Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojka holky
,
v sobotu odjíždíme na dovolenou vlakem, čeká nás asi 4-hodin.cesta
.
Dneska jsme po dlouhé době jeli s malou (skoro 2 roky) asi hodinu vlakem, utrpení
. Je hrozně živá a já už se teď té cesty děsím.
Máte někdo nějaké tipy na zabavení prcka ve vlaku?
Knížky, hračky, jídlo, … moc nezabírá, nejradši by procházela vlak tam a zpátky
.
Díky
Petka
Ahojky,
koupila jsem si časopis „Máma a já“ a tam je toho o cestování s dětmi hodně, takže Ti posílám návod, jak na „vlak“ ![]()
Vlak je poněkud opomíjený, ale pro cestující s drobotinou vhodný dopravní prostředek, protože nabízí možnost pohybu. Pro děti bude určitě „výlet“ přes několik vagónů do jídelního vozu vítaným dobrodružstvím. Během delší cesty můžete takový výlet zopakovat několikrát, i kdybyste si měli dát jen minerálku. I v případě této volby doporučujeme rezervaci místenek a noční spoj.
Vybírám z článku Hry na cesty z Aperia 02/06:
Právě teď
Vyberte si zřetelný objekt (most, budovu), který vidíte asi 500m před sebou. Zavřete oči a když si myslíte, že právě míjíte vybraný objekt, řekněte TEĎ. Za trefu připočtěte bod. Možno se střídat, nebo zavřou oči všichni cestující (spíše při cestování autem). Pak vyhrává ten, kdo zvolá teď ve chvíli, kdy je dopravní prostředek k vybranému objektu nejblíž.
Viděl jsem z okna
První hráč popíše, co vidí z okna (Viděl jsem paní s deštníkem.)
Druhý hráč zopakuje a přidá (Viděl jsem paní s deštníkem a zajíce.)
Atd.
Kdo zkazí, má ještě jeden pokus. Podruhé vypadává. Vyhrává ten, kdo zbyl.
Odhad času
Škrtni, co uvidíš
Příprava: připravte seznam asi 20 objektů, které můžete během cesty vidět: zvířata, budovy, řeka, rybník, kopec, vlak, policista…
Hra samá:
Každý hráč má kopii seznamu. Jakmile uvidí objekt, nahlásí ho a škrtá ze seznamu. Ostatní hráči ho v tuto chvíli škrtnout nemohou a musí čekat na okamžik, kdy ho nahlásí jako první.
Malým dětem je dobré nakreslit obrázky.
Je dobré určit časový limit, po kterém je vyhlášen vítěz.
Hádejte, co vidím barevného
(Vhodné pro malé děti a pro dobu čekání - benzínová pumpa, závory, nádraží..)
Hráč uvidí objekt a řekne: hádejte, co vidím červeného.
Ostatní hádají. (Nevybírejte objekty, které při jízdě zmizí za malou chvíli.)
Čtení ze rtů
Vymyslete si zajímavou větu, pro malé děti větu ze známé říkanky. „Řekněte“ ji bez zvuku, zřetelně tvarujte rty. Kdo uhádne celou větu jako první, vymýšlí další.
Příběhy o lidech
(nesoutěžní hra)
Vymýšlejte příběhy o lidech, které vidíte z okna: Jak se jmenují? Kam jdou/jedou? Co budou dělat, až se tam dostanou? Čím humornější historka, tím víc děti baví.
![]()
Nanka
Ahoj,
tak to velmi dobře znám
Naše dcera-2 roky je taky dost živá a neposedí.Bydlíme v Praze a jezdíme tak jednou za 6 týdnů k babičkám na Moravu,tzn.cesta více jak 5 hod.Většinou jezdím sama, to si vybírám spoj, který je přes poledne, kdy mi dcerka ještě spí.Vydrží spát třeba hodinu a půl, zbytek cesty chodíme po vlaku, skáče po mě, snažím se jí vyhladovět
aby ji jídlo zajímalo atd. Když jedu s manželem, jedeme většinou odpoledne a to nespí.Je to hóóóódně náročné,ale dá se to zvládnout, jídelňák je opravdu dobrý tip, tam se taky chvíli zabaví.
Chce to hlavně být připraven na to, že malé dítě prostě bude dělat všechno možné, jen ne sedět
Přeju hodně trpělivosti ![]()
Ty hry jsou bezva,ale asi pro větší děti, to by myslím ani našeho Domču nezabavilo. My jezdáíme necelou hodinu,ale taky neposedí,pořád by někam chodil. Co zabírá nejvíc je že ukážu z okna a zavolám: není tam Bořkův Béďa?…nebo Koukej jestli neuvidíš v tom lese Rumcajse......tak taohle ho na chvilku zabaví.....minule jsme mu vzala na skládání kostky, u toho taky chvilku vydržel…ale jinak se snaží co nejvíc upoutat na krajinu… ![]()
Petko, já bych chodila vlakem s ní… pokud je Vás tam víc a nemusíte všechno tahat s sebou. Miluju procházení vlakem
![]()
Ahoj,
my jsme taky jeli 3h vlakem a nekolikrat jsme prosli s pruvodcim nas vagon a porad se koukal co se deje, co pan pruvodci dela.
Potom jsme meli odrazedlo na kterem jezdil v ulicce a ja jsem delala most-jelikoz jsem mensi tak jsem musela vzdycky jednu nohu pozvednout. Honzik z toho mel velkou srandu tak to vydrzel dlouho. Nastesti lidi nebylo moc a v ulicce nikdo nestal-nebo to ani nezkousel:-)
A stridali jsme to knizkou a povidanim proc ted na zastavce byt v ulicce nemuze. Ze je malinky a nekdo by ho mohl bouchnout velkou taskou,kufrem, Ze by ho mohl snadno nekdo prehlednout....... To ho taky bralo a poslouchal a opakoval co jsem rikala.....
No ale tyto aktivity se odvejeji uz samy.
Tak jsem jen napsala jak probihala nase cesta vlakem, ze ktere jsem mela taky obavy.
Kac+H
S cestovanim vlakem mam siroke zkusenosti, protoze k nasim jede primy spoj, dve a pul hodiny cesta. S dvema detmi je to o neco pohodlnejsi nez autem, protoze dcera (za mesic dva roky) po upoutani do sedacky dostane hystericky zachvat, ktery ji vydrzi az do cilove stanice. Mne se ve vlaku s takhle malym ditetem osvedcily jednine susenky, po tu dobu, co je chrousta totiz vydrzi sedet. Jsou to pravda tak ctyri minuty za celou dobu, ale lepsi nez nic. Po zbytek casu behame po vlaku - z chodbicky na chodbicku a na chodbicce dokola. Jednou jsem s ni jela cerstve po zaplavach, kus cesty nahrazeny autobusem (kocarek, batoh a dcera, bylo to fakt super, nicmene syn nastesti zustal u babicky), ve Vidni se zrovna opravovala trat, takze nas poslali do metra (to uz jsem byla s nervama v haji, takze jsem si vzala radeji taxi) a na Südbahnhofu jsem konecne sedla na primy spoj. A potom to do dcery vjelo - maraton az domu. Nesedela ani minutu. Jak jsem jiz popisovala, z chodbicky na chodbicku, na chodbicce "Kolo kolo minsky.. " a hura zpatky. Pruvodci prohlasil, ze z ni vyroste vytrvalostni bezkyne. Kdyz jsme konecne prijely domu, byla jsem vic mrtva nez ziva.....
Preju hocne stesi pri cestovani.
Jana
Ahoj Zerdo,
s těma sušenkama je to víc než trefné
!
Bude to boj, ale snad to nějak zvládnem
.
Díky
Petka
Ahoj Zerdo,
!
.
Díky
Petka
Ahoj Zerdo,
!
.
Díky
Petka
Existují ještě dnes tzv. blokové jízdenky? Jde mi o to, že moje mamka bude za mnou občas cestovat vlakem z vesnice, kde je samoobsluzny způsob odbavování cestujících a namackat si jízdenku v automatu je pro ni španělská vesnice…stejně tak ji nemůžu koupit jízdenku předem, zjistím to vždy že dne na den…
Na jižní Moravě existuje IDS JMK - integrovaný dopravní systém Jihmoravského kraje, jeho součástí jsou i jízdenky slučitelné s brněnskou MHD a přepravními doklady Českých drah. Něco podobného funguje i za vnějším okrajem Prahy (podrobnosti neznám). Zapátrej podle svého bydliště nebo podle bydliště maminky. takhle na dálku a bez znalosti konkrétní lokality se těžko radí… ![]()
Jo - a součástí přepravních dokladů IDS JMK je tzv. univerzální jízdenka, má 24 polí a tedy funguje na maximálně 24 přepravních zón (podle posledního označeného pole). Zkus u vás hledat něco takového…
@ivodička neexistují. Ať poprosí nějakého cestujícího jestli jí nepomůže nebo tam je od toho strojvedoucí. Vytiskne si jí jednou dvakrát a pak už jí to půjde ![]()
Příspěvek upraven 23.09.14 v 16:52