Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Narodily jsme se jakože „my děti jsme se narodily“ řekla bych já, jsem zvědavá jestli si udělám ostudu nebo mám pravdu
![]()
Ahojky!
Záleží,jestli tam napšeš i ty děti…např:Děti se narodily.Tak to se píše s tvrdým.
Ale kdybys napsala: Oni se narodili.Tak to se pše s mekým „I“
Záleží,jestli tam ten přísudek dáš…
„Narodili jsme se…“ bych napsala s mekým.Protože je tam chlapeček i holčička…
Snad nebudu za pitomce ![]()
Příspěvek upraven 23.04.12 v 09:52
Narodili, jakože MY
Když budeš mluvit o sobě s manželem taky řekneš BYLI JSME … Při několikanásobném podmětu má v tomto případě přednost rod mužský.
Pokud je jeden podmět rodu mužského životného (což chlapec nebo kluk je), píše se ve shodě vždy I ![]()
no
jenže slovo děti… tam právě nikde není… ono to celkově v textu vyznívá spíš jako „my dva jsme se narodili“
@Susanna píše:
Pokud je jeden podmět rodu mužského životného (což chlapec nebo kluk je), píše se ve shodě vždy I
No jo! Ale tady jsou oba rodu středního! A teď babo raď ![]()
Holky dnes mám ve škole hodinu češtiny tak pokud nezapomenu a bude na to čas , bych se učitelky zeptala. ![]()
Ne ne,ale tam teď nejde o to,že jsou to děti!
Věta zní:(My)jsme se narodili.....takže jednoznačně „i“
Pokud v té větě nebude slovo děti, tak napiš měkký, protože mluvíš o klukovi a holce.
Pokud tam bude děti se narodily tak je tam vždycky tvrdý.
@ww píše:
No jo! Ale tady jsou oba rodu středního! A teď babo raď
No, to sice je dítě a dítě
Ale když to vyjadřuješ všeobecným podmětem (my), tak musíš brát v potaz, jaké pohlaví (když to tak musím blbě napsat)se za tím skrývá. Jakmile tam je jeden chlapeček, všechny holčičky převálcuje a prostě je měkké I. (Narodili jsme se, hráli jsme si)
Kdyby byla věta: Děti si hrály na písku. a na tu v kontextu navazovala další - Zamazaly se. a je jasné, že to pokračuje a podmět je stále děti, bude tvrdé Y ![]()
Jsem učitelka češtiny, tak si troufám tvrdit, že radím dobře
![]()
@ww píše:
Narodily jsme se jakože „my děti jsme se narodily“ řekla bych já, jsem zvědavá jestli si udělám ostudu nebo mám pravdu![]()
Nemáš - tedy, takhle jednoduché to není.
Tahle kniha patří nám, Pavlíkovi a Kačence. NARODILI jsme se dne…
ALE
Jsme dvojčátka, Pavlík a Kačenka - úplně normální děti, které se NARODILY dne…
Příspěvek upraven 23.04.12 v 10:02
potřebuji poradit, mám dvojčata chlapečka a holčičku… dětem dělám průběžně fotoknihu s texty.. a to je ten problém. Knihu píšu z jejich pohledu. Je mi jasné, že „Děti se narodily je tvrdé Y“ ale když píšu „Narodili(y) jsme se…“ píšu jaké i(y) a proč??? dokáže mi někdo poradit??? i s odůvodněním?? vkládám anonymě z pochopitelných důvodů
nerada bych jim tam nasekala chyby