Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@aalice buďte v klidu, stačí dudlík a pití
s dítětem letame často, nikdy nejsme v letadle jediní a z naší zkušenosti to děti zvládají velmi dobře, nenechte se vystrašit
ty tlaky už taky nejsou nic hrozného, když byste třeba vy cítila, že vám zalehaji uši, pusťte trošku víc větráček nad sebou, to také pomáhá ![]()
O cestování s dětmi píšeme blog a je tu i hromada tipů pro cestování letadlem, takže
Užijte si cestu!
Edit edit admin: smazán odkaz
Zdravím, chtěla bych obnovit diskuzi. Prosím jak jste zvládli let s ročním dítětem? Pořád se rozhodujeme, jestli máme letět nebo jet autem do Itálie. Když už jsem se konečně rozhodla pro let, tak mi všichni (moje mamka, tchýně, tchán apod..) říkají, že jsem blázen s tam malým dítětem. Že ho mám raději nechat doma s nimi, když ho chci takhle trápit
Dokonce i, že jsem hrozná když ho chci mít vehementně sebou ![]()
Tak teď nevím, jestli to raději nemám přehodnotit a raději jet do té Itálie (tu jsme vybrali kvůli písčitým plážím). Nebo máte někdo nějaký tip kam s dítětem? Máme ještě jedno 5 leté.
@lucynka25 píše: Více
v tomto veku ti nezabavi nic, co dite potrebuje. Dokonce neplati ani omezeni na piti, i kdyz normalne nesmis brat na palubu letadla vic nez 100ml v prirucnim zavazadle.
Do tasky bych vzala nejake knizky na zabaveni, susenky a hlavne piti a kapsicku s ovocnym pyre. Jak zacne letadlo klesat a nebude-li decko spat, nabizej piti a kapsicku, aby polykalo a tim se vyrovnal tlak v uchu. Nektere deti na to trpi a muze je to dost bolet. Kapsickou tomu muzes napomoct.
@TerkaV96 Let s rocnim ditetem jsme zvladli naprosto v pohode. To byl prvni let a od te doby vsechny lety vzdy uplne v pohode. Letame tak 3× rocne.
Jesismaria do Itálie bych to vůbec neřešila, cim to dítě podle nich budeš trápit? Vždyť je to chvilka. Letěla jsem s ročním 30 hodin s dvěma přestupy přes půl zemekoule.
Edit: asi ctu blbe, letěli byste jinam…ale nevím, jak daleko, za mě je o dost horší 10 hodin v autě, než pár hodin letadlem ![]()
Příspěvek upraven 07.02.25 v 14:07
@Beruska999999 píše: Více
nevsimla jsem si, ale stejne to plati.
Ahoj, reaguje na obnovenou diskusi. Máme dvě holky - nyní 6 a téměř rok a cca 14 dní zpátky jsme byli na Rhodu. Než se nám narodila druhá dcera jezdili jsme se starší dcerou od 3 let na podzim na Kypr. Přiznám se, že jsem se bála letět s ani ne ročním miminkem kamkoli, ale podle této zkušenosti to jde..je rozdíl dítě od dítěte. Starší dcera od malinka ráda cestovalai autem, busem, vlakem, takže letadlo nebyl vlastně žádný problém. Mladší nerada jezdí i jen autem. Nechtěla jsem jezdit letět příloš daleko, tak max ty 2,5 hodiny. Cesta na Rhodos byla ok, i kdyz jsme měli půlhodinku čelání v letadle, bylo to náročné, ale bez řevu, žádný problém se změnou tlaku apod…byla vyspaná, měli jsme hračky, křupky, jídlo, mlíčko, v letadle bylo na co a na koho koukat, byla tam spousta dalších miminek a dětí, přístání také ok. Největší problém pak byla cesta taxi na hotel, protože už byla malá unavená a prostě si nemohla v klidu schrupnout, takže tam řvala. Cesta zpět byla katastrofa, byla jediné miminko v letadle, podařilo se mi ji na hodinku uspat, ale na přístání šel pilot velmi rychle, takže změny tlaku byly znát. Upřímně jediný ovšem, kdo měl nějaký zásadní problém s naším plačícím mininkem byli Češi. Rakušané kolem, mladší, starší, dceru bavili, jedna paní jí při přistání zpívala. Pobyt na hotelu, koupání, režim apod. bylo naprosto v pohodě, dokonce bych řekla, že nám to pomohlo nastavit nový režim spaní, který jsme zkoušeli už před dovolenou - s manželem jsme se střídali v tom, kdo byl s kterou dcerou, chodila jsem na procházky s kočárkem kolem hotelu, Řekové děti prostě milují…takže abych to zhodnotila - dovolená u moře letecky s miminkem se dá, má to svá + a -. Pro mimino můžete na palubu vzít prakticky cokoli a v jakémkoli množstí…