Čeština - děti, jaké i/y? :)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.4.12 12:22
@Roci píše:
A co třeba… Jsme dvojčátka, která se narodila… :)

..a jsme dvojčátka, která dneska byla u doktorky :))
nejde jen o tu jednu větu :) bude to docela silná knížka, přes 150 stran, a hodně textu… takže se tomu i,y vyhýbat nemůžu :))

• Citovat
  • Upravit
Billi
23.4.12 12:33

Já když nevím, tak to obejdu např.:
Jsme tu s vámi od…
První návštěva u paní doktorky proběhla…
:mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
25143
23.4.12 12:35

Ahoj, já mám v hlavě vsugerováno - asi ze školy - že cokoliv MY se píše „i“ ??? Je to tak nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.4.12 12:38

Přesně jak píše Marti81. Čeština má vlastně čtyři rody (!) plus mluvnické výjimky. Mužský životný rod je prioritní - pokud se ve vícenásobném nebo hromadném podmětu vyskytne mužský životný rod, tak u přísudku v minulém čase bude na konci měkké -i.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
23.4.12 15:06
@avm3 píše:
Ahoj, já mám v hlavě vsugerováno - asi ze školy - že cokoliv MY se píše „i“ ??? Je to tak nebo ne?

Ne, pokud mluvíš o nás jako o dvou holkách, tak je to: my jsme si psaly na emiminu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
23.4.12 18:00
@marti81 píše:
Narodili, jakože MY :) Když budeš mluvit o sobě s manželem taky řekneš BYLI JSME … Při několikanásobném podmětu má v tomto případě přednost rod mužský.

:palec: Souhlasím :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
24.4.12 12:06

Ahojte, doufám že jsi neudělám ostudu.
Vždycky má rod mužský přednost před rodem ženským a středním.

Když napíšeš Narodili jsme se. Podle mně je to nevyjádřený. Když je to nevyjádřený tak nevíš jestli tam je holčička nebo chlapeček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
5.5.12 09:52

prosím jaké je i-y u slova ať je Michálek zdrav(í-ý) ???? Pasují mě tam obě ,ale nikdo jsem to v pravopisu nenašla :nevim: :nevim: Jak si to mám odůvodnit??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.5.12 11:50

„Ať je Michálek zdravý“. Přídavné jméno „zdravý“ se skloňuje podle vzoru „mladý“, protože se jedná o přídavné jméno tvrdé. Kdyby to bylo přídavné jméno měkké, skloňovalo by se podle vzoru „jarní“ - což tam ale nepasuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1797
5.5.12 12:02

@Jura007
100%' souhlas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
5.5.12 12:58

děkuji je to ostuda ,ale opravdu jsem nevěděla jak to sklonit :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ivanek31
9.1.13 17:35

Ahoj, mám takový problém, moje dcera psala domácí úkol a ve slově býložravci napsala tvrdé y, i když jsme jí doma říkali, že je tam měkké i. Každopádně ve škole paní učitelka řekla, že tvrdé y je správně, jelikož je to od slova bylina. Jenže všichni rodiče poradily dětem měkké i. Tak kde je pravda? Našla jsem to slovo na internetu a všude bylo měkké, tak buď jsme rodiče dětí ze třetí třídy všichni hloupí, nebo je paní učitelka až moc chytrá:)). Poraďte.

• Citovat
  • Upravit
catie
9.1.13 18:07

Správně je Y. Koza žere býlí (rostlina), proto je to býložravec. Kdyby byla bíložravec, tak to znamená, že žere jen potravu bílé barvy ;).

• Citovat
  • Upravit
678
9.1.13 20:05

Ano, správně je Y :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
9.1.13 20:14
@ivanek31 píše:
tak buď jsme rodiče dětí ze třetí třídy všichni hloupí, nebo je paní učitelka až moc chytrá:)). Poraďte.

No, tak to vypadá na tu první možnost :lol: Koza je býložravec, protože žere byliny - býlí, nikoli bíložravec, to by žrala bílou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová