Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já když nevím, tak to obejdu např.:
Jsme tu s vámi od…
První návštěva u paní doktorky proběhla…
![]()
Ahoj, já mám v hlavě vsugerováno - asi ze školy - že cokoliv MY se píše „i“ ??? Je to tak nebo ne?
Přesně jak píše Marti81. Čeština má vlastně čtyři rody (!) plus mluvnické výjimky. Mužský životný rod je prioritní - pokud se ve vícenásobném nebo hromadném podmětu vyskytne mužský životný rod, tak u přísudku v minulém čase bude na konci měkké -i.
@avm3 píše:
Ahoj, já mám v hlavě vsugerováno - asi ze školy - že cokoliv MY se píše „i“ ??? Je to tak nebo ne?
Ne, pokud mluvíš o nás jako o dvou holkách, tak je to: my jsme si psaly na emiminu ![]()
@marti81 píše:
Narodili, jakože MYKdyž budeš mluvit o sobě s manželem taky řekneš BYLI JSME … Při několikanásobném podmětu má v tomto případě přednost rod mužský.
Souhlasím
![]()
Ahojte, doufám že jsi neudělám ostudu.
Vždycky má rod mužský přednost před rodem ženským a středním.
Když napíšeš Narodili jsme se. Podle mně je to nevyjádřený. Když je to nevyjádřený tak nevíš jestli tam je holčička nebo chlapeček.
prosím jaké je i-y u slova ať je Michálek zdrav(í-ý) ???? Pasují mě tam obě ,ale nikdo jsem to v pravopisu nenašla
Jak si to mám odůvodnit??
„Ať je Michálek zdravý“. Přídavné jméno „zdravý“ se skloňuje podle vzoru „mladý“, protože se jedná o přídavné jméno tvrdé. Kdyby to bylo přídavné jméno měkké, skloňovalo by se podle vzoru „jarní“ - což tam ale nepasuje.
děkuji je to ostuda ,ale opravdu jsem nevěděla jak to sklonit ![]()
Ahoj, mám takový problém, moje dcera psala domácí úkol a ve slově býložravci napsala tvrdé y, i když jsme jí doma říkali, že je tam měkké i. Každopádně ve škole paní učitelka řekla, že tvrdé y je správně, jelikož je to od slova bylina. Jenže všichni rodiče poradily dětem měkké i. Tak kde je pravda? Našla jsem to slovo na internetu a všude bylo měkké, tak buď jsme rodiče dětí ze třetí třídy všichni hloupí, nebo je paní učitelka až moc chytrá:)). Poraďte.
Správně je Y. Koza žere býlí (rostlina), proto je to býložravec. Kdyby byla bíložravec, tak to znamená, že žere jen potravu bílé barvy
.
@ivanek31 píše:
tak buď jsme rodiče dětí ze třetí třídy všichni hloupí, nebo je paní učitelka až moc chytrá:)). Poraďte.
No, tak to vypadá na tu první možnost
Koza je býložravec, protože žere byliny - býlí, nikoli bíložravec, to by žrala bílou ![]()
..a jsme dvojčátka, která dneska byla u doktorky
bude to docela silná knížka, přes 150 stran, a hodně textu… takže se tomu i,y vyhýbat nemůžu 
nejde jen o tu jednu větu