Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
CEKAM DVOJCATKA A BUDU RODITT CISAREM A VCERA JSEM SE DOZVEDELA ZE ME PRE TOU OPERACI NACEVKUJI.VIM ZE TO BUDE ASI JEN MALICKOST OPROTI VSEMU ALE STEJNE JSEM SE ZALEKLA,JALE TO JE,BOLI TO?KAM SE TO PRESNE ZAVADI A JAK?
Ahoj, taky me pred CR cevkovali a bala sjem se uplne jako ty. Ale je to opravdu jen chvilka, zavedou ti do mocoveho mechyre malou cevku, jen to chvilku jakoby pali, fakt je to jen chvilka. Pak to teda pro me bylo neprijemne v tom, ze se mi jakoby chtelo curat a ja jsme mela porad snahu to jakoby drzet, pritom uz ti tu moc odvadi ta cevka. Ale jak me privezli na sal, tak jsem na to uplne zapomnela. A vytazeni byla jeste mensi chvilinka. Tak bud v klidu a at jsou prckove v poradku! ![]()
Ahoj, bát se rozhodně nemusíš. Před větší gyn. operací (i císařem) se závadí pružná tenká cévka přes močovou trubici do močového měchýře. Vůbec to nebolí, cévka se nejdřív namočí do sterilního mastného roztoku (většinou thylosa) a zavedení není téměř cítít, maximálně můžeš mít pocit na čůrání. Když je zavedená, tak nevypadne, je zajištěná malým balónkem (ten je v moč. měchýři). Při vyndavání se balonek vyfoukne - to necítíš a cévka vytáhne - to také necítíš. Jediné co je pak trochu nepříjemné je první močení - může trochu pálit. Cévku jsem několikrát zaváděla a i měla zavedenou, opravdu to nic není.
Přeji ať jsi po císaři brzy v pořádku a máš plnou náruč miminek.
Já mám za sebou dva císaře a po pravdě řečeno si na zavádění cévky vůbec nepamatuju, bylo to to nejmenší. Vytahování vůbec nebolelo. Neboj! Katka
Cévkování se vůbec neboj mám s tím sice bohaté zkušenosti po normálních porodech hlavně teda po prvním
ale nic hrozného to není.
Tak znám teda i příjemnější věci
, ale je pravda, že je to jen chvilka a nebolí to, spíš je to jen nepříjemný a trochu to pálí. Hezky to popsala Jitka L. Mně to teda do žádnýho mastnýho roztoku nenamáčeli, matlalové
, ale i tak se to dalo vydržet.
Přeju zdravá miminka a brzké zotavení po SC.
Cévku zavedou před operací, a jekmile si budeš schopná po operaci zajít sama na WC tak jí zase vytáhnou.
Opravdu to nebolí, spíš je to jenom nepříjemné. Tak ať jsi brzo fit a krásné a zdravé miminko.
Já nerodila císařem, normálně, ale cévkovali mě taky a můžu ti říct, že větší úlevu jsem nezažila, hlavně po porodu, když se mi strašně chtělo a vůbec mi to nešlo, nebolí to, jen je to maličko nepříjemný, ale nic hroznýho ![]()
Ahoj,
me cevkovali po porodu a strasne se mi ulevilo a pak jsem mela jeste cevku zavednou pres noc, protoze jsem se nemohla vycurat, strasne se mi chtelo, ale vubec to neslo, nejak mi to ani nevadilo, ale oproti porodu je tohle uz nic.
ja rodila obe holky cisarem pri epidurali a ani pri jedne jsem necitila jak nandani tak i vyndani cevky. Rodila jsem obe U Apolinare. Nejhorsi z celeho porodu bylo druhy den vyndani drenu a samozrejme posazeni na posteli, postaveni a hybaj do sprchy - jak se clovek rozhybe tak rana boli jako krava, ze jsem brecela bolesti a to nejsem zadna cita…
Ahoj, mě cévkovali před akutním císařem a přiznám se, že při tom rychlém shonu a stresu kolem mě, jsem si toho ani nevšimla. Potom si vzpomínám, jak jsem ještě v polospánku na JIPce „ukecávala“ sestřičku, že nemůžu pít, protože nezvládnu dojít na WC
. A jaká to byla úleva když mi vysvětlila, že nikam nemusím
. Vyndávání bylo rychlé a bezbolestné.
Ahoj. Mám po císaři, cévkovali mě, kdy mi to nechali skoro 24h po operaci. Bohužel už je to dva dny po vyndání a močení mě bolí. Je to normální? Sice je pravda, že chodím jen 2× denně (i když piju hodně), počítala jsem s tím, že se odvodním, ale k ničemu takovému nedošlo, pořád jsem oteklá
Nemůže to být tím cévkováním? ![]()
Močení by asi bolet nemělo, zmiň se raděj lékařům (nepředpokládám, že už bys byla doma), ale jako podbřišek to mě bolelo chvíli taky. Jinak kotníky jsem měla oteklé ještě asi týden po porodu ![]()
Normální to není, já měla cévku po císaři taky a po vyndání to bylo v pohodě. Předpokládám, že jsi pořád v nemocnici, řekni to dr., minimálně by měli udělat vyšetření moče na infekci (která při zacévkování snáz vznikne, i když spíš při délezavedené cévce), ev. i sono, jestli ti po močení nezůstává reziduum v moč. měchýři, to by mohlo být dáno třeba nějakým drobným poraněním při zavádění cévky a místním otokem. Že se hned neodvodňuješ, se nelekej, zase z mé zkušenosti, já měla před porodem otoky na nohou jen minimální, zato z porodnice jsem šla s takovýma bakulema na nártech, že jsem se vešla jen do crocsů, dr. řekla, že to může být, splasklo to asi během 10-14 dnů.