letadlo a roční dítě

9
13.6.06 11:19

letadlo a roční dítě

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zkušených cestovatelek, jak pomoci ročnímu dítěti (které už nekojím) překonat změny tlaku a s ním spojené lupání v uších při vzletu a přistávání letadla-tchyně mě vystrašila, že prý „děti trpí a pláčou“. Sama jsem myslela, že by mohlo stačit pití z lahvičky a dudlík…děkuji za odpovědi. Alena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
13.6.06 11:27

Ahoj, sice to neni vas pripad, ale pro jine kopiruji prispevek z diskuse Cestovani s detmi na www.rodina.cz primo od letusky-maminky Evellyn a jeji zkusenosti. Treba to nekomu pomuze…

RYMA A LETADLO
Sice už je asi pozdě, ale přesto bych chtěla reagovat na cestování s rýmou.
Pracuji jako letuška, takže o tom vím docela dost a to i z vlastní zkušenosti. Řekla bych spíš blbosti.
Když je rýma vodová, tak to není takový problém, ale pokud neteče(nebo je i hodně hustá) a je „zamrzlá“ v dutinách a popřípadě už na zemi praská v uších, tak PROSÍM VÁS, do letadla malé děti neberte. Je sice pravda, že moře by jim moc pomohlo, ale cesta letadlem může za takovéto situace ublížit hodně.
Start tak hrozný nebývá, protože se v uších tvoří přetlak a na to pomůže žvýkačka, pití, otvírání úst dokořán.. a to, že přetlak odchází poznáte podle praskání v uších.
Ale přistání… To se v těle vytváří podtlak. Bubínek se prohybá jakoby dovnitř do hlavy. Dospělý člověk si pomůže tak, že si ucpe nos a snaží se fouknout si do uší přes dutiny. Je to, jako kdybyste se potápěli a zadrželi dech a ten dech poslali až do uší. (neumím to popsat líp) Ale uši probublají a vyrovná se v nich tlak. Zákeřná je ta rýma. Pokud máte „v hlavě nudle“ tak si je tímto manévrem pošlete do uší a uděláte si zánět středního ucha. Pokud tento manévr neuděláte, tak si v lepším případě vpáčíte bubínek, v tom horším Vám může i prasknout. Na vlastní kůži jsem zažila, jaká je to bolest. Měla jsem chuť si hlavu rozmlátit o dveře. Bohužel jsem rýmu dostala na pobytu a domů jsem se vrátit musela.
Ještě by mohlo pomoci, když se těsně před klesáním prokape nos Sanorinem. Cca 6 kapek a polohováním hlavy se kapky pošlou až do ucha.
Ale! Malé děti Sanorin nesmí a ostatní kapky tak účinné nejsou. A ten probublávací manévr také ještě nedokáží. Takže si tím hrozně ublíží a vy v tuto situaci nemůžete nijak pomoci.
Kolegyně někdy dávají do kelímků namočené horké ubrousky, které se přikládají na uši. Ale to je chyba. Taková vlhkost do ucha nepatří a nevědomě tím mohou nadělat víc škody než užitku.
Takže než poletíte, zvažte situaci. Z letadla se vystoupit nedá a nejhorší je ta bezmoc.

• Citovat
  • Upravit
375
13.6.06 11:28

Před týdnem jsem letěla letadlem, které bylo plné dětí a a ani jedno neplakalo. Jen naše skupina měla 2 leté, 3 leté a půl roční a jediného koho bolely uši jsem byla já :-). Ale mně se děla blbě všude (auto, kolotoč - i dětský na písku -, lod, houpačka…). Fakt tam byli děti snad všeho věku a všechny to snášely dobře. Jen ty mezi rokem a 2 byli takové nejrejdivějš :-). Ale to zvládnete. Já měla pro našeho ročního prck připravený sunar, ale nakonec s námi neletěl, le to je jiná kapitola :-((

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
13.6.06 11:31

Jo a Evellyn je fakt prima, taky mi dobře poradila s mojí zvídavou otázkou ohledně letu :-). Je fakt, že já jsem trochu rýmu měla. Matěj taky, ale jen tu vodouvou, zelená nudle mu začala tect až u moře, ale ostatně to tam snad všem dětem. Nemáme žádné fotky bez nudlí :-)

m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
13.6.06 11:34

My sme leteli, ked mal maly rok a pol. Ja ho este kojim, ale v lietadle pocas pristavania a odletu nechcel a bol (na rozdiel odo mna) uplne v pohode. Mala som aj poharik s vodou, tusim aj na tu sa mi vykaslal…
Skus mi ponuknut vodu, alebo cajik alebo co ma tvoje dietatko rado, aby sa napilo. Ak nechce, nechaj tak. Podla mna to bude v pohode, svokra nech nerobi paniku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
13.6.06 12:17

Ahoj,

my letame docela casto. Mam dve deti 6,5 a 1,5. Ani jednou se mi nestalo, ze by zacaly plakat. A to odmitaji vse co nabizim. Mala ma alespon v puse dudlika, ale taky ne pokazde. :D

Urcite to bude v pohode, zkusila bych nabidnout piti.

Prijemny let

Mika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
13.6.06 12:38

Ne náhodou rozdávají letušky před vzletem i přistáním bobony - jde o to polykání - to taky pomáhá vyrovnat tlak v uších. Taky žvýkačky, ale to bych prckovi nedala a pití je samozřejmostí každé mamči. Vím, že dospělákům, který moc bolí uši, dávají některé (ochotné) letušky prázdné kelímky na pití a část letadla pak sedí jako idioti a drží si kelímky na uších :lol: :lol: :lol: . Já jsem to zatím nemusela zkoušet, ale prý to jako poslední pomoc taky zabírá :D .
Lítala jsem jednu dobu dost často, pak jsem na letišti zase pracovala a podle mě je to co člověk, to jiná reakce - včetně dětí. Opravdu jsem jich viděla hodně, co byly naprosto v pohodě a pak zase takové, co cestu proplakaly........... (naštěstí jsem tak viděla jen dvě, tři).
Taky se chystáme letecky na dovču a snad to vyjde. Dopředu to nevíš a uděláš vždycky všechno pro to, aby prckům bylo co nejlíp. A nelítat mi přijde stejný jako nejezdit autem a nakonec ani nevycházet z domu, protože vždycky se může něco stát :) . Šťastnou cestu a hezkou dovču přeje Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
13.6.06 13:26

Ahoj, my sme leteli pred mesiacom a daco. Let 3,5h.
Maly vobec neplakal, naopak pri kojeni ked uz sme museli byt priputani zaspal, takze tie najhorsie tlaky prespal, keby mu nieco vadilo, tak sa urcite zobudi a rozplace. Podla mna vascina deti ak place tak nie kvoli tlaku, ale preto, ze musia sediet priputane, co pre take batola, je ako za trest :? .
Mne zaliehalo, ale dalo sa to prezit. Muzovi nic nebolo.
Maly rymu nemal ani po prilete, co som sa divila, obvykle z tej klimy, deti rymu dostanu.
Takze u nas bol let bez najmensieho problemu. L
en nezabudajte vela pit a obcas sa aj poprechadzat, akurat som vcera videla reportaz, kolko ludi zomrelo na trombozu kvoli lietadlu!!
Radili tam, nepit alkohol, prechadzat sa, hybat prstami na nohach a vela pit, aby bola zriedena krv. Tyka sa to hlave dlhsich letov a spolahlivo tomu zabrani jeden aspirin pred letom.
Ja som o tom vobec nevedela, tak poskytujem info dalej, tak ako som to v TV pocula :-)
O mimco by som sa nebala, leteli s nami aj uplne male babetka, a nic sa im nestalo, ani neplakali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
15.6.06 09:55

My jsme byli s malým když měl deset měsíců, ten podle mě nejnepříjemnější vzlet, kdy i mě nebylo fajn, tak prospal a vubec nic s ním nehnulo a při přistávání nebyl problém, v puse měl akorát dudlík. Letěli jsme 4 hodiny a byl naprosto v pohodě. Já to čekala o hodně horší, tak jsem byla mile překvapená.

Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
16.6.06 14:10

Ahoj holky, moc děkuju za Vaše rady a zkušenosti, teď už se na letadlo jenom těším :lol: Alena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
18.7.06 21:16

Holky cestovatelky,

jak cestuji 6 mesicni deti v letadle? Na kline, v autosedacce nebo jinak? Neumim si to predstavit.

Dik za odpoved,

Mak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
21.7.06 22:20

Mak pri vzlete a prilete ho mas na svojom kline, ma specialny pas, okolo bruska, ktory si ty pripnes o svoj pas. Dostanes pre neho aj zachrannu vestu pre mimi.
Ked uz nie je nutne aby bol priputany, tak je na tebe, kde ho mas.
Videla som na palube aj autosedacky, nam dali extra sedadlo, aj ked maly nemal narok. Je to na leteckej spolocnosti, co ti zabezpeci. On nam oba lety zaspal, takze pol letu spal na tom volnom sedadle, priputany pasom. A dobre je si tam zobrat nieco aj na zakrytie, obcas tam bola pekna zima :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
24.3.08 22:02

Ahoj cestovatele, chystáme se s trimesicni dcerou letecky do Anglie. Dcera je hodná a let trvá jen necelé dvě hodiny, takže myslím, že bychom to mohli zvládnout. Známí v okolí mě ale straší, že let není pro tak malé děti vhodný a může být až nebezpečný kvůli přetlaku při startu a přistání. Máte někdo zkušenosti z letu s tak malým dítětem, myslíte, že je to bezpečné? Děkuji za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.3.08 09:03

Let

Ahoj, poznám viacero ludí čo leteli s takýmito drobcami v lietadle a tí drobci to celé prespali a znášali najlepšie. Daleko horšie je zabávať tam behajúce batola.
Pri pristátí a vzlietaní sa odporúča dať napiť, keď dieťa prehĺta, tak sa nepríjemné pocity zmiernia.

Pre takéto malé dieťa ponúka väčšina leteckých spoločností aj takú výsuvnú kolísku, kde spinká počas letu a počas vzlietania-pristávania sa pripútáva takým minipásom na pás rodiča.

Ja v tom nevidím problém, kamoška bola s mesačným nekojeným mimčom na dovolenke v egypte-letecky a nemali najmenší problém a to mala väčšina známych názor, že to malý proste nemôže celé prežiť bez ujmy.
Deti sú odolnejšie ako sa zdajú, prajem štastný let!

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
7.4.08 10:48

Ahoj, my jsme byli letecky v Londýně (2 hod. letu) když byli malý necelý 2 roky. Behem letu nevypadala že by jí něco vadilo, ale letěla s malou rýmou, která jí bohužel asi vlítla do ucha a 4. den dostala zánět středního ucha, hrozný bolesti, vysoký horečky, no paráda…ale musím podotknout, že je známá ušařka-často na ně trpí…Pak jsme byli letecky na Djerbě. Starší holce byli 3 roky a v pohodě, malý bylo 7 měsíců a tentokrát to bylo v pohodě, malý jsem teda zacpávala uši-což nevím jestli bylo něco platný :D a starší cucala bonbón…zato já mylsela že se mi rozkočí hlava-příšerná bolest v uších a cca 2 hod jsem téměř neslyšela…takže si asi nevyberete :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí

Juno Fix