výsledků vyšetření, tak jim nebylo trapné chtít dalších 500Kč. Je mi jí líto, je úplně na zhroucení, nevíte prosím, jestli by neměla mít nárok na nový pokus v rámci reklamace? Celé to jednání CARU mi přijde neetické. Díky za odpověď.
Byla samoplátkyně? Pokud ano, tak ta cena 26 000 je opravdu cena komplet cyklu (bez léků) zahrnující veškeré kontroly, odběr vajíček v narkóze, základní oplodnění, kultivaci a transfer. Tuto částku hradí buď pacientka-samoplátkyně nebo ji centrum požaduje po pojišťovně, to odpovídá.
Pokud je cyklus předčasně ukončen (během stimulace, po odběru ještě před kultivací…), měla by být požadována úhrada jen částečná, i když pokud bylo vše zastaveno těsně před transferem, tak bych žádnou velkou slevu neočekávala, prakticky proběhnul cyklus téměř kompletní. Pokud nebyla provedena ani kultivace, sleva by měla být o dost vyšší.
Množství léků, které vyčerpala, dozajista ví sama, jejich cena na trhu se dá taky snadno ověřit.
To, jak na ně zareagovala, určitě taky sama viděla na ultrazvuku - pokud reagovala špatně navzdory vysokým dávkám léků, obávám se, že centrum nemohlo udělat víc, ale bohužel v takovémto věku je to celkem běžné.
Ze dvou folikulů pouze jedno vajíčko taky není nic výjimečného a že to jedno se neoplodnilo nebo dál nevyvíjelo bohužel taky ne, zažila jsem to samé (3 folikuly, 2 vajíčka, jen 1 oplodněno a přestalo se vyvíjet), a to mi tehdy bylo 28 let.
Takže bohužel mi z toho plyne, že ač je to velice smutné, pokud jsem vše správně pochopila, centrum postupovalo dle běžných standardů.
Fakt teda je, že pacientka by měla být předem seznámena s komplet ceníkem, všemi postupy a riziky, která to může přinést, naděje na úspěch (vím, že u nás by na rovinu čtyřicetileté pacientce dali před IVF tak 5% šanci, že z vlastních vajíček v jednom cyklu otěhotní) stejně jako přesnými podmínkami daného centra. Některá zaručují např. minimální počet vajíček a pokud k tomu nedojde, pak opakování cyklu - není to ale standard ani ničí povinnost. Oni patrně provedli to, zač ona zaplatila, a pokud na léčbu nereagovala, bohužel centrum za to nenese vinu a naprosto stejně by nejspíš při shodném postupu dopadla všude ![]()
ugluk..děkuji za odpověď,jde vidět, že toho máš asi dost za sebou a máš přehled, ona ale nebyla samoplátkyně
. Víš, kdyby jí opravdu řekli, že to, že si výrazně připlatí za silnější stimulaci nemusí nutně znamenat více vajíček,určitě by vše lépe zvážila nebo zkusili jenom třeba Clostilbegyt a nativ, to by snad za úplně jiný peníz vyšlo nastejno. Ale já nejsem odborník a moc se v tom neorientuji.. Jen bych jí chtěla nějak pomoci..
Nebyla samoplátkyně? ![]()
Tak v tom případě bych udělala dvě věci:
Pokud ano, udělala bych z toho takový haló, že by si to centrum pěkně dlouho neškrtlo.
Protože těch 26 000 (pokud to není shoda náhod ve stejné částce) je cena, kterou za pojištěnou hradí pojišťovna a jak už jsem psala - skládá se z veškerých konzultací a ultrazvukových kontrol, odběru vajíček v narkóze, jejich základní kultivaci a následném transferu do dělohy. Plus pojišťovna hradí základní stimulační léky do výše 2250 IU, tzn. cokoliv nad to PLNĚ platí pacientka sama a i kdyby měla nějaké léky hrazené jen částečně, do té výše 2250 IU platí jen doplatek, který tvoří zlomek jejich celkové hodnoty. Ať si vzpomene, čím stimulovala, kolik dní a jak velké dávky do sebe napíchala.
Doplatky po ní může CAR chtít za všecko navíc - ICSI, PGD, zamražení nebo prodlouženou kultivaci, které ale dle tvého popisu neměla. Jen pro zajímavost - mě na pojišťovnu tehdy ten nepovedený cyklus (kromě toho, co platila pojišťovna, asi bych i dohledala) stál komplet se vším všudy 4000 za to ICSI, které na dvě vajíčka opravdu provedli, i když bez konečného úspěchu, nic navíc jsem nečerpala, tudíž neplatila.
Taky záleží na konkrétní pojišťovně, dost jich hradí IVF jen do 39 let, některé ale opravdu až do 40, takže si ověřit, zda má tu „správnou“ a zda ji CAR opravdu před IVF požádal o schválení cyklu - to zařizují přímo centra.
Jsi úplně zlatá, díky za odpověď, to se mi na tom právě nezdálo, ta finanční stránka. Vyúčtování jí žádné nedali, ale to se zařídí, i na pojišťovně. Předpokládám, že má VZP a určitě ji neinformovali o tom, že už kvůli věku neprošla. Fakt jsi mi moc pomohla, dám vědět jak to dopadlo. ![]()
Není zač, určitě se ozvi!
To IVF absolvovala letos nebo loni? Myslím, že VZP (teda aspoň ještě před dvěma lety, kdy jsem od ní odešla) ta vyúčtování posílala jednou za celý předchozí rok a dost jim to trvalo (posílali snad až v dubnu), tak kdyby byly nějaké problémy, samozřejmě je možné podat výslovný podnět, ať zkontrolují ty a ty položky, že máš podezření.
Byla na tom v lednu, ale mám na VZP kamarádku, tak mi to slíbila zjistit..
Já chápu, že si třeba musela něco za stimulaci připlatit, ale tohle je navýšení o 16tisíc, to mi přijde dost.. Já jsem tady byla párkrát vloni na diskuzi o IUI, které nám nevyšlo. Bylo to taky v tom steném CARU a byla sem z toho tak vedle, z toho přístupu,že už jsem to vzdala a na nic nešla. A tobě se miminko nakonec přes IVF podařilo?
Tak veliká gratulace, to sis teda vážně užila.. Mně řekli, že podle výsledků a protože jsem stará,už těhu bez jejich pomoci nehrozí, tak jsme koupili kocourka a přestali to řešit a jsem 10tt, tak uvidíme..A ještě jednou díky za pomoc.
Tak to taky veliké gratulace! Takhle je to nejlepší… My si taky po čtyřech letech marné snahy pořídili číču, ale trvalo to pak další dva roky.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.