Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím Vás holčiny a zkušené maminky,
já to mám ještě za pár, ale chtěla bych se zeptat jestli máte některá zkušenost se spaním s miminkem v manželské posteli spolu s rodiči. Mám kamarádku, která spí se svojí holčičkou a jsou nesmírně spokojené. Malá nádherně spí a nikdy nebyl žádný problém. Je mi jasné, že bude trochu pláče při odnaučování, ale snad to za to stojí?
Můžete poradit, napsat svou vlastní zkušenost?
Děkuji. LiLu.
Ahoj Lilu, já už to zažívám podruhé a zatím dobrý. Je to pohodlnější kvůli kojení - nemusím pořád vstávat a brát ji z postýlky, vzbudí mě už to, že se vrtí, takže máme noci bez křiku, a taky jsem klidnější, protože Rozinku nemusím chodit pořád kontrolovat, jestli není poblinkaná nebo se nedej bože nedusí.
S Kristýnkou jsme spali asi do 4. měsíce, pak se začla otáčet, takže šupajdila do postýlky, aby mi z postele náhodou nespadla.
Jinak moc dlouhé společné spaní nedoporučuju, mám šestiletého bráchu a ten za nic nechce spát sám v pokoji, takže spí pořád v ložnici, což už je celkem trapas ![]()
Katka
Ahoj LiLu,
já mám zkušenost hlavně negativní. V období kdy Filip vstával v noci po hodině se mi mockrát stalo, že jsem u toho usnula
. A můj manža který má velice tvrdé spaní, se na něj několikrát otočil. Vždycky byl kvůli tomu na mě naštvanej, pak i špatně usínal, protože se bál, že si na malýho zase lehne.
Takže jsem se tyto „nehody“ snažila eliminovat, až to postupně vedlo k přestěhování malýho do pokojíčku. A světe div se, spí tam celou noc bez probuzení. Ale než jsme k tomu došli, trvalo nám to celých 9 měsíců plných hádek a tichých domácností ![]()
Ať už se rozhodneš jakkoliv, tak Ti přeju krásné spaní bez nehod a bez častého buzení.
Katka
Já bych se asi pořádně nevyspala, pořád bych se budila, jestli jsem malou nezalehla
. A taky bych měla strach z toho odnaučování. Ráno si ji vezmu do postele klidně na 2-3 hod. Jinak přes noc je zvyklá v postýlce sama a žádné problémy nedělá. Nenechávám jí ani svítit. Prostě zhasnu a odejdu. Do postýlky už se těší. Má tam pověšené hračky, chvíli i hraje a pak usne. Pokud si dítko zvykne usínat s tebou, budeš to mít potom náročné. Musím dodat, že postýlku mám vedle postele.
Ahoj,
my jsme spávali s mimi od narození - buď vedle mě na kraji postele kde byl přiražený koš, ve kterém taky občas spinkala a nebo mezi námi na velkém polštáři, vždycky jsem ji dole zapřela malým polštářkem aby nesjela (měli jsem problém s ublinkáváním,proto ta šikmá poloha). Pak mezi 3 - 5. m spala většinou v koši a později v postýlce, ale od toho 5. měsíce ji máme v posteli zas
ovšem teď už se v noci strašně vrtí a my máme úzkou postel a tak se ji to snažíme odnaučit (se střídavými úsoěchy :.)) tzn. jednu noc spí v postýlce a druhou u nás - podle toho jak moc v noci protrstuje :.)) Doüfám že se nám podaří ji nadobro přestěhovat do její postýlky než budu znovu těhotná, s břichem bysme se tam už nevešli ![]()
jo a nedej na řeči „chytrých“ že můžeš mimi zalehnout.. to jen velmi těžko, mamina po porodu má smysly i ve spánku velmi nabroušené a jen těžko by své mimi zalehla..
Klaris
tím řeči „chytrých“ jsem nechtěla holky výše urazit
psala jsme to dřív než tam byly komentáře :.))
K.
Ahoj,
tak já si zase to společné spinkání nemůžu vynachválit. Máme to tak od narození a pohoda. Já vím, odnaučování bude horší
.
Maťas usíná ve své postýlce (a spí v ní i přes den) naprosto bez problémů.
Kolem půlnoci už si ho beru k sobě a spinkáme spolu. Máme postel ze tří stran u zdi (aspoň k něčemu je ta naše uzounká ložnice - 1,71m), takže spdnout nemůže. Ze čtvrté strany jsou 2 schody, které ráno v pohodě sleze. Budí se pořád stejně, jak kdy, 2-5× za noc, ale nepláče, jen dám dudu nebo vodičku a chrupeme dál.
Tak cca od 6 se pomalu probouzí, ale tím, že ležím hend vedle něj, přitiskne se na mě a spíme do 7:30 až 8:00, paráda. Je mi to moc příjemné, když na sebe v noci funíme… ![]()
M.
Ahojky,
tak tu budu asi jedna z mála, protože naše Verunka spinká od začátku ve své postýlce ve svém pokojíčku, který je hned vedle ložnice, takže do něj dobře vidím.
Noční vstávání ke kojení mi nedělalo žádné problémy, malou jsem si vzala do postele, nakojila a zase šla spinkat do postýlky.
Teď už spinká ve své velké posteli a malou postýlku přenechá bratříčkovi nebo sestřičce
.
Mělo to velkou výhodu i v tom, že se manžel necítil narozením miminka nijak odstrčený, nemusel chodit spát např. do obýváku a mohli jsme si užívat manželských radovánek bez „omezení“
.
ahoj, už tu bylo mnoho diskusí na toto téma, naposledy předevčírem…záleží na Tobě, co Ti bude vyhovovat. Jak často se Ti malé bude budit na kojení, jak budeš unavená…Pokud kojit nebudeš, tak Nutriloňáci:) spí většinou záhy celou noc.
Mě vyhovuje společné spaní, asi půl noci spí malý u sebe, pak šupajdí ke mě. Kojila jsem donedávna i co hodinu, tak by bylo neúnosné pořád vstávat. Navíc blízkost miminka je úžasná! Taky ale záležíá na tom co, Tvůj partner, mému muži to nevadí. Ale když náhodou při kojení neusnu., snažím se už malého přenést zpět do postýlky, přece jen se tak pohodlně nevyspím. Ale v počátcích, když byl malinký, jsem byla ráda, že ho mám u sebe, věděla jsem že dýchá a je mu fajn:)
Takže si to udělej, jak to bude vyhovovat vám všem:))
K.
Ahojte,
tak náš Pavlík spinkal do 6týdnů v postýlce a pak už s námi v posteli, protože šíleně trpěl na prdíky a skoro celé noci proplakal… Navíc se budí min. 1× za 2 hodiny na kojení a já už neměla sílu na vstávání ![]()
Nicméně jsme s tím spokojení, náš taťka nemá se zaleháváním problém, Pavlík spinká líp a když ho budí prdíky nebo zoubky, stačí se k němu přitulit a hned je líp…
Jen já se vyspím trošku hůř, protože se ke mně Pavlík pořád přisunuje, takže ráno spím úplně na krajíčku postele
Ale ve srovnání se vstáváním každou hodinu spím královsky ![]()
Každý ať si to zařídí, jak mu to vyhovuje ![]()
Ahoj.
Radimek spal od narození ve své postýlce. Narodil se nedonošený a na oddělení se mnou spát nemohl. Nějak jsem si za ty týdny zvykla, a pak už se bála, abych ho nezalehla, byl strašně drobný. Navíc manžel také preferuje samostatné spaní.
Do 5 měsíců jsem měla postýlku hned vedle postele, protože jsem nekojila, stejně jsem musela vstávat a nijak mi to nevadilo. Potom jsme se přestěhovali a Radimek dostal vlastní pokojík. V noci nás dělí jen stěna a otevřené dveře.
Na jedné posteli jsme spali jednou. Byla jsem nevyspalá a příšerně okopaná. Do noh by to ještě šlo, ale ty kopy do čelisti ( Radim strašně putuje) nebyly nic moc. ![]()
Beruška
tak u nás taky tak donedávna sem vstávala nakojila uložila.Ale teď spí do prvního kojení v kolíbce a pak už nezvládám vstát a uspávat a ukládat tak spí se mnou.A je to fakt moc příjemné.Zachvilku to bude pryč a bude semi stýskat takže kdo to prcka nemůže odnaučit tak ať si řekne nebude to věčně a eště budu ráda vzpomínat… ![]()
Mufinko,
můj manžel spí většinou taky v obýváku, ale ne proto, že by se nevešel, ale chodí spát po půlnoci a vstává dřív než my, takže i kvůli budíku a tak je to lepší. V noci by nás budil a ráno taky. Navíc si libuje, jak má v obýváku klid, nikdo ho v noci nebudí (Mates) a navíc tam chrupe s pejskem, kterého teď moc do postele nechci.
A proč to píšu, manželské radovánky neutrpěly vůbec. Teda spíš utrpěly, ale ne společným spaním, nýbrž poporodním útlumem (ale to je na jinou debatu). Během spánku obvykle k ničemu nedochází
, takže to, že za námi v noci nepřijde, na závadu není. No a večer jsem s ním vlastně v tom obýváku až do pozdních hodin, kdy jdu sama spát. Je tam taky postel, takže je vlastně vše při starém, navíc se nemusíme bát, že Máťu vzbudíme.
Bydlíme totiž ve 2+1, takže samostatný pokoj Mates zatím nemá.
Postýlku už má taky velkou a je v ní moc spokojenej. Nisméně - chce za mnou pořád. Naštěstí ta doba se pořád mírně posunuje, takže se snad jednou dočkám, že bude chodit až k ránu. zatím ale ani nechci ![]()
M.
Ahoj,
náš Matýsek byl velmi neklidné miminko, první tři měsíce skoro probrečel
Byl blinkací, k tomu prdíky až do 11 m, přes den nespal déle než 20 minut v kuse. Skončil v naší posteli
Sice se dál budil s řevem každou hodinu, ale hned jsem ho mohla zadudlíčkovat nebo dát napít a přitulit se a eliminovat tak větší brekot a utěšování. Taky jsem měla strach, jak ho to budeme odnaučovat, ale zdá se, že se to vyřešilo samo. Jakmile minul 13 měsíc, přestal vyžadovat přendání po půlnoci z postýlky k nám do postele. Prostě tam najednou spí sám až tak do půl sedmé. Pak si přendám k nám a když se daří, vydrží i do devíti spát. Pořád tomu nemůžu uvěřit, že po víc jak roce se zase vyspím ![]()
Lasička a Matýsek 13 m.
Ahojky. Tiez mame doma model „zaspavam v postielke po pol noci sa stahujem k mamke“ ![]()
Takto nam to vyhovuje vsetkym, ked kojim a som este hore, tak ho prenasam, ale ked za zobudi a ja idem pre neho v polospanku, tak jednoducho zaspim a ani si nepametam, kedy som pre neho bola. Chodim pre neho dost daleko do inej izby. Tiez som tomu neverila, ked mi opisovala sestra, ze takto funguje, do 4 m, som sa vzdy prebrala a prenasala a pametala si co sa dialo. Ale dlhodoba unava asi robi svoje ![]()
Takze aj keby som ho ako chcela prenasat, tak sa to neda, ked pri tom spim.
Maly sa budil v priemere po 2h, teraz je to uz skor k tym 3, ked sa nedeje nic nezvycajne.
Takze vecer spi v postielke mame s manzelom klud a cas pre seba a v noci aj tak spime, takze je to jedno. On spi v spalni, ja s malym mame velku postel sami pre seba, takze sa vyspime krasne. Pri posteli mam madrac, keby nahodou padol.
Ak sa nahodou v noci vela budi a je najedeny,ale lozi po mne a nevie spinkat, tak sa vymenime s muzom a spi s nim on, jemu spi kludne a ja dobieham len na kojenie. ![]()
proste spime flexibilne
![]()
Vyhodou je naozaj to, co spominala Meduza, muz nas nebudi, ked vstava do prace a maly mi zacal spavat od 20,00 do 8,00 obcas sa zadari aj 8,30. Ked spaval muz s nami, tak bol hore najneskor o 7,00 kedy on vstaval. Taktiez ked spaval v postielke, sa budil rano skor a nebol dospaty, teraz ma skoro cely den dobry naladu.
Zatial to moc neriesim, dufam, ze sa bude predlzovat ten interval spania v postielke, alebo to vyriesime dohovorom a nejakou atraktivnou dospelackou postielkou ![]()
A je to neskutocne krasne sa rano budit na to, ze mi otvara oci, dava pusinky, tuli sa, lozi po mne. To mi vynahradza aj to nocne budenie. ![]()
Je to naozaj na tebe ako vam to bude vyhovovat a hlavne, ake budes mat dieta, niektorym pritomnost rodicov prekaza, rusia ich, niektore ju vyzaduju. Keby sa mi maly nebudil tak casto, tak by pravdepodobne spaval v svojej postielke celu noc, ale behat tam kazdu hodinu (aj take casy boli), nie je moc realne. ![]()