Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A z podobných dokladů Českých drah mě napadá „kilometrická banka“ anebo jízdenkové aplikace na InKartě. Ale to chce probádat podle trasy, kterou tvoje maminka jezdí - neexistuje totiž varianta, univerzálně výhodná pro každého…
@ivodička píše:
Existují ještě dnes tzv. blokové jízdenky? Jde mi o to, že moje mamka bude za mnou občas cestovat vlakem z vesnice, kde je samoobsluzny způsob odbavování cestujících a namackat si jízdenku v automatu je pro ni španělská vesnice…stejně tak ji nemůžu koupit jízdenku předem, zjistím to vždy že dne na den…
Pokud se neprodávají ve stanici jízdenky, tak lze koupit u průvodčího bez přirážky. Pokud se nějaký automat bere jako prodej jízdenek, tak je potom k jízdnému přirážka 40,–. Ideální je tam zajít a vyzkoušet si to (imho se to naučí) nebo někomu říct. ![]()
Potom jedině nějaké jízdné integrovaného systému.
Nějaká výhoda jako 100% InKarta se asi nevyplatí. Kilometrová banka má tuším minimální odečet 100 km. Traťová jízdenka se na občasné cestování nevyplatí.
@Jura007 píše:
Jo - a součástí přepravních dokladů IDS JMK je tzv. univerzální jízdenka, má 24 polí a tedy funguje na maximálně 24 přepravních zón (podle posledního označeného pole). Zkus u vás hledat něco takového…
Myslím si, že o univerzální jízdence toho moc nevíš, protože jinak by so věděl, že se na jednu jízdu cvaká max. 12 polí, kde je zónová platnost neomezená.
Kromě toho (pokud je problém automat, možná je problém si i odpočítat políčka) se dá koupit jednotlivá X zónová jízdenka podle cesty.
A jeětě - každý integrovaný systém funguje jinak, takže žádné „tady na Jižní Moravě je to takto, takže ve Středních Čechách to bude taky tak“ - vůbec ne. Dobrá specialita jsou v tomhle autobusy v Olomouckém kraji.
@zvidavajanca Tak daleko, abych potřeboval 12 polí, tak daleko nejezdím. (Z univ jízdenky využiju max. 5-6 polí). No a samozřejmě je mně jasné, že v každém kraji je to jinak.
Jen jsem chtěl říct, že všude existuje nějaký regionální/krajský systém… No a protože nevím odkud je, tak nemůžu vědět, jak to funguje u nich. (V jejím profilu jsem to nenašel.)
Díky, zapatram po té universální jizdence:-) automat jsem ji už vysvětlovala mockrát, je to prostě senilni člověk s antitechnickym talentem…:-) a bude za mnou jezdit v době, kdy je většinou ve vlaku jediným cestujícím…ach jo, ti důchodci…:-)
@gorina Brno-Adamov je šalinkarta plus 3 pole - kdybych teda neměl šalinkartu na 4 zóny…
Zdravím, kdy je prosím nejvhodnější (nejlevnější) kupovat lístky do vlaků těchto společností? Regiojet mi příjde třeba levný..ale i tak kdy je vhodné kupovat..? a co říkate na leoše..mě příjde osobně snad drahžší než ČD..ikdyž mám studentskou slevu..
@claire2 píše:čim dřív si ji koupíš, tim levnější ta jízdenka je. rakvičkou nejezdim..
Zdravím, kdy je prosím nejvhodnější (nejlevnější) kupovat lístky do vlaků těchto společností? Regiojet mi příjde třeba levný..ale i tak kdy je vhodné kupovat..? a co říkate na leoše..mě příjde osobně snad drahžší než ČD..ikdyž mám studentskou slevu..
@zvidavajanca píše:
@claire2
Na Leoše říkám to, že k nám nejezdíTakže je mi u…
Leo je dražší než regio to každopádně navíc v leo si rezervujes místa po směru jízdy a vlak ti pak přijede poskládány tak že jedes v proti směru jízdy a když chceš od personálu prosadit abys jela po směru posádka té div neserve vlastní zkušenost ani ne měsíc stara
@Ka-Ha když už jsme u regia..jak to funguje když si koupím lístek přes internet.. a pak ho chci stornovat..?
@claire2
Tak ho přes internet (ale jde to i jinak) stornuješ.
Víc než půl hodiny před odjezdem zdarma. Stačí si přečíst stornopodmínky (od čeho jného tam jsou).