Pozitivní na streptokoka

330
13.11.08 11:02

Pozitivní na streptokoka

Ahoj holky,

mám takový dotaz. Teď mi bylo zjištěno na stěrech, že mám streptokoka. Vím, že se nic hrozného neděje a že je to v podstatě „normální“.

Jen jsem se chtěla zeptat, zda vám podávali antibiotika při porodu nitrožilně (tzn. měli jste celou dobu kanylu) v ruce nebo vám je píchali jednorázově?

A taky měl někdo potom u svého potomka novorozeneckou žloutenku? Si říkám, že když mi budou podávat antibiotika při porodu, takže by to mohlo omezit možnost nakažení novorozeneckou žloutenkou.

Díky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3141
13.11.08 11:11

ahoj jamap, mela jsem to u prvniho porodu, nitrozilne - vykapali mi behem peti hodin, co porod trval, dve flasky a dalsi mi dali tesne po porodu. a stridali to - vzhledem k tomu, ze mi odtekla voda - s oxytocinem, aby se porod urychlil, takze kanylu jsem mela porad. a nechali mi ji jeste skoro cely dalsi den, pro jistotu :wink: . byla to ta mekka, ale stejne jsem to v ty ruce citila jeste par dni :wink:

zloutenka s tim podle me nesouvisi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2010
13.11.08 11:35

Ahoj, taky jsem při druhém porodu měla ATB, kvůli streptokokovi. Celou dobu jsem měla kanilu v ruce, infuzka vykapala celkem rychle, opakují se po 4 hodinách. V poho se dá, jen ta ruka je míň ohebná. Spojitost s nov. žloutenkou bych v tom nehledala, ta záleží úplně na něčem jiném.
Jo a kanilu mi vyndali druhý den po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
13.11.08 12:23

měla jsem u druhého porodu, dali mi krátkou kapačku, bo to byla rychlovka-dojela jsem otevřená na 6cm, vykapalo tak rychle, že jsem si v kontrakcích ani nevšimla, že mi ji vyndali, tak během 10 minut…žloutenku syn neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
13.11.08 13:08

Ahoj já měla taky streptokoka. Kanylu mi dali do žíly na zápěstí, aby byla ruka pohyblivější, ale nedávali mi klasickou kapačku, sestra mi to tam stříkla ze stříkačky myslím ve třech dávkách v nějakých časových intervalech. Dcera měla celkem silnou žloutenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
13.11.08 13:08

Ahoj já měla taky streptokoka. Kanylu mi dali do žíly na zápěstí, aby byla ruka pohyblivější, ale nedávali mi klasickou kapačku, sestra mi to tam stříkla ze stříkačky myslím ve třech dávkách v nějakých časových intervalech. Dcera měla celkem silnou žloutenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.11.08 13:21

JAMAP, ale novorozenci nemají infekční žloutenku! Tam o antibiotika vůbec nejde.
Jim se víc rozpadají červené krvinky a proto jsou žlutí. To je něco úplně jiného než Hepatitida A, B nebo C.

• Citovat
  • Upravit
330
13.11.08 14:25

Anonymní: díky za informaci! Je mi jasné, že novorozenecká žloutenka je něco jiného než normální, jen jsem nevěděla jak moc jiného…já měla při porodu velmi silnou, takže jsem doufala, že by ty antibiotika mohli mít nějaký vliv, že by pak Vítek měl lepší šanci, že ji mít nebude…no hold nezbývá než doufat.

Jinak co se týče té kanyly jste mě potěšili. Já nesnáším jehly a tak jsem radši, že mi na začátku zavedou kanylu a pak mi v průběhu porodu vše budou píchat přes ní. Před pár lety jsem měla mononukleozu a tak jsem měla kanylu v ruce 4 dny (nemohla jsem polykat) - takže vím, že je to lehce nepříjemné, ale pro mě furt lepší než kdyby mě dvakrát něco píchly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
13.11.08 14:54

Mně dali jenom jednu kapačku asi půl hodiny před tím, než se syn narodil (na můj vkus to brali trošku lážo plážo, co kdybych rodila rychleji 8O ). Žloutenku syn neměl, ale 48 hodin po porodu mu opakovaně chodila sestra poslouchat srdíčko, počítala pulsy za časovou jednotku, že prý se tak sledují všechny děti matek se streptokokem. Trošku mě vyvředila, protože jsem vůbec netušila, proč u nás pořád je, i ona sama si to musela jít zjistit.

Přeju rychlý a pohodový porod a zdravé miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
13.11.08 15:32
Len-til-kah píše:
Mně dali jenom jednu kapačku asi půl hodiny před tím, než se syn narodil (na můj vkus to brali trošku lážo plážo, co kdybych rodila rychleji 8O ). Žloutenku syn neměl, ale 48 hodin po porodu mu opakovaně chodila sestra poslouchat srdíčko, počítala pulsy za časovou jednotku, že prý se tak sledují všechny děti matek se streptokokem. Trošku mě vyvředila, protože jsem vůbec netušila, proč u nás pořád je, i ona sama si to musela jít zjistit.Přeju rychlý a pohodový porod a zdravé miminko.

Tak u mě to bylo podobné, stihli mi dát jen jednu dávku. Ale pak vůbec nebylo to, co Len-til-kah píše - malého nijak extra nesledovali. Pouze po mě chtěli, abych mu měřila teplotu při každém přebalování a to po dobu 48 hod. Ostatní maminky měřili teplotu asi tak 3× denně. Jo a žloutenku náš Šimon měl, pod modré světlo ho nedávali. Nicméně naše dětská MUDr. se tomu dost divila, protože byl žlutý ještě 14 dní po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
13.11.08 17:02

Tak to jste mě tedy překvapily :wink: . Já jsem dostala ATB normálně píchnuté do zadku v noci a další jsem měla dostat za 8 hodin. Ale to se nestihlo, protože Honzík se narodil za 7 hodin po té prví dávce. Kanylu jsem měla při porodu taky, ale to proto, že jsem dostávala něco na urychlení kontrakcí a pak pro změnu glukózu.
To je zvláštní, že to u mě bylo úplně jinak. Jaká antibiotika se vlastně standardně dávají? Já jse totiž alergická na penicilin, tak proto to možná bylo jinak…penicilin jsem určitě nedostala.
Kvůli tomu streptokoku Honzíka nijak zvlášť nesledovali.
Sledovali ho proto, že měl dost silnou žloutenku. Jak tu už někdo správně podotkl, tak novorozenecká žloutenka nemá vůbec nic společného s tou infekční, takže tam si ATB neškrtnou. Novorozencká žloutenska je způsobená zvýšenou hladinou bilirubinu v krvi (žluté barvivo). Vzniká při rozpadu červených krvinek a játra některých miminek ho ještě neumějí tak rychle zpracovat. Vysoká hladina bilirubinu je také v případě, že mimi dědí po otci krevný typ RH+ zatímco matka je RH-. Tělo matky vytváří protilátky proti krvi dítěte a po porodu to potom v způsobí právě tu žloutenku…To byl i náš případ.
Tak hodně štěstí k porodu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
13.11.08 20:50

petrax77 - tak vidíš, tak to aby se v tom prase vyznalo. Já se na to speciálně ptala a sestra mi řekla toto :nevim: . Jinak totiž nebyl absolutně žádný důvod, aby syna sledovali víc než jiné děti. Byl plně donošený, porod rychlý a bezproblémový, všechny kontroly v těhotenství taky v pořádku, rodinnou zátěž nemáme.
Asi by se ale ty děti měly sledovat víc než jiné, jestli toho streptokoka přece jenom nechytly, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3420
13.11.08 22:45

Lentil a kdes rodila?Já ve Vítkovicích a taky to brali lážo plážo,o první kapák jsem si řekla když mi ještě skoro nic nebylo(byla jsem na vyvolávačce-u Emmy)a ještě že tak neb druhý kapák mi dávali při tlačení,to už jsem nevěděla,aaž s fotek jsem to zjistila :-)Porod trval hodinu takže fakt fofr.
A Emmču pak nijak zvlášť nekontrolovali a žloutenku měla jen slabou.
 Gabka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
14.11.08 01:22

Gabule - tohle bylo ve fakultce. Nejdřív mě nechali coby druhorodičku čekat na chodbě, že je plno, a pak jsem čekala ještě na doktora, protože nějaká paní překotně :roll: porodila na UZ. Asi jako usoudili, že kontrakce nic moc a navíc dost daleko od sebe (pět, šest minut)… jenomže za 3/4 hodiny od vyšetření jsem porodila. To mi akorát stihli fistnout ta ATB, oxytocin, aby stahy chodily častěji, a píchnout vodu. Klistýr bohužel už neee :lol: . Jako čekala bych, že se ten streptokok bude hlídat líp, protože rodit o trošičku rychleji, už to nestihnou 8O . No ale hodinový porod to teda nebyl :twisted: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1102
14.11.08 15:37

Ahojky my měli taky streptokoka teď nevím zatím mi testy nedělali. Ale dostala jsme kapačky(antibiotika) do kanily v první době porodní . Bylo torychlí. Žloutensku jsme jako snad jediný z porodnice neměli.Nevím jestli to má spojitost se treptokokem, ale co jsme bavila s kamarádkou která měla taky streptokoka tak ani oni neměli žloutensku.Přeju rychlí porod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí