Cervix score CS - 32tt

Anonymní
6.9.12 10:32

Cervix score (CS)

Ahoj, měla bych dotaz. Je to normální mít v 32 tt Cervix score 1?, docela mě to vyplačilo..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Taz
630
6.9.12 10:44

Bud v klidu, já to tak měla u prvního… dokonce mám pocit, že jsem měla 2b. Rodila jsem 37+4. Ted mám od 34.tt CS 5b. a pořád nic… ;-) Je to jen orientační bodování připravenosti porodních cest. O ničem jiném to moc nevypovídá. Někteří dr. ho ani napíšou do průkazky :-)
Přeju pohodový zbytek těhotenství :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
6.9.12 11:13

Jéje, CS 1 má leckdo od 20.tt, to vůbec nic není. A mmch. CS se dneska už nepovažuje za vůbec vypovídající informaci, jsou ženský, co odchází z ordinace s CS 0 a večer rodí a naopak někdo běhá od 28.tt s CS 5 a ještě přenáší. Jediné co má smysl v predikci předčasného porodu, je tzv. cervikometrie, dělá se cca. od 20.- 30.tt, měří se délka vnitřního čípku ultrazvukem (a hodnotí se taky jeho vzhled, zda se to zevnitř neotvírá). Ta délka by neměla být kratší než 25mm, potom předčasný porod před 36.tt opravdu hrozí. Ale CS už gynekologové vyhmatávají jen ze zvyku ;), takže neboj nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2049
6.9.12 11:13

Měla jsem ve 30tt, doktorka nařídila ležení, dodržovala jsem, ve 34 tt jsem zrušila klid. režim, začla se pohybovat a během 14 dní CS 6 :oops: Ale asi je to dost orientační, kamarádka měla CS 1 v 22 tt a dr. jí na to nic neříkala, že je to v pohodě, takže fakt :nevim: Asi co doktor, to jiný přístup

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.12 11:27

Tak já nevím, mám si tím lámat hlavu nebo ne? Mě na to doktor nic neřekl..

• Citovat
  • Upravit
5829
6.9.12 11:32

Anonymko, klid. kdyby se něco dělo, řekl by ti dr. já měla CS ve 20. tt 2 a skoro každý týden mi nabíhaly další. v 38.tt sem měla snad 8 nebo 9. a porod mi stejně museli vyvolávat :D

CS 1 dle mě není nic. rozhodně se tím netrap, pokud můžeš odpočívej, už jen proto, že zatím ještě můžeš po porodu ne :D
každopádně stresem si ten porod přivoláš 3 rychleji než fyzickou námahou. tkže hlavně klid!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
6.9.12 11:34

@elanaa jinak s tou cervikometrií- můj dr (a že je dost vyhlášený) tvrdí pravý opak. totiž sama délka měřená utz o ničem nevypovídá. jde o stav čípku celkově- prokrvení, měkkost a další věci. podle toho se dá daleko přesněji odhadnout na nějaké změny.

ale jak píšeš, ono ani to číslo nevypovídá o tom, kdy ten porod přijde. mimčo prostě má svou hlavu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
6.9.12 11:39

@Mičule já nevím, v tomhle dost věřím dr. Kouckému od Apolináře, který se předčasnými porody dlouhodobě zabývá a toto píše ve svých poradnách a tvrdí, že hodnocení CS mimo porod samotný, patří do 80. let min. století :nevim:, z mojí hlavy to samozřejmě nebylo. Ale jasně, porod si stejně spouští miminko, ani ten, kdo má v 28.tt čípek 5cm dlouhý nemá zaručeno, že za týden nedostane infekci a není vše jinak. Můj dr. dělal pokaždé vyš. pohmatem taky, ale v 26.tt mi cervikometrii udělal taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
6.9.12 11:45

@elanaa tak já s ním ve většině souhlasím. to jako jo, jen hodnotit čípek pouze podle naměřené délky- to je dle mě blbost :D ale to ostatní zní samozřejmě rozumně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
6.9.12 11:46

Já mám od 25.tt CS 1, doktorka mě vyšetřila jak pohmatem tak utz, řekla že čípek je pořád stejně dlouhý, úplně uzavřený a stejně mi do průkazky napsala CS 1, tak nevím… vím jen, že se tam hodnotí i sklon čípku a ještě jedna hodnota.

• Citovat
  • Upravit
31427
6.9.12 11:47

@Mičule podle délky A podle vzhledu (psala jsem to tam)-ale myslí se to, co je vidět na uzv. Dr. mi to tehdy ukazoval, jak je ten kanálek úplně neprostupně uzavřený, tvoří to písmeno (tuším T?) a pak jsou další písmena, jak se to postupně otvírá (V, U) a to už je špatně (samozřejmě kolem 30.tt, později už je to naopak žádoucí). I dr. na pohotovosti (v 16.tt) mi napsal, že je nález bez funnelingu, když jsem si to gůglila, tak jde právě o to vnitřní pootvírání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
6.9.12 11:49

@elanaa no to jo.
můj dr příšerně nadává na jednu z okolních nemocnic, kt.si frajeři myslí, že si to pěkně poměří na utz a pak dle mm něco vyhodnotí :mrgreen: tak asi proto sem k tomu docela skeptit. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
6.9.12 11:52

@Mičule jasný :kytka: Šlo o to zakladatelku uklidnit a to se snad podařilo, ve 30.tt si s CS 1 už jistě hlavu nedělá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí