Chci učit na 1.stupni, ale mám Bc. pro MŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Chci učit na 1.stupni, ale mám Bc. pro MŠ
Ahooj,
Momentalne studuju bakalářský obor Učitelství pro MŠ. A premyslela jsem nad budoucím povoláním a chtela bych mit více moznosti, kde pracovat. Chtela bych pracovat v MŠ, ale možná mě více láká pracovat na 1.stupni ZŠ. Jenže vsude ctu, ze to jsem teda měla zacit uz od Bc. tento obor. Je nějaká možnost to ale dohnat až na Mgr.?
Jakože teď bych si dodělala Učitelství pro MŠ, mela bych Bc. A poté bych nastoupila na Mgr. Na obor třeba speciální pedagogika, nebo neco jineho? A pak si dodělal nějaký kurz či něco, abych mohla pracovat na té ZŠ?
Moc děkuji za odpovedi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Když chceš učit na 1. stupni ZŠ, tak bys měla začít od začátku, protože tam nejsi Bc., ale po pěti letech až Mgr. Studium tedy netrvá jen tři roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tessina7 Pokud dosáhneš Mgr. v jiném pedagogickém oboru, můžeš to učitelství pro 1.stupeň dostudovat přes celoživotní vzdělávání. Taky to studuji tímto způsobem.
Délku, přesné podmínky a složení předmětů má každá univerzita trochu jinak. Opravdu se vyplatí srovnat si to a najít si pro sebe tu nejschůdnější cestu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1Pears1 píše: Více
Ale to by ji časově vyšlo stejně, jako začít od začátku dělat Mgr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cullenova Alma mater mám jinou než kde teď dělám celoživotní. Ne proto, že by to nešlo. Vypsané obory, ze kterých lze nastoupit, byly stejné. Vždy to byly Mgr z jakékoliv pedagogiky nebo speciální pedagogiky.
Ale liší se délka studia, intenzita nutnosti dojíždění(pokud je to rozloženo do 6 semestrů, jezdí se většinou méně často než když je to na 4 semestry), výuka v pracovní dny vs. soboty, zvolený hudební nástroj, tolerance k SVP a zdravotnímu omezení posluchačů atd. To jsou všechno proměnné, které by měl zájemce zvážit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cullenova Nevyšlo, někde to celoživotní trvá 3 semestry někde 6. Vždy je lepší dodělat to, co má rozdělané a něčím navázat než začínat nové od začátku.
A studium v pregraduálu je mnohem větší masakr než v celoživotním, kde se dá i něco splnit jinak třeba ze zdravotních důvodů.
Výuka v celoživotním je koncipována tak, že posluchači jsou dospělí lidé, kteří mají rodiny a práci.
Pregraduál to moc nebere v potaz, i když je kombinované nebo dálkové, většina oborů má neúměrné množství povinné praxe a úkoly, které zaberou hodně času doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím o učitelkách na 1. stupni, které mají vzdělání jenom pro učitelství na MŠ, ale už učí, VŠ si dodělávají dálkově. Dokonce vím o jedné učitelce, která učila na 1. stupni minimálně 15 let a stále tu vysokou hotovou nemá, vždy těsně před státnicemi neudělala jeden předmět, tak vždy musela začít studovat znova.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@saddreamer a jakou VŠ si dodělávají dálkové, vite? Jestli teda celych tech 5 let Učitelství pro 1.stupeň?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@saddreamer Jakože si po neúspěšně ukončeném studiu platila celé studium znova?
Těžko ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1Pears1
Popravdě nevím, jak přesně to bylo…ale ta učitelka byla moje bývalá třídní, která mě učila od 1. třídy…stále je na té škole a stále nemá žádný titul, prý pořád prodlužovala a když už to nešlo prodloužit, tak si prý podala přihlášku znovu…celé studium dělat asi nemusela, nejspíš si požádala o uznání předmětů…ale prostě studovala dalších x let a stále nic, dodnes to nedodělala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@saddreamer Ale nic z toho nejde donekonečna. Nehledě na to, že po neúspěšně ukončeném studiu by dost platila.
Učit bez titulu by dlouhodobě neměla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, s navazující mgr. tě učit nepustí. Obor speciální pedagogika, který bys vystudovala, je něco zcela jiného než učitelství. Pracovala bys v nějakém SPC, psala posudky na děti, docela úředničina, nebo bys mohla pracovat jako asistent pedagoga (možná) - i když jestli je zruší…
ale učit ne. Na to jsou 5 leté obory a studují se v kuse, právě kvůli tomu, aby se zajistila nějaká společná úroveň. Za 3 nebo 2 roky navazujícího Mgr. se celá didaktika fakt nedá zvládnout. Obzvlášť ne u tak komplexního oboru jako učitelství 1. stupeň, tam jsou i talentovky, musíš umět hrát na hudební nástroj, dobře malovat…je toho hodně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když máš bakaláře předškolní pedagogiku. Tak nejrychlejší cesta je, když půjdeš na navazující Mgr. předškolní a mimoškolní pedagogika a s tím půjdeš na celoživotní vzdělávání pro první stupeň. To je někde 1-2 roky. V Havířově je na rok. Ale tam je výuka celkem intenzivní. Co dva týdny je od pátku do neděle. Nebo celé studium od začátku. To je na 5 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Niemeyer Právě z takového oboru studuji celoživotní studium učitelství 1. stupně, 4 semestry. Učila jsem v prvním pololetí. Teď jsem konečně našla práci, kterou jsem chtěla, právě v tom školním poradenství
Náhoda, jinak bych u toho učení tento školní rok setrvala.
Učit nechci, není to můj cíl. Studuji to hlavně, že chci znát kompletní didaktiky, ale kdybych chtěla, můžu se hlásit na pracovní místo učitele 1.stupně a mít s tímto vzděláním už během studia učitelský úvazek.
A taky to mám jako hobby záležitost a jako pojistku. Zcela narovinu, učitelských míst je k dispozici o hodně víc než poradenských. A ve školním poradenství(hlavně to být speckařem ve škole, ale přes poradnu), jsou pořád přes různé šablony a projekty, na dobu určitou. Takže chci mít zadní vrátka.
Ale pokud to půjde dobře, ráda bych setrvala v poradenství a kdyby nebylo zbytí, učila do doplnění úvazku jen dělené hodiny ČJ a M na prvním stupni.
Ale to nemusí být. Individuální práce a diagnostika a i ta práce s papíry je víc moje. Ale až to dostuduju, budu na učitelku plně kvalifikovaná.
Jedno moje dítě má na prvním stupni taky speciální pedagožku s dlouholetou praxí v ŠPZ. Učitelství studovala později. Odešla, že potřebovala změnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit