Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak těžko říct. Když bych to brala pode realitních serverů (třeba S reality), tak určitě jsou vyšší. Na druhou stranu, to jsou ceny nabídkové, často nadsazené. A reálnou tržní cenu, za kterou se byt skutečně prodal, neznám…
Nevím co chceš slyšet.. mi rodiče prodali být 2+kk zrekonstruovány v loni v Bohunicích za 2490000. Neprodavali dlouho, zájem byl velký.
@pe-terka proč nadsazené? Řekla bych ze ceny v Brně tak jsou. Je nedostatek bytu.. hodně lidi zkupovalo byty pro pronájem…Já když jsem kupovala. Dávno být tak smlouvat moc neslo, sundala jsem dolu 50000 z poplatku realitce a ona si to vzala od prodejce..
@Anonymní píše:
@pe-terka proč nadsazené? Řekla bych ze ceny v Brně tak jsou. Je nedostatek bytu.. hodně lidi zkupovalo byty pro pronájem…Já když jsem kupovala. Dávno být tak smlouvat moc neslo, sundala jsem dolu 50000 z poplatku realitce a ona si to vzala od prodejce..
jaký nedostatek bytů???
kdy jsi naposled koukala na realitky?
@Anonymní píše:
hele nevím, myslela jsme to spíš v obecném měřítku…Tak třeba ne…je to možné, že je to realita ![]()
Ale sama píšeš, že podle těch dat, co máš k dispozici, se ty ceny liší. tak co chceš slyšet
?
@Kikuška90 píše:
Já teda jako vůbec nechápu o co Ti jde![]()
já taky ne ![]()
@Anonymní píše:
@pe-terka To byl jiný anonym s těmi rodiči. Anonym zakladatelka.
I ten druhý anonym, co sundal 50 tisíc z provize byl někdo jiný a ne já.
zakladatelka.
Zakladatelko a vysvětlíš nám teda co chceš??
.. Chcete koupit dětem byty v Brně a skutečná cena bytů se liší od té co udávají statistiky - no a..?? ![]()
@Inaris píše:Přiznám se, že mám taky trošku problém s pochopením.
Když jsem tu kupovala byt, žádný mi nevyhovoval, a když už jsme jednou narazili na ten náš, neumím si moc představit smlouvání, protože nám za zády stáli další zájemci. Byl relativně levný (centrum pod 2), protože v zanedbaném stavu.
Ať je statistika, jaká je (tím jsem se teda vůbec nezabývala), vždycky stejně záleží na prodejci.
asi tak i kdyby statistika ukazovala že byty jsou zadarmo tak to zakladatelce nepomůže když prodejce bude chtít deset milionu ![]()
@Kikuška90 A nehodlám přeplatit.
Chápu, že mi asi makléř neřekne pravdu, není v jeho zájmu prodat levně, když má procenta z ceny.
Pravda je v těch statistikách, které vycházejí z údajů o prodaných bytech, které byly uvedeny v katastru.
Narazila jsem na tento nesoulad již 3 roky zpět.
Tak jsem celý rok vypisovala všechny ceny všech bytů na prodej, které byly zveřejněny na sreality společně s metry čtverečními a dalšími údaji.
A i když si vezmu ten nejlevnější byt, který je mimochodem v původním neudržovaném stavu, tak stále je o mnoho dražší než je udávaná cena na tyto metry čtvereční a to nemluvím o průměru, který vyšel mně.
Cena na metr čtvereční se liší o 13500.
Ano prodejní a nabídkové ceny se můžou lišit.
Ale pokud zajdu do realitní kanceláře, vždy mi tvrdí, že se neliší a nebo minimálně.
To mi tvrdí teď a tvrdili i tehdy.
Mám za to, že tady jsou lidé, kteří byty kupují, rodí první děti, rodiny se jim rozrůstají.
Jednak musí mít nějakou reálnou zkušenost, tu já nemám, šli jsme z nájmu do domu, který jsme stavěli.
A navíc jsou třeba chytřejší a mají nějaké informace, nebo je prostě něco napadne.
Nechce se mi zaplatit ty nabídkové ceny, když ty statistiky říkají něco jiného.
Makléři mě přesvědčují, že vyjednávat je nesmysl.
Ale mně rozum prostě nepustí přes to, co si lze najít na statistickém úřadě a nepřenesu přes srdce, že bych jim měla nacpat do chřtánu o deset tisíc na metr čtvereční víc, než se za dva roky ukáže jako průměr.
A to hodlám kupovat něco, co by mělo být pod průměrem, který je udávaný i s drahými novostavbami.
zakladatelka
Anonymní tak kup na přímo bez realitního makléře když se ti jejich služby nelíbí
@Anonymní píše:
@Kikuška90 A nehodlám přeplatit.
Chápu, že mi asi makléř neřekne pravdu, není v jeho zájmu prodat levně, když má procenta z ceny.
Pravda je v těch statistikách, které vycházejí z údajů o prodaných bytech, které byly uvedeny v katastru.
Narazila jsem na tento nesoulad již 3 roky zpět.
Tak jsem celý rok vypisovala všechny ceny všech bytů na prodej, které byly zveřejněny na sreality společně s metry čtverečními a dalšími údaji.
A i když si vezmu ten nejlevnější byt, který je mimochodem v původním neudržovaném stavu, tak stále je o mnoho dražší než je udávaná cena na tyto metry čtvereční a to nemluvím o průměru, který vyšel mně.
Cena na metr čtvereční se liší o 13500.
Ano prodejní a nabídkové ceny se můžou lišit.
Ale pokud zajdu do realitní kanceláře, vždy mi tvrdí, že se neliší a nebo minimálně.
To mi tvrdí teď a tvrdili i tehdy.
Mám za to, že tady jsou lidé, kteří byty kupují, rodí první děti, rodiny se jim rozrůstají.
Jednak musí mít nějakou reálnou zkušenost, tu já nemám, šli jsme z nájmu do domu, který jsme stavěli.
A navíc jsou třeba chytřejší a mají nějaké informace, nebo je prostě něco napadne.
Nechce se mi zaplatit ty nabídkové ceny, když ty statistiky říkají něco jiného.
Makléři mě přesvědčují, že vyjednávat je nesmysl.
Ale mně rozum prostě nepustí přes to, co si lze najít na statistickém úřadě a nepřenesu přes srdce, že bych jim měla nacpat do chřtánu o deset tisíc na metr čtvereční víc, než se za dva roky ukáže jako průměr.
A to hodlám kupovat něco, co by mělo být pod průměrem, který je udávaný i s drahými novostavbami.
zakladatelka
tak pokud poptávka převyšuje nabídku (což asi jo), z logiky věci nemá cenu vyjednávat. K těm statistickým údajům. Nemůžou tam ty ceny nahlašovat podhodnocené kvůli daním? ![]()
Omlouvám se za anonym, nechci tu zveřejňovat svůj nick s plánem na koupi nemovitostí.
Již několik let sleduji ceny bytů v Brně. Chceme dětem koupit malé byty do začátku, pokud je nebudou v dospělosti chtít, byty budou prodány a dítě dostane peníze.
A co mám za problém.
Ty nejspolehlivější informace od statistického úřadu bývají zveřejňovány s takovým zpožděním, že jsou v podstatě z hlediska času přítomného nepoužitelné.
Ale letos první rok mám možnost srovnat prodejní ceny za rok 2014 s cenami nabídkovými z téhož roku.
Mám statistiku několika set různých bytů s jejich nabídkovými cenami a průměrná prodejní cena se od té nabídkové liší o mnoho set tisíc.
V podstatě ani ten nejlevnější byt v hnusné čtvrti neodpovídá tomu průměru dle ceny za metr čtvereční, který udává úřad.
Je mi jasné, že prodejní a nabídkové ceny se liší, ale makléři mi tvrdí něco jiného.
A tvrdili mi to i tenkrát.
To se vážně dá vyjednávat a cenu bytu dát dolů minimálně o 300000, protože údaje českého statistického úřadu prostě správné jsou.
A navíc se jedná o průměrnou cenu, kde jsou zahrnuty i ceny novostaveb, které jsou dražší, než třeba panelák.
Napadá vás něco?