Certifikát z AJ - jde samopřípravou?

Anonymní
16.3.23 10:17

Certifikát z AJ - jde samopřípravou?

Ahoj všem, mám nějakou chvíli po dodělání VŠ a protože chvíli neposedím, rozhodla jsem se pro certifikát z AJ. Z Aj jsem maturovala, pak jsem ji dokonce chvíli učila, ale chtěla bych nyní certifikát C1, mám zatím jen B2.
Na ceritifkát se již připravuji měsíc sama, ale nyní jsem se zapsala ještě na kurz s rodilým mluvčím. Aktuálně mě ale přepadají mrákoty, že bych měla 2× týdně po večerech a 2 pracích ještě sedět v učebně a navíc dávat dost velké peníze. Lze se podle vás připravit na certifikát svépomocí?

Ptám se těch, co už CAE ideálně mají. :)) Samozřejmě, že mluvení nacvičím asi jen tam no… sama v obýváku těžko

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
16.3.23 11:00

Ahoj, mám certifikát z B2 a připravovala jsem se na něj v Anglii, tj. obklopena angličtinou každý den, plus 2× týdně jazykový kurz na univerzitě. Takže těžko říct zda to zvládneš sama. Já bych to sama asi nezvládla nebo možná jo, ale musela bych fakt hodně chtít. Konverzaci si myslím, že můžeš zkusit různé aplikace, kde se dá spojit s cizinci (nevím název, ale někde na youtube od Broňi Sobotky by mělo být).

Takže za mě hlavně záleží na odhodlání. Ale být Tebou, tak bych toho rodilého mluvčího zkusila a uvidíš, zrušit se to dá vždy.

• Citovat
  • Upravit
2524
16.3.23 11:55
@Anonymní píše:
Ahoj všem, mám nějakou chvíli po dodělání VŠ a protože chvíli neposedím, rozhodla jsem se pro certifikát z AJ. Z Aj jsem maturovala, pak jsem ji dokonce chvíli učila, ale chtěla bych nyní certifikát C1, mám zatím jen B2.
Na ceritifkát se již připravuji měsíc sama, ale nyní jsem se zapsala ještě na kurz s rodilým mluvčím. Aktuálně mě ale přepadají mrákoty, že bych měla 2× týdně po večerech a 2 pracích ještě sedět v učebně a navíc dávat dost velké peníze. Lze se podle vás připravit na certifikát svépomocí?Ptám se těch, co už CAE ideálně mají. :)) Samozřejmě, že mluvení nacvičím asi jen tam no… sama v obýváku těžko

Dítko se na CAE připravovalo se svou lektorkou, ale i tak si pro jistotu zaplatilo přímo přípravný kurz u jazykovky, u které pak zkoušku dělalo. Přece jen si tam ošaháš a vyzkoušíš, co a jak má být, a jak to správně napsat na co nejvíc bodů. A pokud si vzpomínám, tak doma jelo i ty přípravné učebnice, kde je pár ukázkových testů taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
16.3.23 12:03

Ano, zvládneš to i sama. Musíš, mít ale silnou vůli a odhodlání. prostě každý den na to sednout a makat. Dokonce i speaking zvládneš sama. Mluv si sama pro sebe, nahrávej se, vylepšuj, koukej na videa, jak na to. Obecně považuju přípravné kurzy za vyhazování peněz, pokud je člověk odhodlaný a alespoň trochu jej to baví. Sama jsem tak zvládla ruštinu z úplné nuly na dobrou úroveň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2524
16.3.23 12:19

@samantafox Já nemyslela kurz ve smyslu výuky jazyka, ale něco ve smyslu:

• ukážeme Vám, co přesně dělat během zkoušky
  • probereme jednotlivé části zkoušky a prozradíme Vám, na co se během zkoušky zaměřit
  • skuteční examinátoři Vás naučí konkrétní tipy a triky, na co se během zkoušku soustředit

Vždycky je lepší vědět, co po mě budou přesně chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
16.3.23 13:51
@Kasandra159 píše:
@samantafox Já nemyslela kurz ve smyslu výuky jazyka, ale něco ve smyslu:
  • ukážeme Vám, co přesně dělat během zkoušky
  • probereme jednotlivé části zkoušky a prozradíme Vám, na co se během zkoušky zaměřit
  • skuteční examinátoři Vás naučí konkrétní tipy a triky, na co se během zkoušku soustředit
Vždycky je lepší vědět, co po mě budou přesně chtít.

Ale videa k tomuto jsou na Youtube. Nepotřebuješ kurz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2403
16.3.23 14:08

Já si nepřipravovala vůbec nic - ani jsem se nekoukala na vzory těch testů. Takže jsem byla ve větším klidu než ostatní „s cvičebnicemi“, kámoška třeba i rok v kuse chodila na kurz (ale výsledek máme stejný, takže to asi neškodí). Za mě CAE je dost intuitivní, spíš mi přijde těžší TOEFL, kde chtějí konkrétní věci a mít tam plný počet není úplně lehký.. :think: TOEFL mi vyšel o stupeň hůř (musím kvůli práci dodávat vždy aktuální testy, takže moje CAE nikoho netankuje :lol:), ale znám lidi, co to mají i naopak (třeba nedali CPE, ale TOEFL mají na max). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
16.3.23 15:05

Klidně to zvládneš sama. Ale vyhledej si i věci, JAK to dělat, ve smyslu strategie, nejen obsahovo. To ti může udělat hodně bodů u stejné úrovně jazyka. Hlavně, když bude speaking, mluv hodně. Neodpovídej jednoduše, ale rozveď to, i kdyby ne přesně na zadanou otázku. Kdysi jsem měla lektorku, která přímo na Cambridge certifikáty i zkouší. Dávala nám hodně takových tipů.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze