Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky co čtete s dětmi, preferujete české knihy? Mám 4-letou dceru a myslím si, že česká kniha je pro děti lepší. Ale tím neříkám, že zahraniční nemáme. Naposled jsem na Vánoce kupovala Žofku - Macourek a Born. Dneska mě v knihkupectví hypnotizovali „Bubáci a hastrmani“ a „O chytré kmotře lišce“. No ale pro tohle jsem nešla, tak snad příště. Dceru jinak třeba baví „Strom pohádek z celého světa“ - čech sepsal hromadu různých i mě neznámých pohádek, ale některé byly dost horor-liška přemluvila tuším medvěda aby se sám vykuchal nebo co a pak snědla ty vnitřnosti. Tahle mi jednou stačila, dcera naštěstí moc nepochopila. Dále máme doma celou knihu příběhů o kohoutkovi a slepičce, taky moc krásné. Líbí se vám i dětem české knihy nebo dáte přednost „krásně malovaným disneyovkám“?
Dcera má zatím 2,5 roku. Nejvíc v oblibě byl krteček. Teď více vedou Disneyovky, ale i české knihy má ráda. Z oblíbených Pejska a Kočičku, Dášenku, cokoli s ilustracemi od Zmatlíkové…Teď vylovila Honzíkovu cestu ![]()
Já hodně kupuju knížky o zvířátkách /jsou spíše cizí, ze školky/, je tam hodně obrázků a méně textů.
Kmotku lišku jsme koupili v létě, ale kluka (v té době 2,5) to nebavilo, když se nemohl dívat na obrázky.
Já nejvíce čtu dětem knížky ještě po mě.. Z deníku kocourka Modroočka, Děti z Bullerbunu, Zimní knížka pro Lucinku, Já Baryk. atd.
Já jsem uuplně ujetá na české knížky a to i na ty novější. Moc se mi líbí Domeček pro šneka Palmáce, nebo Pohádky před spaním a už se těším až si budeme číst třeba Alenčinu čítanku
Řekla bych že disneyovky jsou tak na prohlížení, ale ne na čtení.
Máme oboje. Z Českých vede Krtek a ostatní Milerové, klasické české pohádky v různýh provedeních. Zahraniční třeba Mašinka Tomáš.
Nasi nam koupili Josef Lada Detem, nebot to shaneli uz pro nas, kdyz jsme byli mali. Ja si vzpominam na Halekacky nasi Kacky od Lady, je to podobne a pro zmenu to nemaji dnes
Ja jsem Ladova fanynka
Jo, jeste Mikes…
Malá má ráda jak české tak cizí, máme Krtečka, hrozně ráda má osmého trpaslíka pana Háby od Miloslava Jágra, teď čteme třeba Zoubek se vrací nebo Obr a jeho přátele a zatím si pořád vystačíme s knížkama, o Karkulkách, Sněhurkách a pod. Hlavně to chce zatím obrázky. Má 2 a půl
Od Borna jsme měli knížku Cour a Courek, je to jako komiks. Pro bráchu to byla jedna ze tří knížek, který kdy přečetl (prý spolu se Sísou Kyselou a Slabikářem) ![]()
@zasemamina píše:
Maminky co čtete s dětmi, preferujete české knihy? Mám 4-letou dceru a myslím si, že česká kniha je pro děti lepší. Ale tím neříkám, že zahraniční nemáme. Naposled jsem na Vánoce kupovala Žofku - Macourek a Born. Dneska mě v knihkupectví hypnotizovali „Bubáci a hastrmani“ a „O chytré kmotře lišce“. No ale pro tohle jsem nešla, tak snad příště. Dceru jinak třeba baví „Strom pohádek z celého světa“ - čech sepsal hromadu různých i mě neznámých pohádek, ale některé byly dost horor-liška přemluvila tuším medvěda aby se sám vykuchal nebo co a pak snědla ty vnitřnosti. Tahle mi jednou stačila, dcera naštěstí moc nepochopila. Dále máme doma celou knihu příběhů o kohoutkovi a slepičce, taky moc krásné. Líbí se vám i dětem české knihy nebo dáte přednost „krásně malovaným disneyovkám“?
Rozhodně české
Už když byla Barča malinká, asi v 6 měsících, jsme začali číst takováta leporela s ladovkami. Teď (ve 4,5 roku) má nejradši vše na téma včely, čmeláci a podobný hmyz, takže vedou Včelí medvídci a taky knížka sice neznámá, ale krásná - Malá včelí královna.
Malé je 19 měsíců, takže zatím prohlížíme obrázky a já dle nich říkám pohádky, ale nejvíc vedou pohádky od Charlese Perraulta (jsou to klasické pohádky - Červená Karkulka, O Popelce atd.)
Naše princezna ještě nemá rok, ale v prohlížení knížek si libuje.
Zatím se podřizuje našemu vkusu, takže vedou česká leporela: Krtek, Ladovy říkadla…
Až si bude vybírat sama, tak uvidíme.
Děti nemám, ale knihy miluju a když vezmu v úvahu ty dětské, tak české jsou krásné, o tom žádná, ale co třeba pohádky Andersena? Ty jsou přece taky krásné
klasika…
@Pomka - Andersen je samozřejmě dobrej
I když někdy jsou ty příběhy trošku drsné. Ale já myslím, že zakladatelka těmi „cizími“ knížkami myslela spíš takové ty malované v disneyovském stylu. Přiznám se, že nějaké taky doma máme (takové ty puzzle - knihy), ale vedou české knížky s krásnými obrázky
A abych nezapomněla, u nás je oblíbený i Medvídek Pú ![]()
@petull.a1 Já mám ráda i Disney, pár jich také mám, ale spíš jsem milovala animované pohádky v tv
než knihy. Disney je také klasika, ne česká, ale je ![]()
Je fakt, ze Disney proslavi snad vsechny mozne pohadky, jenze deti si pak mysli, ze je i jejich autorem. Treba takova Locika je stara pomalu jak lidstvo samo, ale jak frcela, kdyz vysla ta pohadka… A moje svagrova kupuje zasadne pohadky OD DISNEYHO, mysli si, ze jsou jeho.