Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, mám na Vás otázku.
Právě jsem na začátku těhotenství asi 5,6týden podle ultrazvuku, jenže mi teď na kožním bylo po veškerých možných vyšetřeních zjištěno, že mám v krvi chlamýdie… že se to nepřenáší jen pohl.stykem(dosud jsem si myslela že jde pouze o pohl.nemoc) ale i kapénkami a třeba použitím WC po někom…
Můj problém je ten že testy ukazují pozitivní testy na tři různé druhy chlamýdií. Na kožní jsem začala docházet kvůli boláčkům které se mi dělají na stehnech vzadu na nohách… mám na to nějakou vodičku na potírání, ale doktor říká že chlamýdie se musí přeléčit a je jen jeden jediný lék který se může použít v těhu, ale pouze když je to nezbytně nutné.
Asi za měsíc musím stejně na genetiku protože jsem otěhotněla asi 8 m po ozařování radiojódem,(ale podle konzultace u odborníků by mělo být mimi zdravé).
Mám teď ale obavy aby se mimi nenakazilo těmi chlamýdiemi které mám v krvi…nevíte co s tím? Asi za týden mě čeká konzultace u infekcionisty, ale mám docela strach. Ač nebylo mimčo plánované chceme ho, ale zdravé, nechci mu dávat žádná rizika.....
Pokud máte nějaký názor nebo i podobný problém s chlamídiemi v těhu, prosím písněte. Moc mi pomůžete. Děkuji. Janča
Ahoj. Já mám také zkušenosti s chlamydiemi. Také jsem těhotná teď 13 týden. Vůbec jsem to nevěděla, měla jsem pořád výtoky a bolesti v podbříšku. Gynekolog mě poslal na stěry. A pozitivní chlamydie. A taky těhotná. Měla jsem strach. Gynekolog mě přeléčil Rovamicínem 150 asi v 8 týdnu těhotenství. Šla jsem znova na stěry a pořád mám stěry pozitivní. Za 14 dní opět nasadí gynekolog léčbu Rovamicínem a uvidíme. (Rovamicin - by neměl škodit v těhotenství). Všechny gesty na genetiku a UZ jsou v pořádku. Tak zatím jinak mimík je v pohodě. Manžel se musel taky léčit - Doxybene - on měl plicní formu. Nevím, kde jsme k tomu přišli. Je to nepříjemné. Ale jak zjišťuji, tak plno lidí z okolí trpí nějakou formou chlamydií. V dnešní době je to opravdu hrozná, velice častá pohlavní nemoc, ale jasně přenos je i možný jinou cestou - záchod, sauna, bazén, ručníky atd. Člověk to může chytit kdykoliv a kdekoliv. Opravdu je dobré, ještě před plánovaným otěhotněním si dojít na stěry. V životě by mě to nenapadlo, že se to stane i mě. Zdravím Simona.