Čeština - děti, jaké i/y? :)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
QQQQ
23.4.12 10:02

@Susanna tak to bude asi fakt jak říkáš :mrgreen: :kytka: Hele a nepíšeme spolu zítra odpoledne písemku? To by byla náhoda :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
443
23.4.12 10:03
@Susanna píše:
No, to sice je dítě a dítě :lol: Ale když to vyjadřuješ všeobecným podmětem (my), tak musíš brát v potaz, jaké pohlaví (když to tak musím blbě napsat)se za tím skrývá. Jakmile tam je jeden chlapeček, všechny holčičky převálcuje a prostě je měkké I. (Narodili jsme se, hráli jsme si)
Kdyby byla věta: Děti si hrály na písku. a na tu v kontextu navazovala další - Zamazaly se. a je jasné, že to pokračuje a podmět je stále děti, bude tvrdé Y :lol:
Jsem učitelka češtiny, tak si troufám tvrdit, že radím dobře :mrgreen: :mavam:

Ano,souhlasím!!!!
Napsala jsi to přesně! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
23.4.12 10:04
@BohunkaP píše:
Nemáš - tedy, takhle jednoduché to není.

Tahle kniha patří nám, Pavlíkovi a Kačence. NARODILI jsme se dne…
ALE
Jsme dvojčátka, Pavlík a Kačenka - úplně normální děti, které se NARODILY dne…

Příspěvek upraven 23.04.12 v 10:02

No takže ostuda :oops: :oops: :oops: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Stydím se a omluvuju za špatnou radu :oops: :oops: :oops: :mrgreen: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
22756
23.4.12 10:04

@ww nepíšeme, já si teď užívám mateřské dovolené :mrgreen: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5761
23.4.12 10:05

narodili
nebo narodily
1. narodily se nám děti

• ty děti (jako ty matky)

2. narodil se nám kluk a dcera
3. narodila se nám dcera a syn (1. dcera - proto ženský rod)
narodili jsme se - podmět MY všichni - vždy měkké i, pokud je tam přítomen alespoň 1 mužský životný rod
ALE
Jsme Jana a Katka. Narodily jsme se v září - Y - oba ženské rody.
Jsme Jana a Petr - narodili jsme se v září. - blíž k přísudku je Petr - rod mužský životný
a úplně výjimečně to jde i Jsme Petr a Katka - narodily jsem se, ale to je pak jen ve funkci terciální přísudku v obligatorním postavení ve větě… takže vy byste si to Y neobhájili

Takhle mi to bylo vysvětleno přímo češtinářkou, ale já bych se řídila tím tučným :lol: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: Ta čeština je pěkně :zed: :zed: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
23.4.12 10:05
@BohunkaP píše:

ALE

POkud by byl podmět dvojčátka, tak by ve shodě nebylo žádné I/Y a bylo by dvojčátka se narodila :lol: :mrgreen: A je po problému s pravopisem :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
23.4.12 10:07
@Susanna píše:
POkud by byl podmět dvojčátka, tak by ve shodě nebylo žádné I/Y a bylo by dvojčátka se narodila :lol: :mrgreen: A je po problému s pravopisem :pankac:

taaaak :palec: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catie
23.4.12 10:18

Pokud chceš psát v první osobě množného čísla a použít slovo „jsme“, tak je to narodili jsme se

Pokud bys „jsme“ nepoužila anebo použila v jiné větě, tak by to bylo s tvrdým Y - např. jsme děti, které se narodily…(„jsme“ je v přechozí větě)

• Citovat
  • Upravit
Naima
23.4.12 10:19

Na písečku je 10 holčiček a 1 chlapeček a je tam měkké i, protože chlapeček holčičky zválcuje. Pamatuji si, jak jsem byla ve škole už ve svém útlém věku šokována tou nespravedlností :lol: :lol: .

• Citovat
  • Upravit
3853
23.4.12 10:24

Prostě my jsme se narodili!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.12 10:25

děkuji, děkuji, nechám „i“ … to tvrdé tam stejně nesedělo..... doblbla mě máti, nikde v textu není ani děti… ani dvojčátka :)) prostě je to z jejich pohledu… někdy to píšu z pohledu holčičky a někdy z pohledu chlapečka, někdy z pohledu obou :))takže to vypadá třeba takto: mám tam datum, fotku a text "Dnes jsme byli s mamkou poprvé na vycházce, a jsem se hned poblikal.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.12 10:26
@Anonymní píše:
děkuji, děkuji, nechám „i“ … to tvrdé tam stejně nesedělo..... doblbla mě máti, nikde v textu není ani děti… ani dvojčátka :)) prostě je to z jejich pohledu… někdy to píšu z pohledu holčičky a někdy z pohledu chlapečka, někdy z pohledu obou :))takže to vypadá třeba takto: mám tam datum, fotku a text "Dnes jsme byli s mamkou poprvé na vycházce, a jsem se hned poblikal.

poblinkal

• Citovat
  • Upravit
28272
23.4.12 10:44
@BohunkaP píše:

ALE

:palec: přesně tak :pankac: :pankac: :pankac: :pankac: :pankac: :pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
23.4.12 12:03

A co třeba… Jsme dvojčátka, která se narodila… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.12 12:22
@Roci píše:
A co třeba… Jsme dvojčátka, která se narodila… :)

..a jsme dvojčátka, která dneska byla u doktorky :))
nejde jen o tu jednu větu :) bude to docela silná knížka, přes 150 stran, a hodně textu… takže se tomu i,y vyhýbat nemůžu :))

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová