Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, za týden bude Martínkovi osm měsíců a jeho plazení teda furt nic, maximálně se zapře do rukou a leze dozadu, čili se vzdaluje od hračky, Většinou se překuluje z boku na bok a točí se jako hodinové ručičky, taky ho občas najdu jak pase koníčky, ale na povel se mu moc nechce, někdy ho donutím, ale někdy to vzdám. Je hodně velikej, už 75 cm a 11 kg, on má být po kom, oba jsme čahouni a táta kus chlapa. Začíná bez opory sedět, nenechávám ho raději dlouho, i když sedí hezky vzpřímeně a má vztyčenou hlavičku, tak občas zavrávorá a já mám strach. Ovšem problém je, jak se strašně staví na nohy, má v nich sílu a udrží se jednou rukou aby mohl stát sám a hrozně mu vadí, že mu to nechci dovolit. Máte někdo podobné zkušenosti? Nebo vaše kamarádky?
Ahoj.
Myslím, že podobné diskuse tady už proběhly..Když chce, stejně mu nezabráníš
některé děti jsou rychlejší, některé pomalejší (což je zrovna náš případ, tak myslím, že máš rozhodně menší důvod se znepokojovat..) každé dítě je jiné.. já jako malá zase vůbec nelezla..Nedávno jsem sledovala velmi zajímavý pořad právě o psychomot. vývoji dítěte..Ukazovali tam dost zajímavé způsoby lezení, až to byla docela sranda, na co ty děti nepřijdou..Jak říkám, každé dítě je jiné a hold ho nepřivážeš - ještě stát nemůžeš, v tabulkách to není.. ![]()
pa
itram, pokud k tomu stání dospěje sám, tak nevidím problém, to ještě vůbec neznamená, že se chystá chodit, Tadeáš se začal stavět a sedat taky v podobném věku jako jste teď vy (teda s tím, že v té době se už plazil, tzn. že se doplazil někam kde dosáhl a odtud si stoupnul/sednul) no a první samostatné krůčky dělá teprv teď (no je trochu pohodář, po čtyřech se dostal kam potřeboval, tak co s chůzí
) takže asi bych neřešila, možná bych ho trochu podporovala v lezení po čtyřech, já jsem mu vždycky když se šteloval na plazení skrčila nožičky a šoupala mu s nima, aby jako viděl jak na to (jen bacha aby nebyly rychlejší než ruce a nenabil si tlamičku), za pár dní už lezl sám a na plazení úplně zapomněl
Ahoj,
podle toho, co pises si moc nedovedu predstavit, jak si sam sedne a postavi. Dokaze to uplne sam? Jestli jo, tak ho nech. Jestli mu pomahas, tak to nedelej.
Ahoj, přesně jak píše Anetta, hlavně se neřídit tabulkama. To udělala kamarádka a holčičce zakázala lízt, různě jí násilím držela v leže a holčička měla ochablý svaly tak, že musely na rehabilitace a díky tomu začala chodit až v 16M. Je možný, že to nebylo jen tím, ale určitě tomu hodně pomohla … i dle slov dr.
To že se malej staví a udrží, ještě neznamená, že začne chodit. Naše starší dcera takhle stála od 7m a chodit začala až v 10. Prostě to tak měla a já s tím nic nenadělala. Malá zase nestoupala a nestála vůbec a najednou se v roce a 1 dni rozešla přes obývák.
Souhlasím s Ashou, pokud se postaví sám, tak je to v pořádku, pokud ho musíte postavit vy, tak to v žádném případě nedělej.
ITRAM,
mám obě děti taky velké a celkem čilé. Chodit naprosto sami začali v 10 měsících a stavět na nohy se začali dost brzo. Daník v 8 měsících (76 cm a 10,55kg) stál v postýlce, u nábytku, prostě všude kde to šlo a Vendulka v podstatě to samé. Vždycky dolezli kam potřebovali a stavěli se, já jim nikdy nebránila, když na to příjdou sami a nožky je udrží, tak proč ne. Takže v tom nejsi sama. Jo a jestli si dobře pamatuju, Daník poznal nohy ve 4 měsících a furt by se na ně stavěl, ale byli to takové první pokusy. Holt moje děti nohy dost zajímaly. ![]()
Adámek stál a vzápětí začal obcházet u nábytku na konci 7.měsíce a chodil od 10.m. A kamarádky holčička opravdu sama bez opory začla chodit od 8.měsíce. Bylo to takový zvláštní, byla mrňavá, ale zabránit jí to nemohla ![]()
Pokud to vsechno dela sam tak mu nebran. Akorat hlidej, aby se ti nesvalil na hejakou hranu nebo tak.
Nas nejstarsi chodil sam bez pomoci a opor v 9 mesicich (a lezeni uplne preskocil, on lozil stylem had, proste se pritahoval rukama, strcit nohy pod sebe a postavit se na 4 ho ani nenapadlo), nase prostredni v pul roce obchazela nabytek a v 8 mesicich se pustila uplne a proste zacala chodit. Byla to hruza pac to byla nezrizena strela, rozum jeste zadnej a proste sla a lezla kde se ji to zrovna libilo (v 10 mesicich 3 masle na oboci, protoze si vylezla na univerzalovy supliky a samozrejme spadla).
Pokud chodit chce tak mu nebran, ale pouze v pripade, ze mu do stoje nijak nepomahas. Holt nektery deti jsou rychly
Preju pevny nervy ![]()
on se mi vždycky vzepře když ho položím, nesnáší být na zádech, a když vidím, jak má zvedlou hlavu a půl zad, tak mu dám psty a on se vytáhne do sedu a pak už ho právě neudržím, protože v nohách má sílu, chytne se a stojí, jenže je to takový vachrlatý a mám strach, že sebou řízne Problém je v tom, že jsem po úraze a sama bez opory nějakýho nábytku nevstanu (zlomený nártní kůstky), takže když s ním půjdu na volný plac, jsem sama v háji Zítra jdem opožděně na kyčle ( byli jsme v nemocnici s ledvinkou ), tak se tam ještě poptám. Jinak to plazení mu taky nejde, dnes se převaloval ze zad na břicho hodně a točil jako hodiny ale pohyb vpřed neumí, bojím se, že nebude umět dobře padat. Ale díky za rady, vidím, že se to fakt nedá škatulkovat
Neboj náš malý se začal stavět koncem osmého měsíce v deseti měsících byli první krůčky,nelezl jen uměl jakš takš sedět.Ono to co teď napíšu vyzní asi všelijak,ale oni se ty dětičky musí obouchat a vydrží hrozně moc,já když viděla ty davčovi držkopády,tak jsem šla do mdlob,ale to bych u něj musela celý den stát a stále ho chytat a to nejde,držím palečky ![]()
Tenhle zpusob moc ok neni
Dite by si samo timhle stylem nikdy nesedlo ani se nepostavilo. Posiluje si pri tom jiny svaly, nez by byla treba. Pres bricho se posadi az o par let pozdeji. Uplne te chapu, to moje prte ma uplne stejny snahy, nohy ma taky silny, ale proste ho neposazuju.
Ted je pro ne nejdulezitejsi posilovani svalu zad a to se stane jen plazenim a lezenim. Spousta deti to sice preskoci a lezou treba az pak, ale lezeni je dulezity i pro rozvoj reci. Proste to nech na nem, nepodavej mu ruce, bude se sice mozna vztekat, ale o to vic se pak bude snazit treba plazit. Kdyz mu pomahas, vlastne ho posouvas jinam bez toho, aby to dokazal sam. Pokud presne tohle zvladne tak, ze se doplazi k postylce a sedne si a postavi, tak je to v poradku ![]()
http://sedmikraska.mb-net.cz/view.php?…
tak doufam, ze to neni vas pripad (neleze, bo predcasne posazen), ale vsehcno se da zvladnout a dohnat … kazdopadne za rucicky nepritahovat, to je jen vysetreni, takto se dite neposazuje. dite se posazuje samo z polohy na vsech ctyrech.
TAk tohle opravdu není O.K. Netahej ho ani do sedu ani do stoje. On na to musí přijít sám. Až se sám bez tvé pomoci posadí a pak postaví, tak ho nech, ale zatím mu nepomáhej. Tím, že mu nebudeš pomáhat, ho budeš stimulovat k tomu, že se to bude snažit udělat sám. Zatím evidentně nemá tak silné svaly, aby to sám dokázal a o to právě jde. Spousta dětí nejprve leze dozadu, pak se posadí a pak začne lézt dopředu. Neboj, ono to přijde.