Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
KatkaN:
Jé, tak u vás taky konflikty kvůli spaní malýho v postýlce?? Já si malýho taky vezmu na kojení, u toho usnu, on pak taky
a ještě na sebe přetáhne deku (bez toho neusne), takže je dobře maskovanej a tatínek ho objeví až po tom, co mu lehce zalehne ručičku a malej zaprotestuje. Pak důrazně zaprotestuje ten velkej!
. A ráno má ke mě řeč
, leč je to dost marné, protože já prostě usínám v minutě jako špalek a ať si malej u toho prsu dělá co chce, že jo
. U prvního mimča jsem byla hrozně důsledná, bála jsem se, aby nám nezůstal v posteli do 5 let, tak jsem ho vzorně vracela do postýlky, teď jsem víc rozmazlující - nebo víc unavená? To je taky možný
. Ale po tom, co jsi napsala, uvažuji, jestli Toma taky nepřešoupnem - přes den vydrží bez kojení i 5 hodin, v noci mě „trénuje“ každý dvě hodiny!!!, což je fakt chvílema k nepřežití! A ať se večer či v noci plížím do ložnice sebepotišeji, sotva vlezu do postele, je vzhůru a dožaduje se mého prsu!!!!!
Manžel říká, že má na mě radary
.
Ivča
Ahoj Lilu,
Lukášek spával od narození ve své postýlce - měla jsem strach ze zalehnutí, z toho, že ho pak neodnaučím apod. Pak nastalo období, kdy se v noci hodně budil a já jako živá mrtvola pořád vstávala, kojila, ukládala malého a ulehala.....pořád dokola. Zpočátku jsem pak začala u kojení usínat (teprve až v tomto období jsem začala kojiv v leže, jinak do té doby v sedě ve dne v noci), pak jsem se probrala a Lukáška dala do postýlky, pak už jsem ho nevracela........
Dnes je tomu tak, že Lukášek spí v postýlce do druhého nočního kojení - první je ve 23, to ho ještě uložím do postýlky, po dalším kojení (to už není tak pravidelné mezi 1 a 3 hodinou ranní) už si ho u sebe nechávám do rána.
Vždy jsem patřila k maminkám, které se hrdě hlásily k tomu, že dítě spí v postýlce a nerozvaluje se v posteli u rodičů. Ale člověk míní............
Je to spíš moje pohodlnost, že Lukášek spí s náma, jsem si toho vědoma ( jak někdo už psal, v klidu ho kontroluji, zda je přikrytý nebo dám cumlíka, nakojím apod. a nemusím pořád vstávat) a asi jsem si tím zadělala na problémy.
Přeji pohodový porod a dobrou volbu místa spánku miminka ![]()
Ahoj
Ahoj,
já ještě nepřišla na nic, co by bylo krásnějšího, než když se k tobě v noci přitulí to malinkatý teplý tělíčko, dá ti tlapičky kolem krku a zafuní ti do ucha. Vřele doporučuju!!!
Protože mám druhé dítko, vím, že to bude trvat jen chvíli, časem dá dítko bohužel přednost své posteli. Takže zatímco u dcery, které je dnes sedm, mě občas takhle v noci napadlo, jestli s náma nebude spát ještě v patnácti, u syna mě občas napadá, že by to mohlo trvat až do jeho patnácti
.
Zuzana
Ahoj,
tak u nás to probíhalo a probíhá přesně tak, jak píše Zuzana. A já si ty chvíle opravdu vychutnávám, protože je to naposled.
![]()
Ahoj,
přikláním se k názoru, že je to skvělé. Navíc když se k Vám do postele přestěhuje ještě starší. Jedna 8 měsíční a z druhé strany 4 1/2 letá. Naštěstí ta malinká to nevyžaduje až tak často. Spíš se tam stěhuje až ráno na mazlení a blbnutí. A to v sobotu a v neděli ještě přileze ta nejstarší 14 letá. Prostřední zřejmě potřebuje živočišné teplo a leze k nám. Topili jsme kvůli ní hodně, víc jsem jí oblíkala, jestlí jí není zima. Nebyla. Stejně přilezla k nám. Prostě potřebuje cítit mámu. Takže teď abych se trochu vyspala, usíná v mojí posteli a já když jdu spát tak jí přenesu. JInak se s totiž moc nevyspím. Vrtí se jak vrtichvost, rozhazuje rukama, prostě děs a běs. Četla jsem o tom nějaké chytré články, v podstatě to není na závadu. Maminka i miminko spídaleko klidněji, protože jsou u sebe. Tak jak byli zvyklí v těhotenství. Miminko se nebojí, že máma není u něj a spí plnohodnotněji.
Moje maminka to velice odsuzuje, že za nich to nebylo. A je také pravda, že si nepamatuji, že bych jako 14 letá si k ní vlezal do postele a mazlila se s ní, jako Linda se mnou. Myslím si, že se tím hodně buduje. A odnaučování? Někomu půjde lépe někomu hůře, ale to jsou pidi věci oproti tomu co nás s nimi ještě potká.
A opravdu není nic krásnějšího než když Vás to dítko v polospánku chytí okolo krku a zašeptá Vám, že jste ta nejlepší maminka na světě.
Hamina
Ahoj holky,
jdu za vámi opět pro radu. Naše Natálka spinká se mnou v posteli. Jsem naprosto spokojená, v noci se jenom otočím, dám ji prso a spime dál. Ale mám strach z odnaučování. Myslím, že už to hodně vnímá že je u mě a tak bych ji ráda už dala do své postýlky. Myslíte že se tam naučí spinkat? Jenže máme malý byt a,,ložnici" máme v obýváku.. Takže postýlka je tam taky a není tam vůbec klid. Máme teda ještě pokoj úplně vedle ale je v šílenym stavu a momentálně nemáme vůbec peníze na to, aby jsem to tam dali tak do kupy.
Takže moje otázky zní: Jestli má cenu teď malou učit na postýlku a popřípadě jakým způsobem? A jestli si myslíte že ji v budoucnu (asi tak v roce) bude vadit, když se přesune do svého pokojíčku kde bude najednou klid? Nevím jak to mám teď vyřešit v obýváku ten klid prostě neuděláme
Děkuji moc:)
@soleile spíš naopak.. Malá usínala v obýváku, do ložnice jsem jí přenášela až když jsem šla spát já.. Kolem toho roka jí to začalo vadit, prostě tak neusnula.. Dokonce jsem na usínání musela v ložnici i úplně zhasnout..
Teď jí je šestnáct měsíců, stále kojím, má postýlku bez postranice přiraženou k mé posteli, vyleze napije se, chvíli je u mě, pak jí zase šoupnu do její a tak pořád dokola ![]()
No a v jak hroznem stavu je ten pokoj? Ja jen, ze my jsme malou v pul roce davali do pokoje vedle, protoze jsme ji v loznici rusili a jak se nekdo prevratil v posteli, byla hned vzhuru. V sestinedeli spala se mnou v posteli a pak ji to zacalo vadit-sama si rekla, ze chce svoji postel (pritom pred tim v postylce nevydrzela ani minutu), pak sama dala najevo, ze chce vlastni pokoj ![]()
Jestli mate tak moc maly byt, urcite se pokoj bude hodit, i kvuli navstevam, kdyz ditko bude nemocny a bude vic spinkat atd. My jsme pokoj jen vymalovali a zatim nic vic s nim nedelali. Neslo by ho zatim jen vymalovat a treba na zem dat superlevny koberec ci lino? My treba se ted od zari pereme s nemocema a nedovedu si predstavit, kdyz je porad nekdo nemocny, ze zijeme jen v obyvaku…
Ale co se tyce spani prcka u rodicu-jestli vam to vyjovuje, tak bych to neresila. Stejne jsou 2 tabory-jedni to propaguji a druhy zatrcuji-myslim, ze kdyz to vyhovuje rodicum i ditku, neni co resit.
Ja jsem si ted vzala malou 14 mes. do postele, pac byla nemocna a byla to katastrofa-nevyspala
se ani ona ani ja, jak byla bez teplot, sla spat k sobe a byla spokojena. Kamaradi spi v posteli s 4-letou a 2-letym a vyspi se vsichni, jsou spokojeni