Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
mám na vás prosbu. Chtěla bych znát Váš názor na cestu do ameriky s 2-2,5letým dítětem. Kamarádka mě stále zve na návštěvu a já bych za ní moc ráda přiletěla, ALE: cestovali bysme příští rok, kdy Jiříkovi bude 14měsíců anebo později 18měsíců. Napíši teď příklad odletu: odlet z Prahy v 7.00h.ráno (musím tam být 2hodiny před a cesta do Prahy nám trvá 1,5hodiny) tj. ve 3.30 opouštíme domov, letíme 10hodin do NY, tam čekáme cca 5hodin na spojení do Charlestonu, letíme asi 2hodiny, jsme na místě, ale musíme ještě jet autem tak hodinu cesty, aby jsme dorazili do cíle, je kolem 2.00hodiny ráno následující den. A to nepočítám s časovým posunem. Názory v mém okolí se různí. Já osobně si myslím, že je to pro Jiříka velmi náročné.
Děkuji Vám za Vaše názory.
Jana
Jani, ja myslim, ze ti nejlepe poradi holky z denicku Zijeme v cizine. Ale ty chodi na net vetsinou pres noc kvuli casovemu posunu, takze doporucuji nenechat diskuzi zapadnout, at ji maji na ocich.
Terik
Ahojky.
Tak mě by to taky zajímalo. V květnu nebo zaří by jsme tam chtěli letět za kamarádem. Letěli by jsme do LA. Cesta 12hod. Je fakt, že oni cestu sem i zpátky s roční holčičkou zvládli. Furt mi to v hlavě šrotuje, tak pište.
Dík M
Ahoj,
já bych tohle s tak malým dítětem neabsolvovala, podle mě je to opravdu příliš. Taky musíš počítat s katastrofickými scénáři (to je moje specialita
), že třeba někde uvíznete nebo na půl cesty propukne nemoc atd. A taky, že to budete muset absolvovat nadvakrát.
Když počkáš rok dva, bude to už úplně jiné, s tříletým dítětem se dá domluvit a vysvětlit mu, že třeba teď prostě musíme tady počkat, taky už to pro něj bude větší zážitek a nebude tak prudit
. Takže osobně si myslím - NE.
Zuzana
jéééééé já tam napsala ve 14-18 měsících. Jiříkovi bude 2roky a 2měsíce anebo 2,5roku
Zatím díky Jana
Letela jsem nekolikrat mezi USA a Evropou a deti ve veku Tveho Jirika nebyly vyjimkou. Nektere obcas plakaly a sousede v letadle to tezce nesli, ale ja vzdy sedela dost daleko
Ovsem i na to je treba se pripravit - spolusedici nemusi byt nadseni. Nevim, proc v USA budes cekat na prestup 5 hodin? Obvykle lze zvolit mezi nekolika variantami, ty vyhodnejsi jsou casto drazsi, ale v tomhle pripade bych radeji zaplatila o neco vic za „zkraceni“ cesty nez min s prodlevami na letistich. A vubec bych hledala ruzne zlepsovaky. Pokud nejsi z Prahy, proc si nesezenes ubytovani (treba i v hotelu) a neprijedes o den dva driv, aby toho nebylo na maleho tolik najednou? Jinak bych to asi zkusila…
Jani, myslim, ze to neni tak zly. Sice se cestuje vetsinou lip s mladsim deckem dokud lezi, anebo pak starsim, ale kolem dvou let to taky neni zadna katastrofa. Ale samozrejme zalezi, jakyho mas cilouse
Mam znamou, ktera bydli v Kanade, ma kluka ted dvouletyho a v Cechach byli nekolikrat, naposled tusim loni na jare, kdy mel maly 15-16 mesicu, behal jak nerizena strela a hlavne zadna domluva jeste nefungovala. Lepsi je letet na noc, rikala, ze malej vetsinu cesty prospal.
Urcite ti jeste nekdo napise primou zkusenost.
Na jare se vraci muj bratranek s Australie s 10ti mesicni holcickou, tak jsem na to zvedava. Myslim, ze to je na cestovani horsi vek, dokud jenom leze, pokud je to drak ![]()
Ahoj Jani. My v USA zijeme. Ne, ze bychom pravidelne letali domu, ale muj nazor je, ze ve 2.5 letech se to zvladnout DA. Samozrejme zalezi na kazdem decku, ale myslim si, ze kdyz se chce, vsechno jde.
Je jasny, ze maly/mala nebude celou dobu vzorne sedet a usmivat se nebo spat, ale vzdycky se to da nejak zvladnout (chvili spat bude, chvili muzete prohlizet knizky, hracky, projit se po letadle…) Uvidis, ze let utece ani nebudes vedet jak.
No, zalezi podle me hlavne na tobe samotne. Pokud sama chces hodne moc letet a kamaradku videt, urcite se nedej odradit letem, stroprocentne to zvladnete.
Ja osobne bych do toho sla! ![]()
Chapu, ze pokud se nekdo sam boji letat, s mimcem mu to rozhodne jeste neprida. Ale podle me je vetsi pravdepodobnost, ze me ve meste srazi auto, nez ze se mnou spadne letadlo.. Toz tak. ![]()
Pekny den, Jana a Kacka.