Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
K napsání tohoto příspěvku mně motivovala dcera mého známého. Sdílela na FB stav svého spolužáka, vypadal takto :
„1)Mam te rad:?? 2)Sel bich stebou ven;??? 3)Chodil bich s tebou;??? 4)Libis se mi ;??? 5)Co se mi na tobe libi;??? 6)Mam te rad???A td vimisli si otazku sam ;???
Daj like a mas to v chatu“
A vůbec se kolikrát zarazím nad tím co jsou schopni někteří lidé napsat. Jasné je, že se splete každý, ale toto je fakt dost, to se ani nedá číst. Děsím se toho, že si jednou moje dcery domů přivedou kluka a on jim napíše SMS „myluji te!“. Už mi asi z té mateřské haraší
. Zdá se Vám také, že pravopis už nikoho příliš netrápí
.
@Katerina000 píše:
K napsání tohoto příspěvku mně motivovala dcera mého známého. Sdílela na FB stav svého spolužáka, vypadal takto :
„1)Mam te rad:?? 2)Sel bich stebou ven;??? 3)Chodil bich s tebou;??? 4)Libis se mi ;??? 5)Co se mi na tobe libi;??? 6)Mam te rad???A td vimisli si otazku sam ;???
A vůbec se kolikrát zarazím nad tím co jsou schopni někteří lidé napsat. Jasné je, že se splete každý, ale toto je fakt dost, to se ani nedá číst. Děsím se toho, že si jednou moje dcery domů přivedou kluka a on jim napíše SMS „myluji te!“. Už mi asi z té mateřské haraší. Zdá se Vám také, že pravopis už nikoho příliš netrápí
.
Zda se mi, ze temi, ktere pravopis trapi, jejich okoli opovrhuje jako „grammar nazi“, a vlastne je to strasne cool nekoho setrit za to, ze upozorni na pravopisnou chybu. Jako jo, chybicka ulitne, carky lepsi neresit, ale ten prispevek, cos kopirovala, to „bi jeden nevimislel“.
Také se mi zdá. Copak, když si píšou s hrubkami puberťáci na facebooku, tak to ještě jde. Ale pravopis už dneska netrápí ani dospělé.. Vyřiziji denně několik desítek pracovních emailů a lidi píší jednu hrubku za druhou. A to já také nejsem žádný velký češtin a věřím, že jich ještě hodně přehlédnu. Vrchol vždyky je, když se pod hrubkou hodnou žáčka druhé třídy ještě důležitě podepíše nějaký Ing..
To padám ze židle..
Trápí mne v první řadě přihlouplé moralistky, které napíší mravokárný příspěvek, v němž se dopustí hrubky (!!!)
MOTIVUJE MNE… nebo MOTIVUJE MĚ.
Ano, pravopis mne trápí… (nicméně se s tím nikam nevnucuji)… a ano (nevím, jestli z mateřské), haraší Ti.
@BohunkaP No vidíš, a mám to
, nemohla jsem usnout tak jsem si chtěla ukrátit dlouhou chvíli a dostala jsem takový nářez
. Jdu si číst pravidla pravopisu. Dobrou noc. ![]()
@Katerina000, za to, žes nezačala ukřivděně kopat kolem sebe a vztekle diskutovat o míře závažnosti gramatických chyb, beru tu „přihlouplou moralistku“ zpátky.
![]()
Dobrou noc i Tobě. ![]()
@Katerina000 píše:
A vůbec se kolikrát zarazím nad tím co jsou schopni někteří lidé napsat. Jasné je, že se splete každý, ale toto je fakt dost, to se ani nedá číst. Děsím se toho, že si jednou moje dcery domů přivedou kluka a on jim napíše SMS „myluji te!“. Už mi asi z té mateřské haraší. Zdá se Vám také, že pravopis už nikoho příliš netrápí
.
netrápí jen hlupáky.
@Burj Chalifa píše:
netrápí jen hlupáky.
Svatá pravda. Někdy je pravopis tak otřesný, že je docela obtížné porozumět textu. Vzpomínám si, jak kolegyně v zimě vyprávěla, že jí přišla v noci sms: hot klice. Naprosto nechápala, tak zase usnula. Mělo to být „Hoď klíče“. Ten negramot pak mrznul do rána v autě.
@Katerina000 píše:
.
ignoruje y/i. pokud se me tyce, zrusila bych Y, ale byla jsem pocucena, ze ve Slezsku je rozlisuji i v mluvene reci. My tady v cechach je v mluvene reci vubec nepozname, takze se nea Y obhajit v psane forme „ze by tomu jinak nebylo rozumet“. Argument Slezanu ale beru.
Grammar nazi me taky stvou
Nam pocit, ze asi neumi nic, nez pravopis, kdyz se maji potrebu porad zviditelnovat. Nesmyslu je plny internet, pravopisna chyba alespon nikoho neposkodi.
Sice jsem par let studovala bohemistiku (nedostudovala), ale grammar nazi nejsem. Chapu, ze kazdymu jde neco jinyho, ja jsem treba dobra na jazyky, nekdo na matiku. Nad chybama se pousmeju, nekdy valim oci, co dokazou napsat technologove u nas v praci. Ale zas umej jiny veci, co ja ne. Dneska me zrovna pobavil pritel, napsal mi do sms „byliho“ misto „bilyho“, to uz jsem mela choutky ho opravovat, protoze to uz je jaksi fakt moc i na me
Ale nechavam si to pro sebe. Doma to prihodim jako dobrej forek, on se tomu zasmeje taky a jdeme dal.
EDIT: No zkratka jsem chtela rict, ze chyby me sice iritujou a i bavej, ale nikoho bych si nedovolila za to buzerovat. Na tom, jestli tvoji dceri budouci pritel napise „myluji te“ preci svet nestoji. Muj chlap je chytrej a sikovnej, presto mu to sem tam ulitne ( viz priklad vys) a to tak ze ziram, ale o to preci nejde.
@BohunkaP píše:
Trápí mne v první řadě přihlouplé moralistky, které napíší mravokárný příspěvek, v němž se dopustí hrubky (!!!)MOTIVUJE MNE… nebo MOTIVUJE MĚ.
Ano, pravopis mne trápí… (nicméně se s tím nikam nevnucuji)… a ano (nevím, jestli z mateřské), haraší Ti.
Ano, zakladatelka má v příspěvku chybu. Napsala MNĚ, což chyba je. Ale co já vím tak „MĚ“ se dá naradit „MNE“ - (motivuje mě i motivuje mne, ale ne motivujemně). Pokud to tak není, budu ráda, když mi to někdo vysvětlí…
@Kotatko03 píše:
Ano, zakladatelka má v příspěvku chybu. Napsala MNĚ, což chyba je. Ale co já vím tak „MĚ“ se dá naradit „MNE“ - (motivuje mě i motivuje mne, ale ne motivujemně). Pokud to tak není, budu ráda, když mi to někdo vysvětlí…
No však jo, Bohunka to taky tak píše…
@Pipet píše:
No však jo, Bohunka to taky tak píše…
Jj, jenom jsem si to chtěla ověřit.
@Katerina000 píše:
.
otázka věku.. můj kluk ve škole napíše v klidu diktát bez chyby a pak mi pošle sms ve znění: du na pc, vipadá to dobře ![]()
Takže to zase tak nehrotim… sama kolikrát až po odeslání příspěvku zjistim, co tam mam za šílenosti
ještě, že existuje editace ![]()
@Pudloslava nemůžeš nám zrušit Y, bo není cip jako cyp ![]()
Jsem učitelka, na FB mám jednoho žáka (2× propadl, píše nečitelně). Nedávno mi psal a nebyli jsme schopni se dobrat toho, co potřebuje. Já jsem mu napsala, že opravdu nerozumím tomu, co píše. On vcelku nešťastně psal něco ve smyslu, že se snaží, ale že to nedokáže vyjádřit (takhle to samozřejmě nenapsal). Smutné.
Jen rychlý výběr. 5 let mé práce ![]()
cituji:
Voma mi rikala no a ze jeste neni pes je jeste v utulku.
Jakoup jsem si novej telefon jo z internetu skousel sem zapnout ale nejde to a kdys to dam na nabijecku tak ani.jse to nezapne
Ale Jen kdys d na nabyjecku tak je tepla ani jse nezapne telefon
Jsem si mislel ze uvidím jonaše a jonáš mam tetka narozeniny?