Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Leenvecka píše:
@unuděná hele ja jela na tabor az v sesty/sedmy tride… mela jsem problemy s mocakem, jednou jsem jela na skolu v prirode jako prvnacek a proste to neslo… takze az jsem se vylecila a byla fakt zdrava tak tepve nekdy v paty tride na konci prvni skola v prirode, o rok pozdeji pak ten tabor.
A? Nikdy předtím jsi nebyla v bazénu, na koupališti? Na tělocvik jsi byla omluvená? Chodila v košilce i v létě? To přece není jedna situace, kde by to mohlo vyjít na povrch ![]()
@unuděná píše:
Hele, mě to přijde divné, čímž ale netvrdím, že to není pravda. Ale proč 9 letá holka nebyla nikdy na ŠVP, táboře, s dětmi u vody? Tělocvik sice nebyl řekněme rok, ale předtím ano a ty píšeš, že to má odmaličkaVe školce nikdy nespala, aby se převlékala do pyžámka? To nosí odmalička košilku i v létě? U doktorky se snad také svléká do spodního prádla, ne?
Nebo jí odmalička nutíš košilku, místo toho, abys řešila tenhle problém, který může být velmi fatální, pokud se vážně jedná o endokrinologickou poruchu??
Na školu v přírodě ani tábor za žádnou cenu nechtela. I letos je ještě taková nejistá a radši by jen příměstský tábor. Ve školce spala. V létě kosilku samozřejmě nenosi. Asi si toho nikdo nevšiml. Nebo mi to neřekla.
@unuděná píše:
A? Nikdy předtím jsi nebyla v bazénu, na koupališti? Na tělocvik jsi byla omluvená? Chodila v košilce i v létě? To přece není jedna situace, kde by to mohlo vyjít na povrch
jestli si pamatuju z diskue tak holcicce se to zhorsilo az ted nekdy… ten posledni rok a neco stejne decka moc ve skole nebo v bazenu nebyli a jestli jsem to pochopila spravne tak je slecna dost nemocna takze treba ani na ten telak tolik driv nechodila a tam mohla mit tilko a do bazenu jsou i pro deti plavky na zadech od krku dolu.
@unuděná píše:
Hele, mě to přijde divné, čímž ale netvrdím, že to není pravda. Ale proč 9 letá holka nebyla nikdy na ŠVP, táboře, s dětmi u vody? Tělocvik sice nebyl řekněme rok, ale předtím ano a ty píšeš, že to má odmaličkaVe školce nikdy nespala, aby se převlékala do pyžámka? To nosí odmalička košilku i v létě? U doktorky se snad také svléká do spodního prádla, ne?
Nebo jí odmalička nutíš košilku, místo toho, abys řešila tenhle problém, který může být velmi fatální, pokud se vážně jedná o endokrinologickou poruchu??
No kdyz nad tim premyslim v 9 let kde jsem se odhalovala kolektivne? Ve skolce ne, chodila jsem po o..domu, do druziny nechodila, tabor ani nahodou, s kamaradkama k vode taky ne, snad ten telak budis..
@unuděná píše:
A? Nikdy předtím jsi nebyla v bazénu, na koupališti? Na tělocvik jsi byla omluvená? Chodila v košilce i v létě? To přece není jedna situace, kde by to mohlo vyjít na povrch
Máme bazén, takže nechodíme na koupaliště - kde by znala nějaké děti. Tak tahle situace moc nenastala. Většinou jsou ty děti v pohybu a asi si nevšimly. Koupat se u kamarádky byla jen párkrát. Na tělocviku bych věřila tomu, že si pod tričkem nechala košilku. Ale v létě určitě ne. Určitě ty situace mohly nastat. Ale v létě byly chloupky určitě světlejši a nebyly tolik vidět.
@lilith1 píše:
No kdyz nad tim premyslim v 9 let kde jsem se odhalovala kolektivne? Ve skolce ne, chodila jsem po o..domu, do druziny nechodila, tabor ani nahodou, s kamaradkama k vode taky ne, snad ten telak budis..
A to jsem nosila spodni kosilku, takze na telaku nahateho taky nic ![]()
@Anonymní píše:
Na školu v přírodě ani tábor za žádnou cenu nechtela. I letos je ještě taková nejistá a radši by jen příměstský tábor. Ve školce spala. V létě kosilku samozřejmě nenosi. Asi si toho nikdo nevšiml. Nebo mi to neřekla.
Takže pravděpodobně bude pravda taková, že to není žádné drama. Hele, už děti ve školce, natož ve škole, jsou v těchto věcech opravdu dost upřímné. Kdyby to bylo tak hrozné, rozhodně by se někdo zmínil a pokud máš s dcerou hezký vztah, snad by ti řekla, že se jí děti kvůli tomu posmívají, ne?
… drama nedrama, chápu maminku, že se obává, že by se za to mohl někdo holčičce posmívat a trápí jí to a je úplně jedno jak dramatické to je nebo není.
Určitě zavolejte paní doktorce, poradíte se s ní, můžou to být ty hormony. A kdyby se to nepodařilo vyřešit, vyřešíte to s holčičkou „kosmeticky“. Já mám taky 9letou dceru a už to jsou velké holky a dá se s nimi mluvit jako se slečnami
. Nebojte, spolu to vyřešíte a dcerka z toho nebude mít žádné trauma ![]()
@AV píše: … drama nedrama, chápu maminku, že se obává, že by se za to mohl někdo holčičce posmívat a trápí jí to a je úplně jedno jak dramatické to je nebo není.
Určitě zavolejte paní doktorce, poradíte se s ní, můžou to být ty hormony. A kdyby se to nepodařilo vyřešit, vyřešíte to s holčičkou „kosmeticky“. Já mám taky 9letou dceru a už to jsou velké holky a dá se s nimi mluvit jako se slečnami. Nebojte, spolu to vyřešíte a dcerka z toho nebude mít žádné trauma
Děkuji. Teď jsme zkoušely nějaké oblečení a opravdu to má hodně chlupaté - jde to od krku dolů - a přijde mi, že to má víc než to měla. Chce si vzít do školy šaty od babičky - hodně velký výstřih vzadu. Bude muset mít rozpuštěné vlasy.
@Anonymní píše:
Děkuji. Teď jsme zkoušely nějaké oblečení a opravdu to má hodně chlupaté - jde to od krku dolů - a přijde mi, že to má víc než to měla. Chce si vzít do školy šaty od babičky - hodně velký výstřih vzadu. Bude muset mít rozpuštěné vlasy.
zkuste se poradit třeba v lékárně nebo drogerii, jestli neexistuje nějaký depilační krém vhodný i pro malé slečny…já vím, že je ještě malá, ale zase než by ji to mělo trápit, tak taková malá záchrana než se vyřeší příčina…
@AV píše:
zkuste se poradit třeba v lékárně nebo drogerii, jestli neexistuje nějaký depilační krém vhodný i pro malé slečny…já vím, že je ještě malá, ale zase než by ji to mělo trápit, tak taková malá záchrana než se vyřeší příčina…
Fakt nechápu, proč tu radíte 9 leté holce depilační krém (a někdo jiný dokonce laserovou epilaci) bez toho, aby se to předně probralo s lékařem. Je to asi jako radši nosit kecky, než řešit plíseň nehtů na nohou. Netvrdím, že musí být nějaký hormonální problém, ale rozhodně je potřeba to nejprve vyloučit, než začnu řešit estetickou stránku celé věci. A přijde mi fakt divné, že „nebyl čas“ to řešit dřív. Pro mě je teda zdraví dětí na naprosto prvním místě v žebříčku priorit, o dost výš, než je jejich vzhled ![]()
@unuděná píše:
Fakt nechápu, proč tu radíte 9 leté holce depilační krém (a někdo jiný dokonce laserovou epilaci) bez toho, aby se to předně probralo s lékařem. Je to asi jako radši nosit kecky, než řešit plíseň nehtů na nohou. Netvrdím, že musí být nějaký hormonální problém, ale rozhodně je potřeba to nejprve vyloučit, než začnu řešit estetickou stránku celé věci. A přijde mi fakt divné, že „nebyl čas“ to řešit dřív. Pro mě je teda zdraví dětí na naprosto prvním místě v žebříčku priorit, o dost výš, než je jejich vzhled
no každý máme jiné priority a mě třeba není jedno jestli se mi dítě trápí. Určitě bych to řešila s lékařkou, ale jak psala paní, těch zdravotních problémů měla dcera více a řešila ty důležité. Nevidím nic špatného na tom to řešit lékařsky i esteticky… každá jsme jiná a paní si přišla pro radu a ne pro soud toho jaká je matka
každá ji radíme po svém
@AV jenže její dcera se tím evidentně netrápí. Trápí to její maminku.
Kosmeticky řešit ano, jsem pro, ale až po prohlédnutí lékařem! Navic nadměrné ochlupeni u dítěte není zanedbatelný problém a naopak může a velmi často signalizuje nějaký hormonalní problém, což je prostě průšvih.
@fíkofka píše:
@AV jenže její dcera se tím evidentně netrápí. Trápí to její maminku.
Kosmeticky řešit ano, jsem pro, ale až po prohlédnutí lékařem! Navic nadměrné ochlupeni u dítěte není zanedbatelný problém a naopak může a velmi často signalizuje nějaký hormonalní problém, což je prostě průšvih.
Přesně tak ![]()
@AV zakladatelka psala, že dcera o tom ani neví, má to na zádech, kam si údajně nevidí a tak o tom nemá ponětí. Takže nějaké estetické hledisko je v tomto případě naprosto mimo. A ano, pokud by byla vyloučená zdravotní komplikace, pak je samozřejmě na místě to řešit esteticky, pokud si to dcera bude přát. Je to stejné, jako třeba s odstálýma ušima. Někomu to vadí a nesrovná se s tím, tak si je nechá přišít, jinému je to naprosto fuk a pak je úplně jedno ![]()
Ale tak jsem to i myslela a možná špatně napsala… prvně zavolat paní doktorce a řešit to s ni, aby se našla příčina. To je nejdůležitější. A v případě ze by to začala dcerka vnímat, mluvit s ni o tom a tahle to třeba krátkodobě vyřešit ????♀️. Dcerka to zatím nevnímá, ale maminku to trápí a evidentně to řešit chce, jen chtěla slyšet názor ostatních.