Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Kuchaři a kuchařinky, prosím o radu. Jak uchovávat česnek, popř. jak ho konzervovat? Dostala jsem od babičky česnek, mám ho v malinkém kýblíčku od zmrzliny (bez víčka, to se mi nějak zatoulalo) a zjistila jsem, že se mi začíná kazit. Jak ho tedy skladovat, nebo dá se dát do mrazáku? Pokud ano, v jaké podobě (celé stroužky, prolisovaný)? Nebo ho uchovávat naložený v oleji (popř. jak na to)? Nebo nějaký jiný trik? Děkuji za odpovědi.
Jsou různé způsoby, ale osvědčilo se mi prolisovat s trochou soli a zamrazit, pak stačilo vytáhnout a mohl se používat.
Rozebrat na stroužky, dát do sklenice od přesnídávky a šup s ním do mrazáku.
Do oleje můžeš taky, musí být celý schovaný.
Jo a jestli ho máš v plastové krabičce, tak se nediv, že se ti kazí. Potřebuje větrat.
A když ho dám celý do mrazáku (když tam dám jakoukoli zeleninu, tak je pak jak bláto po rozmrazení) nestane se to samé s tím česnekem? Jak dlouho vydrží vůbec v tom oleji naložený?
No pak, když ho vyndáš, tak ho dned použít - nerozmrazovat.
V oleji netuším, já to nedělám. Mám v kameninovém hrnci a v pohodě mi tam ve špajzu vydrží celou zimu.
mi uchováváme česnek ve sklepě,vlastně jsou to lehce očištěné paličky postavené ve sklenici a vydrží do dalšího roku,záleží jestli máte sklep…
Uchovávám celé stroužky (ustříhnu jen dlouhý stonek a pověsím svázené co špajzky, aby se ničeho nedotýkaly).
Když se mi náhodou urodí s plísní
, tak oloupu a čisté stroužky dám do skleničky do slunečnicového nebo řepkového oleje. Musí být celé ponořené. Zatím mi takhle vydržely v lednici asi tak 3 měsíce. Možná by vydržely i dýl, ale máme velkou spotřebu a nestíhám jich dost vypěstovat.
Tak vám děkuju za názory, špajsku nemáme, tu jsme zrušili kvůli koupelně. Sklep sice máme, ale mimo dům a zarostlý pavučinama. Tak ho zkusím teda prolisovat a dát tak.
Já mám zkušenost, že česneku nesvědčí vlhko ve špajzu, naopak, koupila jsem si na jarmarku český krásný svazek svázaných celých paliček, pověsila jsem si to v kuchyni přímo vedle trouby na tyčku, co mi visí polička s kořenkami, doma máme min.22 st. a vydržel mi krásně tvrdý, nevyčpělý ani neplesnivý do dalšího roku, akorát před jarmarkem jsem uřízla poslední paličku. Takže já bych si klidně pověsila někde v kuchyni, ne nad vařič, aby na něj nešla pára, ale ani sousední trouba mu nevadila a vydržel! ![]()
(taky teda doporučuji koupit si někde český (nebo polský), ne ty čínské v hyper-super, to je nebe a dudy…)
ja ho zkousela dat taky do sklenky od presnidavky ale po rozmrazeni byl cesnek hodne vodnaty uz to neudelam
@Pettulle píše:
A když ho dám celý do mrazáku (když tam dám jakoukoli zeleninu, tak je pak jak bláto po rozmrazení) nestane se to samé s tím česnekem? Jak dlouho vydrží vůbec v tom oleji naložený?
Ahojky ženy, česneku si vytáhnu jen tolik kolik potřebuji, nechám ho jen mírně rozmrazit a pak se sním výborně pracuje…hodně úspěchu při konzervování a zpracovávání zeleniny… ![]()
Nikdy ho nenechávejte uplně rozmrazit a žádnou zeleninu, zůstane to jako hadr.
Do polévek dávám všechno zmrzlé a jsem stím spokojena ![]()