Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anonymní píše:
Holky mam takovy dotaz,15.12. jsem byla v 7w0d+-7d a 5.1. to uz bylo 10w3d+-7d.Ty 3dny se odecitaji dozadu?Takze 2.1.jsem byla 10w0d
covece…ja nejak vubec nerozumim tomu co pises..pocita se dycky tyden v kterym si + sedm dni (to je pocet dni v tydnu)…tzn ze muzes byt 10tyden (10+0) a pak 10+1 (10tydnu a jeden den),10+2 (deset tydnu a dva dny) az 10+7 coz je vlastne 11+0 (11 tydnu a nula dnu)
snad sem ti pomohla…
mikito, když jsem si přečetla dotaz tak jsem nejdív myslela tohle je asi nějaký nový působ počítání těhu
zakladatelko je to jak píše mikita,
ale řekla bych že to co jsi napsala je anglicky
protože 7w0d by mohlo být 7 weeks a 0 days, a to znaménko mezi jsi asi někde zkopírovala protože to na klávesnici asi neuděláš, a to další je teda 10weeks a 3 days a to druhé + - 7d bude asi nějaká tolerance 7 days
snad jsem to napsala srozumitelně ![]()
jdi si dat kalukačku na výpočet týdnů těhotenství dej si tam poslední ms nebo termín a vyjede ti rovnou přesný metřík v kterým tydnu si a je to ![]()
Dekuji,napsala jsi to srozumitelne
jen mam jeste dotaz,kdyz jsem teda toho 5.1. byla 10w3d tak kdyz ty 3dny odectu tak 2.1. jsem byla v 10tydnu?Mate nejaky typ na tu kalkulacku ?Dekuji
anonymní přesně tak, akorát nevím proč to máš takhle značené, ty jsi někde v cizině?
Jo a je to jediny ultrazvuk ktery mi vysel 10w3d jinak jsem mela 7w0d,17w0d,atd…
Ne nejsem,ale muj gynekolog to takto ma.Taky jsem se divila.A prosim Te jeste jedna vec,ten 10w je den,kdy mohlo byt oplodneno nebo ovulace?
to asi ne to si spíš těch 10 týdnů oděčti a pak dostaneš datum kdy jsi mohla být oplodněná
ona uz tu zuzka psala…w je anglicky oznaceni tydne jako week…d oznaceni dne jako day…odpovida to znaceni u nas 10tt1d ty mas 10w1d i kdyz tu se pise spis to 10+1 co jsem videla..
Podle vseho mi to teda vyslo,ze 7.11. jsem mohla byt oplodnena a ovulace byla 9.11. ![]()
Anonymní, 10w3d je to stejné co česky 10+3tt (10 týdnů + 3 dny, tj. 11. týden těhotenství). Ale to už tu bylo psáno. A neznamená to, kdy došlo k početí. Délka těhotenství se nepočítá od početí, ale od prvního dne cyklu (první den menstruace), ve kterém došlo k otěhotnění. Ke dnu početí se však tak nedostaneš. Tak se to počítá jen do I.trimestrální screeningu (ve 12 nebo 13tt), kdy gynekolog plod změří a na základě toho mu vyjde přesný termín porodu (TP). Pak už se tento termín měnit nemá, protože mimča už nerostou rovnoměrně. Pokud jsi měla na kontrole 10+3tt, tak to bylo zřejmě ještě bráno podle prvního dne menstruace, k upřesnění mělo dojít právě na prvotrimestrálním screeningu.
Jinak 10w3d je opravdu anglicky a mají to tak snad všechny ultrazvuky, proto to použil tvůj gynekolog nebo to máš právě z fotky z ultrazvuku ?
Anonymní píše:
Podle vseho mi to teda vyslo,ze 7.11. jsem mohla byt oplodnena a ovulace byla 9.11.
No tak to jsi byla oplodněna toho 9.11., protože dokud nedojde k ovulaci, není co oplodňovat
Spermie mohou přežít v děloze i několik dní než dojde ovulaci. Bere se až 4 dny před ovulací a jeden den po ![]()
Holky mam takovy dotaz,15.12. jsem byla v 7w0d+-7d a 5.1. to uz bylo 10w3d+-7d.Ty 3dny se odecitaji dozadu?Takze 2.1.jsem byla 10w0d