Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás má teď největší úspěch knížka Pohádky skřítků Medovníčka a Barvínka. Čteme ji každý den dokola už od vánoc:-)
Já jsem radši pro české knížky a syn naštěstí taky.
@petull.a1 to by se Barče učitě líbila knížka Pohádky skřítků Medovníčka a Barvínka. medovníček je skřítek, který má rád včelky:-)
@ncc1701 píše:
Je fakt, ze Disney proslavi snad vsechny mozne pohadky, jenze deti si pak mysli, ze je i jejich autorem. Treba takova Locika je stara pomalu jak lidstvo samo, ale jak frcela, kdyz vysla ta pohadka… A moje svagrova kupuje zasadne pohadky OD DISNEYHO, mysli si, ze jsou jeho.
To si myslí i o takové klasice jako Sněhurka nebo Popelka ![]()
Jsem ráda, že spousta z Vás preferuje i českou literaturu, zvláště pak u dětí. Neříkám, že disneyovky a jinak kreslené jsou špatné, aby mě tu někdo nechtěl pranýřovat
, ale třeba taková Popelka v kočáře z dýně je něco jiného než české oříšky. A malované jsou taky dost, proto je spousta rodičů i bere-dyť jsou tak krásně kreslené. Z rodiny mi každý říká, ať kupuji knihy opatrně nebo radši vůbec. V manželově i mé dětské knihovně jich je spousta. Namátkou „Putování za švestkovou vůní“, „Kosí bratři“, „Nezbedné pohádky“ - moje a u manžela si vybavuji „Deník kocoura Modroočka“, „Já Baryk“, „Ferda mravenec“. Samozřejmě jich je víc, ale tohle je namátkou z těch českých.
Jak jste tu někdo zmiňoval Honzíkovu cestu, mám dvě verze s družstevním vajíčkem po manželovi a po mě z roku 93 nebo 94 mám už bez družstevního vajíčka. Nevíte co na tom je špatného, že to v novějších verzích vypustili? Jednou jsem viděla nějaký TV pořad k nějakému knižnímu výročí a ukazovali tam tuším druháky jak to čtou a paní učitelka je u toho družstva zastavila, jestli děti vědí co je to družstvo. A asi po půl minutě se přihlásil chlapeček, že prý něco jako farma. Tak mu to učitelka uznala.
Tak u nás teď od vánoc jede Martínkova čítanka od Petišky. Jsme skoro tříletý. Vždycky si oblíbíme jednu pohádku a tu čteme třeba 14 dní v kuse, i když ji už umí uplně nazpaměť
. Taky preferuju, starou klasiku. prostě to co jsem měla ráda já jako dítě, tak kupuji. Takže samozřejmě nechybí Špalíček od Hrubína, ale máme i nový Špalíček od Motlové. Nechybí Krtečkové, Ferda Mravenec, Zmatlíková Dětem, Honzíkova cesta. Musí být ještě dost ilustrované, ale příběh syna už taky hodně zajímá. Klasickou Diesnyovku máme snad jen jednu a to jen proto, když jsem ho potřebovala udržet po narkóze. Jinak je nevedeme.
@Adona-i píše:
@petull.a1 to by se Barče učitě líbila knížka Pohádky skřítků Medovníčka a Barvínka. medovníček je skřítek, který má rád včelky:-)
Díky, poohlídnu se po nich ![]()
Ahoj maminky, taky jsem dcerce hodne kupovala ceske knizky, ale rovnez i anglicke, protoze chodime na anglictinu od jejiho utleho veku. V posledni dobe jsme si hodne oblibily personalni knihy od nakladatelstvi MODRY SLON. Udelaji Vam z detatka hlavniho hrdinu/hrdinku celého příběhu - dosadí jméno, kamaráda a město. Je to skvely napad a pro starsti deti, ktere pudjou do skoly, jako je to u nas, navic i motivujici ke cteni
… Kdyztak mrknete na www.modryslon.cz
@zasemamina diky za tipy… klukovi (skoro 3) bych chtela taky neco ceskeho, uz jsem dostala doporuceni zminovaneho Pavla čecha, ale nevím čím začít - prý jsou spíš pro starší. Malý je zatím ujetý na mašinky, tak jedem Pohadky na kolejích - rad se chyta veci, ktere vidi a tak jim lip rozumi - a unas spíš uvidí vyhybku a semafor, než želvu nebo zebru (kluk no ). Ale ja mam pekne vzpominky na Doskocilovou (pohadky pro deti, mamy a taty)… jeste jsem slysela o autorovi na B (Brix nebo tak…) ale asi jsem spatne slysela ![]()
@zasemamina píše:
Maminky co čtete s dětmi, preferujete české knihy? Mám 4-letou dceru a myslím si, že česká kniha je pro děti lepší. Ale tím neříkám, že zahraniční nemáme. Naposled jsem na Vánoce kupovala Žofku - Macourek a Born. Dneska mě v knihkupectví hypnotizovali „Bubáci a hastrmani“ a „O chytré kmotře lišce“. No ale pro tohle jsem nešla, tak snad příště. Dceru jinak třeba baví „Strom pohádek z celého světa“ - čech sepsal hromadu různých i mě neznámých pohádek, ale některé byly dost horor-liška přemluvila tuším medvěda aby se sám vykuchal nebo co a pak snědla ty vnitřnosti. Tahle mi jednou stačila, dcera naštěstí moc nepochopila. Dále máme doma celou knihu příběhů o kohoutkovi a slepičce, taky moc krásné. Líbí se vám i dětem české knihy nebo dáte přednost „krásně malovaným disneyovkám“?
Co takhle:
Hanýžka a Martínek
Kluci, holky a Stodůlky
Z těch cizích: Zuzka a její pes Ňufka, Neználkovy příhody
@smoglik vyplněno. Edici technických pohádek máme doma moc rádi, už máme doma auto, letadlo a ježíšek nadělí motorku. Těšíme se i na čtvrtý díl
![]()
Díky za tipy na knížky. U nás vedou jednoznačně české, teď pořád čteme O pejskovi a kočičce a Maxipsa Fíka. Dceři jsou čtyři roky. Ale četly jsme i Ferdu, pohádky od Hrubína i tu Honzíkovu cestu. Zajímavé, že dceru Pů a podobné extra barevné věci vůbec neberou.
Nevie niekto z vás, či je nejaký rozdiel medzi prvým a druhým výtiskom knihy Dětský ilustrovaný atlas?
Co tohle? https://www.databazeknih.cz/…ansky-262137
Nebo tohle? https://www.databazeknih.cz/…r-dobr-12252