Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ropucha 02 píše:
Svatá pravda. Někdy je pravopis tak otřesný, že je docela obtížné porozumět textu. Vzpomínám si, jak kolegyně v zimě vyprávěla, že jí přišla v noci sms: hot klice. Naprosto nechápala, tak zase usnula. Mělo to být „Hoď klíče“. Ten negramot pak mrznul do rána v autě.
No, to byl spíš blbec, protože pro takovou situaci má ten telefon tlačítko „volat“.
@Katerina000 píše:
K napsání tohoto příspěvku mně motivovala dcera mého známého. Sdílela na FB stav svého spolužáka, vypadal takto :
„1)Mam te rad:?? 2)Sel bich stebou ven;??? 3)Chodil bich s tebou;??? 4)Libis se mi ;??? 5)Co se mi na tobe libi;??? 6)Mam te rad???A td vimisli si otazku sam ;???
Daj like a mas to v chatu“
A vůbec se kolikrát zarazím nad tím co jsou schopni někteří lidé napsat. Jasné je, že se splete každý, ale toto je fakt dost, to se ani nedá číst. Děsím se toho, že si jednou moje dcery domů přivedou kluka a on jim napíše SMS „myluji te!“. Už mi asi z té mateřské haraší. Zdá se Vám také, že pravopis už nikoho příliš netrápí
.
Pisu ako cernosi v amerike. Tiez sa s pravopisom neobtazuju… asi ten pokrok dorazil uz aj k nam ![]()
Nejsem moralistak, ani se netrefuju do jinych za bezne chyby (i/y, carky, me/mne), taky je urcite delam. ale sem tam mi pada celist:
Tenhle rok je prome nejlepsim rokem co sem gdi mela
proste te miluji moc mi se hadame as bit se chceme a pak se smjejem ale tet us nemuzem
Nedávno jsem viděla hodně drsnou gramatickou chybu, ta mě fakt dostala. Jistá žena napsala, že dělala „řýzky“.
![]()
@j.a.n.i1 Ano ano. Nešťastník měl volací limit (prastaré tarify ho mají dodnes). Psala jsem to jen pro ilustraci.
Jako že někdy může být i pravopis opravdu životní problém.
@Izzz píše:
Jsem učitelka, na FB mám jednoho žáka (2× propadl, píše nečitelně). Nedávno mi psal a nebyli jsme schopni se dobrat toho, co potřebuje. Já jsem mu napsala, že opravdu nerozumím tomu, co píše. On vcelku nešťastně psal něco ve smyslu, že se snaží, ale že to nedokáže vyjádřit (takhle to samozřejmě nenapsal). Smutné.Jen rychlý výběr. 5 let mé práce
cituji:
Voma mi rikala no a ze jeste neni pes je jeste v utulku.
Jakoup jsem si novej telefon jo z internetu skousel sem zapnout ale nejde to a kdys to dam na nabijecku tak ani.jse to nezapne
Ale Jen kdys d na nabyjecku tak je tepla ani jse nezapne telefon
Jsem si mislel ze uvidím jonaše a jonáš mam tetka narozeniny?
a normalne se umi vyjadrit? Myslim mluvenym slovem.
@j.a.n.i1 píše:
No, to byl spíš blbec, protože pro takovou situaci má ten telefon tlačítko „volat“.
Pročtěte si diskusi „Češtinářské špeky“ a nebudete se divit už ničemu ![]()
A taky se tam občas i něco naučíte ![]()
@Pudloslava ano. mluví relativně normálně, slovní zásoba teda šílená. jak nezná všechna slova, co by měl, tak se ho často doptávám, abych zjistila, co myslí. písemný projev tragický. je mu 16 a píše: baBička, roPucha (a ještě v každém slově tak 3 další chyby). takže časem jeho písemnéprávě vypadaly takto: 1 neVim, 2 Nevym apod…
@lovesmile píše:
Nedávno jsem viděla hodně drsnou gramatickou chybu, ta mě fakt dostala. Jistá žena napsala, že dělala „řýzky“.![]()
![]()
![]()
Já jsem nedávno četla na FB status - Byly sme zbyrat hřiby
Ale řyzky jsou teda jeste lepší ![]()
@Vlkoška píše:
Já jsem nedávno četla na FB status - Byly sme zbyrat hřibyAle řyzky jsou teda jeste lepší
Taky to mám z FB, z nějaké skupinky o vaření.
Prostě mazec. Po „Ř“ tvrdé Y napíše opravdu jen yntelygent. ![]()
To zbýrání hřibů je proti tomu cajk.
![]()
Všechny světové strany…to všechny, je to zájmeno neurčité, že? Žádná číslovka, ale zájmeno, že?
@terinka4444 všechny zájmeno, světové přídavné jméno. Pošli klidně SZ
@matkabagristy píše:
@terinka4444 všechny zájmeno, světové přídavné jméno. Pošli klidně SZ
já jen to všechny
ještě čtvrťáka udolám, ale někdy mi to dá děsnou fušku, nenechat se nahlodat ![]()