Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím. Poslední dobou se tu nevyjadřuju k ničemu jinému než k nemocem
každopádně - trpím na časté angíny, po atb vždy výtěr negativní, imuno mě čeká až v září. Aktuálně bez bolesti (snad už jen psychická, když ty čepy vidím), v neděli odlétám na 2 týdny a od včera zase celá pravá mandle plná čepů (není bílý povlak). Mám jít na pohotovost pro atb do zásoby nebo to risknout a jet bez nich? Už nemůžu - kloktát, desinfikuju, vyndat mi to nejde
Vyndat ti to nejde? Já si vezmu tyčinku do uší, zmáčknu místo kousek vedle a čep vyskočí
@KaZeAd píše: Více
někteří lidé mají čepy na mandlích běžně a není to žádná angína, možná bereš atb pořád dokola naprosto zbytečně,
moje matka měla čepy roky, vymačkávala si to i chodila na orl, když přestala pít mléko a mléčné výrobky, přestaly se jí dělat i čepy,
pokud nemáš horečku a malátnost, tak bych to vůbec neřešila, vem si sebou dezinfekci do krku a nic neřeš
@mirkaazzuri mně to vymáčknout nejde, vždy to vydržím setinu vteřiny a tyčinka musí pryč
Navíc ty čepy mám jakoby v tom žlábku nad mandlí, která už oak vede asi k uchu, nedostanu se tam
Ja si taky cepy nevymacknu. Kvuli davivemu reflexu. Ani lekar na ORL to nedokazal. Ja mam cepy bezne pri jakekoliv viroze. Driv jsme je mivala i bez virozy. Na tvoji fotce nevidim nic hrozneho. Normalne bych letela a s lekari nic neresila.
Příspěvek upraven 20.07.24 v 13:32
@stinga vím, co myslíš, já na tenhle stav taky atb neberu (přestože mám 6 čepů), jdu pro ně ve chvíli, kdy mě začne bolet v krku. Teď se ale bojím na 2 týdny odjet
@KaZeAd píše: Více
Jenze to klidne muzes mit virovou anginu nebo nejakou virozu s bolesti v krku a k tomu ty cepy.
Tohle přesně mívám taky a dost často a taky mi nebolí v krku… myslím, že to angina není. Vydloubnu to a vezmu pro jistotu Strepfen.
Anginovy čep je takový kulatý a ne čárka, jak máš nyní. Hodně jsem to sledovala a tohle není Anginový čep - dle mého ![]()
Já mám krční mandle hodně velké. Občas se mi čepy objeví. Už je umím vyndat, takže je vždy vyndám a je klid. Někdy mi sám kousek vypadne. Žádné potíže mi to nečiní. Mám velmi dobré zkušenosti se Streptokillem - hlavně teda u dětí.
A spousta lidí má čepy běžně, i já a nikdy jsem to nějak extra neřešila. Když už cítím, že mi tam čep vadí, tak si ho vydloubnu.
A když mě občas začne bolet v krku, tak hned nasadím pastilky Strepfen a mám za pár dní klid, určitě s tím nelítám hned k doktorovi. Pokud to tedy není angina, ale to poznáš, to bolí tak, že ani nemůžeš polknout
Tak holky, mírný vývoj to má.
Ráno už mě bolelo v krku o něco více, na pravé mandli povlak. Stavila jsem se na pohotovosti, pryl hnisavá angína a ospen na 10 dnů. Tam ale doktorka samozřejmě neznala celou mou historii opakujících se ataků angín. Aktuálně mě jen trošku bolí v krku a jedno ucho trochu, jsem zahleněná.
Je rozumné přibalit do kufru atb, kdyby se to zhoršilo a večer vyrazit?