Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat co znamená, když mi doktorka v 31+2 naměřila CS 1 co tato hodnota znamená a jestli se mám něčeho obávat? děkuji za odpověď
Presne ti to nepopisu, pri cs 1 je cipek trosku mekci, ja ho mela od 22tt a dnes jsem 40+0 a rozhodne nerodim, cs mam 3
CS je cervix skore, max je 10 bodů, 1 bod znamená, že se tam něco začíná dít, ale to je dle tvého týdne v pořádku.
Ahoj, já teda nevím co to znamená, ale CS 1 jsem měla ve 30 týdnu kdy mi kapačkama zastavovali předčasý porod…to se povedlo a já rodila v 39 týdnu a den před porodem jsem měla SC 3…tak nevim.
CS1 je malinko. Ve 32.tt už se nemůže očekávat, že když tam máš skoro 2kg mimina, že to s čípkem nic neudělá, děloha a porodní cesty už se pomaličku připravují na blížící se porod, tělo produkuje spoustu různých hormonů, které přispívají k elasticitě tkání. Vyšetření pohmatem je stejně spíš orientační, nějakou opravdu vypovídající hodnotu by měla spíš cervikometrie přes utz, která případně odhalí, zda se neotvírá ten vnitnří kanál čípku (na pohmat se čípek může zdát stejný, ale uvnitř se třeba tlakem naléhající hlavičky rozvírá).
CS1 bych neřešila, někdo ho má přímo „od přírody“ už jako prvorodička, případně pokud jsi někdy podstoupila třeba kyretáž, tak už je čípek trochu povolený a bude se chovat trochu jinak. Víc než samotná hodnota CS je směrodatná nějaká rychlá změna, třeba změna z CS1 na CS5 do příští kontroly by mohla značit, že se to chystá dřív, než by mělo.