Čerpání dovolené po rodičovské dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
čerpání dovolené po rodičovské dovolené
Ahoj,
vím,že je tu podobných otázek více,ale moc se v tom neorientuji a tak prosím o odpověď ikdyž vím,že se každý ptá skoro na to samé…
Právě mi přišel dopis od zaměstnavatele,že mi 10.3.2012 skončí mateřská dovolená a v návaznosti na ní si mohu vyčerpat svojí řádnou dovolenou.
Co přesně to pro mě znamená?
Od 11.3.2012 si tedy budu žádat o Rodičovský příspěvek nebo až po vyčerpání té řádné dovolené?
V práci mi zástupkyně ředitelky řekla,že mi mohou dovolenou proplatit.
Musím se tedy na to ještě jednou pořádně zeptat,ale v tuhle chvíli mě právě zajímá jak je to s čerpáním dovolené a žádostí o RP.
Předem moc děkuju za odpovědi!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Budeš čerpat řádnou dovolenou a při ní normálně pobírat RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem to tak měla - po mateřské jsem čerpala dovolenou a zároveň pobírala RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kdyby to šlo opravdu zařídit tak,aby mi dovolenou proplatili,tak to nebude mít vliv na RP?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale to nejde, dovolená se čerpá, nejde proplatit. A ani k tomu není důvod. Na RP nemá vliv, jestli jsi doma, v práci, na dovolené nebo kýho čerta, tam má vliv jenom to, jestli dítě chodí do jeslí, což v půl roce nepředpokládám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsi doma, pečuješ o dítě = národ na rodičovský příspěvek. Stát nezajímá že zároven pobíráš nějaké peníze. Zároveň s tím čerpáš v práci řádnou dovolenou, pro tebe samo v praxi to znamená jen to, že dostaneš peníze za dny dovolené, které ti náležejí, buď v jednom nebo popřípadě více měsících za sebou - dle počtu dní. PO vyčerpání řádné dovolené si zažádáš zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou, která bude bezprostředně navazovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
je to jen slovíčkaření. O rodičák si zažádáš od skončení mateřské a zároveň si v práci zažádáš o dovolenou. Jelikož ti dovolená nesmí být proplacena, musíš ji vyčerpat. Znamená to, že jsi na rodičovské a v té samé době jsi na dovolené. Prakticky jen vyplníš dovolenku a oni ti pošlou peníze.
- Citovat
- Upravit
jo a máš nárok na dovolenou za celý kalendářní rok, plus pokud si měla nějakou nevybranou loňskou - tzn. minimálně 20 dní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
prakticky to znamená, že ti dovolenou proplatí…jen se na to musí vyplnit klasická dovolenka tj. zažádat o čerpání"
Takže si to vyplň presně ke dni po posledním dni mateřské, ke stejnému datu žádáš o RP - super peníze navíc ![]()
- kdybys na první RD navazovala další MD (s dalším dítkem), tak pak máš opět po ukončení MD nárok na dovolenou

- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuju Vám všem za odpovědi!!!Mě právě mátlo,že si dovolenou VYBERU,ale nějak mi tam nepasovalo to proplacení.
Tak snad to bude tak jak doufám a korunky dostanu,budu to mít skoro jako bonus.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak další dítko asi nebude.Můj přítel víc jak dvě děti nechce… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
je to tak, jak doufáš. Jeden měsíc dostaneš prašule za dovolenou + rodičák:-D
- Citovat
- Upravit
ahoj,jsem ráda,že jsem sem „vlezla“ taky jsem to nechápala,v listopadu nastupuji na tři roky mateřské a když jsem na sociálce řekla,že budu ještě vybírat dovolenou,tak řekla,to mě nezajímá,tak jsem se právě bála,abych neměla nějakej průšvich,tak jsem hned klidnější ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návrat do práce
Zdravím, chci se zeptat: synovi budou 5. ledna tři roky,kdy nastoupím do práce? 5. nebo 6. ledna. V práci mi řekli, že 5.ledna. A nevíte jestli mám nárok na nějakou dovolenou. Před RD jsem si nechala dovlolenou proplatit. Předem díky.
- Citovat
- Upravit